keskiviikkona, maaliskuuta 02, 2011

Vanhaa ja somaa Arabiaa

Poikkesin eilen kirpparilla juuri ennen sen sulkeutumista. Pikaspurtin tulos oli odottamattoman onnistunut. Löysin kauniin sinivalkoisen vanhan Arabian kannun.


Pohjassa on ns. rotanhäntäleima eli tehtaanmerkki vuosilta 1900-1920. Minulle ennestään täysin tuntematon leima. En siis ole mikään ekspertti kippojen suhteen... Koska leima oli minulle tuntematon, en oikein uskonut hintalappuakaan "Vanha Arabian kannu 0,7 e". Varmistin vielä kassaneidiltä, että pitääkö hinta tosiaan paikkansa (70 senttiä!), johon hän vastasi myöntävästi ja kysyi haluaisinko kannuun kannen, jota siinä ei ollut. Jo vain! Myyjä oli kuulemma pudottanut kannen ja pyytänyt heittämään palaset roskiin. Tämä oli ilmeisesti tapahtunut hiljattain, koska palaset olivat kaikki tallessa. Kotona pehtoori liimasi palaset yhteen ja nyt kukaan ei huomaa mitään... No okei, kannu on aika huonossa kunnossa; sisäpuoli tummunut, nokan suuaukko tummunut, kauttaaltaan krakeloitunut, mutta minusta se on kaunis ja menee vaikka kukkavaasina. Ja oli kyllä mukavasti tehty kassalta, kun sain "kukkavaasiini" kaupan päälle kannenkin ;) Koitin googletella kannua, mutta en vielä löytänyt siitä tietoja. Vähän hankalaa, kun ei tiedä edes kipon nimeä... Arabian tietäjien apuja otetaan vastaan!

Samaiselta pikaspurtilta mukaan tarttui myös tuo ihana sini-valkoinen sydänkangas. Teen siitä pirteät kesäverhot keittiöön ja pöytäliinaksikin siitä riittää. Ennestään kaapista löytyvä mintunvärinen Arabian Soma-sarja sai jatkoa turkoosista kulhosta. Ei voinut vastustaa noin Somaa! Hintakaan ei ollut kauhean paha (10 e). Kaiken kaikkiaan siis onnistunut kirpputorireissu.


Loppuun pieni purnaus nimimerkiltä "eilen paljon silittänyt". Hitsi että silittäminen voi olla ärsyttävää puuhaa! Pyrin sitä tehokkaasti välttelemään ja aika hyvin siinä yleisesti onnistunkin. Vaatteet saa helposti kuivattua sileiksi henkareissa ym. ja ainoat kerrat, kun silitysraudan ja laudan joutuu kaivamaan kaapin uumenista esiin, on verhojen tai pöytäliinan vaihto. Näitä noin kerran puolessa vuodessa tapahtuvia silityssessioita varten täytyy varmaan nöyrtyä ja hankkia oikea silitysrauta... Minulla on nimittäin joku Ellokselta ilmaiseksi saatu silitysvärkki, jota myös johdottomaksi silitysraudaksi kutsutaan. Ajatuksena varmasti ihan fiksu & näppärä, mutta käytännössä ei vaan toimi! Silität pari senttiä, laitat raudan latautumaan, odottelet muutaman sekunnin kuumenemista ja silität sitten taas pienen alueen. Ja homma vaan jatkuu ja jatkuu - ja hermo menee.

Voisin kuvitella, että normaalilla silitysraudalla homma hoituisi puolet nopeammin eikä olisi ihan niin vastenmielistä. Oman kokemuksen perusteella en voi suositella kenellekään moista "langatonta" mallia. Tai sitten vain kohdalleni on sattunut joku maanantaikappale. Onko muilla hyviä kokemuksia johdottomista silitysraudoista? Tai silittämisestä ylipäätänsä? Nauttiiko siitä oikeasti joku? Tiedän kyllä yhden ihmisen, joka tuntuu nauttivan ikkunoiden pesusta (vai ennemminkin lopputuloksesta?), mutta se onkin taas aivan toinen juttu... Terkkuja vain äipälle. Tervetuloa - koska vaan! =)

EDIT: Kannun pohjassa on siis tämmöinen leima:


Ja maisema näyttää tarkemmin tältä:


Arabian leimat löytää täältä.

