keskiviikkona, toukokuuta 11, 2016

Vuohenputken tunnistus

Vuohenputkesta tietoa hakiessa törmää varoituksiin sen myrkyllisistä "näköiskasveista" hukanputkesta, myrkkykatkosta ja myrkkykeisosta. Varoitus on aina toki paikallaan ja ummikkona ei kannata mitään kasvia, sientä tai marjaa ikinä poimia. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä pihallasi kuitenkin kasvaa vuohenputki (ellei pihasi ole runsaskasvuisella rantavyöhykkeellä, matalassa vedessä tai tulvavaikutteisella niityllä, nevalla tai letolla...) mutta jos olet epävarma, paras on tietysti kutsua paikalle "asiantuntija" tai tarkkailla kasvuston kehitystä yksi kesä, huomioida kaikki tuntomerkit ja pois sulkea väärät vaihtoehdot. Vuohenputki eroaa myrkyllisistä myrkkykeisosta ja hukanputkesta niin lehtiensä muodon kuin kasvupaikkansa puolesta.

Parhaat tuntomerkit mielestäni ovat, että vuohenputken lehdet ovat kahteen kertaan kolmisormiset. Tämä tarkoittaa sitä, että lehti jakautuu kolmeen osaan, joista kukin jakaantuu kolmeen lehdykkään.  Myrkkykeison ja hukanputken lehdet ovat ihan erilaiset (muistuttavat enemmän persiljaa tai kirveliä). Toinen hyvä tunnistuskeino on se, että varsi on selkeästi kourumainen.  Tyvessä on punertavaa. 


Vuohenputki kasvaa tiheänä mattona pihoilla ja ojanpientareilla ja tukahduttaa helposti muun kasvillisuuden alleen. Meillä vuohenputki on vallannut kaikki kukkapenkkien reunat ja pensasaitojen aluset. Käytännössä kaikki paikat, mitkä eivät ole pyhitetty voikukalle ;) Nuo kaksi rikkakasvia todella porskuttavat pihallamme, mutta en ota siitä stressiä, sillä niin kauan kuin istutettujen kukkien määrä on näin olematon kuin se tällä hetkellä on, olen sitä mieltä että kukkikoon edes joku. Ja minusta vuohenputket ovat äärimmäisen kauniita. Onneksi meillä ei ole naapureita, joita tämmöinen puutarhaboheemius haittaisi =D
Lisää vuohenputkesta:

Olkaa rohkeita muttei tyhmänrohkeita! =)

SHARE:

17 kommenttia

 1. Tota taitaa kasvaa meilläkin. Rasittava kasvi, jota olen yrittänyt kaivaa ja kitkeä pois. Aina se vaan ilmestyy uudestaan ja uudestaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuolta oikein välttyäkään voi. Vanhat pihat ovat vuohenputkea pullollaan ja luin jostain, että se oikein tykkää ja leviää, mitä enemmän sen juuria pilkotaan. Huh! Tsemppiä kitkemiseen... =D

   Poista
 2. Meillä kasvaa vuohenputkea siellä sun täällä -ja jossain aivan valtoimenaan. Tänä keväänä en ole ollut enää vihainen tämän kasvin edessä. Vuohenputken nuoret versot ovat uskomattoman aromikasta herkkua. Se sisältää paljon mm.c-vitamiinia ja mangnesiumia monien muiden hyvien asioiden ohessa.(en nyt muista kaikkea...) Silppuan huuhdellut versot kokkiveitsellä dsalaatin sekaan ja lorautan päälle oliiviöljyä tai sitruuna-oliiviöljyä. Kannattaa kokeilla! Helppo on pyöräyttää siitä myös pesto cashew-pähkinöiden ja oliiviöljyn kanssa. Ripaus suolaa vain sekaan, ja ihana pöperö valmiina vaikka leivän päälle! Käytän vuohenputkisilppua myös keittoihin, muhennoksiin ja suolaisen piiraan täytteenä juustoraasteen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nam nam! Olen itsekin tehnyt vuohenputkesta erilaisia pestoja, sooseja ja dippejä. Myös moniin ruokiin se sopii mainiosti, piirakoista puhumattakaan. Ihan mielettömän hyvä ja todellakin suosittelen kaikille kokeilemaan.

   Poista
 3. Niin meilläkin yksi penkki on ihan täynnä sitä. Välillä annan sen kasvaa ja välillä nypin sitä. Kukat on kyllä kauniita... Vois yrittää maistaa sitä heh :D

  VastaaPoista
 4. Selevä :). Eiku keräämään...

  VastaaPoista
 5. Niin tuota villiyrttiähän kasvaa runsaasti joka paikassa, viime keväänä keräsin niitä ja kuivatin talvella syötäväksi, mutta enpä muistanutkaan syödä niitä, pitää kerätä uudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivattaminen kiinnostaisi, mutta olen niin laiska nykyään, että taitaa kyllä jäädä väliin. Nautin tuoreista niin kauan kuin niitä riittää :)

   Poista
 6. Miten muuten saa noin paljon lukijoita? täytyy kai olla itse aktiivinen kirjoittelemaan, mutta ei ehdi, ainakaan kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa lukijoita on vuosien varrella kertynyt. Tänä vuonna se kyllä tyssäsi jostain syystä käytännössä kokonaan ja kirjautuneita lukijoita tulee enää aniharvoin. Olisi kiva tietää, mistä johtuu... onko googlella tapahtunut joku muutos vai onko kaikki lukijat, jotka ovat olleet saavutettavissa, jo saavutettu... Minäkään en ehdi millään olemaan niin aktiivinen kuin haluaisin (ja pitäisi) ;)

   Poista
 7. Todella selkeät kuvat! Iso kiitos, itse ilmoittauduin oikein villiyrttikurssille ja saman aiheen keittokirja on postissa matkalla, tästä se lähtee.:D Nyt muuten saat yhden uuden lukijan minusta, oikein mukavan oloinen blogi Sinulla!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos ja tervetuloa!! =) Villiyrttikurssi kiinnostaisi itseänikin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi ilmoittautua. Luonnosta löytyisi niin paljon muitakin hyviä villiyrttejä kuin ne tutut nokkonen, vuohenputki, voikukka, poimulehti ja ketunleipä.

   Poista
 8. Sinulla kasvaa täydelliset salaatit omassa pihassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä kasvaakin ja nyt on taas aika tehdä herkkuja vuohenputkesta!

   Poista