lauantaina, toukokuuta 04, 2013

Appelsiini-mokkaleivokset

Vaihteeksi jotain makiaa :) En uskalla sanoa enää, että nämä ovat superhelpot, sillä eräs nimeltämainitsematon kaverini lähetti kuvan ohjeellani tehdyistä "toooosi helpoista sitruunaleivoksista". Ei mennyt kuulemma/näemmä niin kuin Voikukkapellossa ;D Nooh, mut ei se ulkonäkö, vaan se maku. Hyviä olivat varmasti. Sen sanon vain, että tässä tortussa ei ole kääretortusta kummemmasta kyse. Pieniksi leivoksiksi leikattuna ja koristeltuna saa vähän huijattua ;)


Saatteeksi vielä, että olin itsekseni miettinyt jonkin aikaa appelsiinin ja kahvin liittoa - mahtaisiko toimia? Sitten Pirkka luki ajatukseni ja uusimmassa lehdessä oli kakkuresepti, jossa täytteenä on juurikin näitä aineksia. Siitä sain rohkaisun kokeilla. Ensimmäinen satsi hupeni viime viikonloppuna niin nopealla tahdilla, etten edes kuvaa saanut napattua. Nyt menossa on kakku numero 2. Liitto toimii siis. Kannattaa kokeilla!


Mokka-appelsiiniunelmat (gluteeniton)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai vispikermaa
1 dl turkkilaista jogurttia tai maitorahkaa
1-2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
½ dl vahvaa kahvia
 n. 1½ dl appelsiinitahnaa

Valmista ensin appelsiinitahna. Sen voi tehdä valmiiksi jo päiviä ennen. Säilyy jääkaapissa pari-kolme viikkoa.

Appelsiinitahna / Orange curd
1 mehukas appelsiini / 1 dl mehua
4 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia

Raasta pestyn appelsiinin kuoriosa. Halkaise appelsiini ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, appelsiinimehu, kuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Ja sitten itse tortun tekoon...

Pohja:
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa kypsä kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille.

Täyte:
Vaahdota vaniljakastike. Laita liivatelehdet kylmään veteen hetkeksi (5-10 min.) likoamaan. Vaahdota vaniljakastike tai kerma. Sekoita joukkoon rahka/jogurtti ja sokerit. Lisää kuumaan kahviin pehmenneet liivatelehdet ja sekoita hyvin. Kaada liivateneste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermarahkaseoksen joukkoon. Levitä appelsiinitahna sekä kermarahkatäyte pohjalevylle. Jos jääkaapissa tai kylmiössä on tilaa, laita torttu n. tunniksi kylmään, jotta kermarahkatäyte hyytyy hiukan. Halkaise sitten levy kahtia ja kiepauta toinen puoli toisen päälle niin että täytteet jäävät väliin. Leikkaa levy pieniksi (n. 4x4 cm) annosneliöiksi. Koristele neliöt esim. kermavaahdolla ja appelsiinin kuoriraasteella. Tai keksi jotain muuta kivaa!

Parhaimmillaan seuraavana päivänä.
SHARE:

5 kommenttia

  1. voi nami kuin hyvältä kuulostaa. varmaan ihanaaaaaaaaaaa <3

    VastaaPoista
  2. Njamskis, miten suussasulavan näköistä. Pitääpä testata. Kiitos ohjeesta =)

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä ja varmasti makoisia...:)

    VastaaPoista
  4. Kuulostaapa hyvältä!Nappaan ohjeen talteen kesän juhlia varten. Kiitti! :)

    VastaaPoista
  5. Voi minkä ihanuuden pistit näytille. Nyt on tätäkin kokeiltava,nam.

    VastaaPoista