SHARE:

13 kommenttia

  1. Haloo, missä tuollainen kirppis sijatsee?..:))
    Pidän vanhasta Arabiasta tosi paljon ja minua ei haittaa viakka ei ihan ykkösluokkaan kuuluisikaan...

    VastaaPoista
  2. Ihana kannu. En ole ikinä tuota mallia nähnyt. Hieno löytö. Eikä haittaa kuprut ja rosot.
    Ihania sävyjä!!! Ja silittämisestä EN PIDÄ, välttelen ;) Mutta onneksi vaatteita harvemmin tarvitsee nykyjään silittää... mutta ne verhot ja liinat, huhhuijaa!!

    VastaaPoista
  3. Niinpä, missä tuollaisia kirppiksiä. Omissa melko onnettomia kangaslöytöjä, mutta enpä juoksekkaan niitä koskaan viimehetkellä läpi.

    Isoäitini perintöastiakasassa on tuollaisin samanlaisin sinisin maisemin koristeltuja kahviastioita, tasseissa varsinkin tuollaista maisemaa (en tietenkään voi sanoa onko sama, sillä on aikaa kun niitä viimeksi tihrustin). Ovat jostain 1920 luvulta, mutta englannista. Niissä tosin selkeästi lukee made in england pohjassa. En kyllä ole sen enempää asioihin perehtynyt, että en ala lamaannuttamaan etteikö kannu oisi arabian. Ajattelin vain sanoa, kun sellaisen dejavun tuo herätti, että missäs olen samanlaista nähnyt.

    Toivottavasti joku arabia asiantuntija löytyisi. Katselin itse kirjakaupassa niitä arabian astioista tehtyjä pieniä kirjoja missä tuotantoa on käyty läpi, mutta hinnat olivat niin huipussaan, että järkytyksestä selailukin keskeytyi ;)

    Kiva blogi sulla, käyn aika säännöllisen epäsäännöllisesti lukemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule - kaikki ne kirjat löytyvät kirjastosta! Useissa kirjastoissa voi uusia lainansa viisi kertaa... melkein viisi kuukautta lukuaikaa.

      Poista
  4. Löytöpaikkana oli Sammon Kirppis Tampereella. En käy siellä juuri koskaan ja olen pitänyt sitä hieman ylihinnoiteltuna. Tällä kertaa, kun ei odottanut yhtikäs mitään, onnistikin... Näinhän se monesti menee ;)

    VastaaPoista
  5. Sä olet mestari löytöjen tekemisessä!

    VastaaPoista
  6. Eksyin tänne vahingossa. Kirppislöydöt kiehtovat minua aina, ja varsinkin kun voi vielä käyttää hyväkseen hyvät vinkit. Kiva blogi sinulla, jään seurailemaan!

    VastaaPoista
  7. Teekannunne kuuluu Arabian Sysmä-sarjan. Se on todella ihana! :)
    (vrt. http://antiikkia.blogit.fi/viikon-esine-arabia-sysma/)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua, kun vihdoin sain tietää nimen kannulle. En ole vielä missään törmännyt ko. sarjaan. Kiitos tiedosta!

      Poista
  8. Kyseinen kannu on kahvikannu, eikä teekannu kuin oletin aluksi. Sysmä-sarja valmistettiin Helsingissä 1920-luvulla, joten kannunne on noin 90 vuotta vanha ja aika harvinainen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, tosi kiva kuulla ja saada tietoa kannusta! Kiitos tunnistuksesta! :)

      Poista
  9. Vanha Elias näyttää myyvän saman kannun hintaan 445 euroa....

    VastaaPoista
  10. Onneksi olkoon! Vanha Sysmä kahvikannu, arvokas keräilyharvinaisuus

    VastaaPoista