Vaivaton ja vaivaamaton leipä - Pataleipä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)
Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. (Tässä kohtaa voit lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä.) Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Nauti pala taivasta voin kanssa.
Kiitos vinkistä Moderni mummola ja leivän ohjeesta Kädenvääntöä!
Kääk, tätäkin pitää kokeilla, heti tänään, että aamulla saadaan leipää. Mutta annatko kohota tuon 12-18 h ihan huoneenlämmössä???
VastaaPoistaHei, kannattaa! =) Kolme kertaa olen tätä tehnyt ja ekan kerran kohotin jääkaapissa, tokan kerran huoneenlämmössä ja sitten taas jääkaapissa. En ole huomannut merkittävää eroa. Ekan kerran paistoin valurautaisessa emalikattilassa ja seuraavat kerrat kannellisessa uunivuossa (lasisessa). En voidellut niitä ollenkaan.
PoistaMitäs sit tehään, ku se kannellinen vuoka on täynnä lasagnea? Kääk. Pattitilanne.
PoistaLasaknet syödään pois NYT - tai aamulla ennen leivän paistamista =D
PoistaKiitokset vielä, taikina on laitettu aluilleen ja malttamattomana odotan huomista ja paistamista, nam!
PoistaTuliko hyvää? =)
PoistaKiitos tuli todella hyvää, tänään tarjoiltiin päiväkahveilla tuoretta leipää ja kyllä maistui. Kerralla meni koko leipä, huomeksi tehtävä jo lisää. Itse tein savipadassa ja hyvin onnistu siinäkin. Kiitos vielä kun annoit näin loistavan leipävinkin, nam!
PoistaMe ajettiin Töllille, koska siellä on emaloitu rautapata. Hi-ton hyvää! Tästä tulee kestohitti. Kiitos, kiitos!
PoistaKai mun täytyy nyt tunnustaa, että ekan kerran kun tein tätä, söin itsekseni saman tien yli puoli leipää. Päivän aikana tuhosin loput. Paljon oivariinia päälle... mmmm, kyllä itse tehty leipä on terveellistä ;D
PoistaOliko se sulla se saaristolaisleivän ohje? laitatko mulle meiliin liisankotona at luukku piste com.
VastaaPoistaTulihan ohje perille?
PoistaKiitos ihanasta ohjeesta. Tätä täytyy kokilla.
VastaaPoistaKannattaa! =)
PoistaHerkulliselta näyttää.
VastaaPoistaMeillä ei oikein itse ole leivottu leipää, mutta äiti aina leipoi joka viikonlopuksi ja en ikinä unhoita niitä hyvänmakuisia leipiä, pullia ja pipareita.
Tämä on siitä helppo, että tässä ei ole leipomista yhtään! Kunhan sekoittelee aineet keskenään, antaa kohota ja tyrkkää uuniin - leipä valmis ;) Ja on hyvää!
PoistaKun ei o pataa?
VastaaPoistaÄääh, äläs yritä :) Kuulemma onnistuu ilmankin. Ihan pellilläkin. Sitä en ole vielä itse koittanut, mutta täytyypä kokeeksi tehdä yksi satsi niin sitten tietää, miten käy.
PoistaKerrohan kuinka onnistuu :)
PoistaNappasin ohjeen talteen, nyt täytyy muistaa ostaa kuivahiivaa jemmaan!
Voikukkapellon testikeittiöstä päevää! Onnistuu! Tänään testattu. Liepuskasta ei ehkä tullut ihan niin muotovalio kuin kattilassa tai vuoassa paistetusta. Enemmänkin mallia rievä - eli littanampi. Kattilassa tai vuoassahan se ei pääse leviämään vapaasti niin kuin pellillä. Mutta ei se nyt mitenkään hirveästi levinnyt ja nousikin vähän - ihan jees siis. En uskaltanut paistaa kuin 200 asteessa vähän reilu puoli tuntia, kun alkoi olemaan sen verran hyvän värinen pinta.
PoistaTätä on ihan pakko kokeilla! Leivän leipominen kun ei ole ollut ihan mun juttu, mutta nyt oon löytänyt yhden tosi hyvän peltileivän ohjeen... oisko tässä toinen, niin sais mukavasti vaihtelua?! Ja mikään ei kyllä voita itse tehdyn leivän tuoksua saati makua :)
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! Eilen illalla tekemääni taikinaan heittelin kurpitsansiemeniä ja ei että tuli hyvää :)
PoistaKokeiltu on, ja toimii! Oma versioni löytyy blogistani, käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa :)
Poistaheips! Kiitos hyvästä ohjeesta ,mulla toi tupperwaren musta pata siis muovia mutta kestää uunia mut en taida uskaltaa sitä lämmittää tyhjänä joten kokeilen siinä paistaa.
VastaaPoistaMielettömän hyvää leipää! Oli pakko testata ja resepti sopii kyllä mainiosti kaltaiselleni "helppoa elämää" rakastavalle. Tätä meillä aletaan veivaamaan joka aamu. Kiitos!
VastaaPoistaVähän myöhäinen postaus mutta nyt vasta tuli tätä kokeiltua, hyvää oli. Yksi juttu vaan että tuo taikina on kyllä sen verran märkää etten ainakaan itse siitä noin vain mitään palloa saanut muotoiltua, enemmänkin lehmän p...aläjää se muistutti eli lisäsin jauhoja aika lailla siinä vaiheessa ja silti se vain takertui edelleen sormiin ja pöytään....eli tarvitsee minusta kunnolla enemmän jauhoja pyöräyttämisvaiheessa.
VastaaPoistaMinusta taikina saa olla niin löysä kuin sitä vain pystyy käsittelemään. Yleensä ripottelen jauhoja päälle vain sen verran, että saan kipattua taikinan kipattua kuumaan vuokaan. En siis sen kummemmin sitä pyöräyttele, enkä varsinkaan veivaile ;)
PoistaHei! Kerrot paistaneesi leivän lasisessa uunivuoassa. Minun Pyrexini pakkauksessa oleva ohje kieltää vuoan kuumentamisen tyhjänä.
VastaaPoistaMiten menettelit?
Jospa tekisin vappuleipää:)
Anteeksi, vappu taisi mennä jo... ;) Minulla ei ole lasivuoan (ehkä Pyrex) ohjeita tallessa ja ihan surutta olen sitä kuumentanut tyhjänä. Vielä ei ole käynyt kuinkaan, mutta voihan siinä se riski tosiaan olla, että joku kaunis päivä räsähtää halki. Jatkan silti lasivuoalla - toiminut tähän saakka niin hyvin :)
Poista