keskiviikkona, maaliskuuta 23, 2011

Ylistys emalille!


Tänään ruoan jälkeen mies totesi: "Emali on kyllä nykyään aivan liian aliarvostettua keittiössä". Totta. Ei kaupoista taida oikein löytyä emalivuokia ja -astioita ruoanlaittoa varten. Koristekippoja ja kattiloita löytyy joitakin, mutta yleisesti lähes kaikki uunivuoat ja vastaavat ovat tänäpäivänä joko lasia tai keramiikkaa. 


Kirppareilta haalimani emaliastiat, -kattilat ja -vuoat ovat olleet meillä päivittäisessä käytössä. Kattiloissa keitellään perunoita, parsakaalia, milloin mitäkin. Isoissa uunivuoissa lasagnea ja muita uuniruokia. Ruusukulhoa käytän aina, kun leivon jotakin. Puhumattakaan mukeista, kupeista ja kulhoista, joihin voi laittaa kukkia, istuttaa taimia... ihan mitä vain!


Emaliastiat ovat yksinkertaisesti kestäviä, käytännöllisiä ja monipuolisia. Bonuksena tulee vielä niiden ulkonäkö, jonka vuoksi niitä olen haalinutkin. Harvaa muuta kattilaa tai vuokaa tulee muuten vain pidettyä esillä... =)


 enamel
SHARE:

11 kommenttia

 1. Onhan ne kauniita!

  Mutta mä olen käsittänyt, tai siis äiti mulle kertonu..heh..että niihin kun tulee säröjä ja halkeamia että ne olis terveydelle vaarallisia.

  En sitten tiedä puhuuko höpöjä mutta mä en ole uskaltanu vanhoja emalijuttuja pitää muuta kuin koristekäytössä.

  Mammalla oli ihania emalikattiloita sun muita.

  VastaaPoista
 2. Olen itsekin jotain tuon suuntaista joskus kuullut. Tiedä sitä sitten. Sama hommahan se on teflonpinnoitteen kanssa, että pannua ei pitäisi käyttää, jos pinta naarmuuntuu... Emaliastioissakin on huikeita eroja ja laadun on oppinut tunnistamaan mm. painosta ja "reunan" paksuudesta. Olisi hauska kyllä tietää asiasta tarkemmin. Siihen asti käytän huoletta emaliastioita ruoankin laitossa =) Siis ehjiä semmoisia.

  VastaaPoista
 3. Mä katselin kuolaten sun emalikokoelmia! Ja ihana mies myös, kun arvostaa niitä!

  VastaaPoista
 4. Emaliastiat ovat ihania, kirpparilta minäkin niitä olen etsiskellyt, mutta vaikea on löytää...:))

  VastaaPoista
 5. Kylläpäs oletkin kauniita emaliastioita onnistunut löytämään=)Minäkin olen omiani ihan huoletta käyttänyt,vaikka olen nuo samat jutut kuullut,varmasti itsellänikin käytössä vaarallisempiakin asioita kuin emaliastiat=)

  VastaaPoista
 6. Ihanasta emalista asiatietoa!
  Olen jutellut antiikkimessuilla asiantuntijan kanssa seuraavaa:

  Vaikka emaliin tulee kolhuja, säröjä, niitä voi käyttää silti ruoan valmistukseen. Siellä alla ei ole rautaa kummempaa tavaraa ja onhan valurauta-patoja ja paistinpannujakin meillä käytössä. Ainoa asia jota pitää varoa on ettei niissä seisota vettä, jää kosteutta, koska silloin alla oleva rauta pääsee ruostumaan aina vaan ikävämmän näköiseksi, eli kuivaa aina emali-astiat huolella äläkä seisota vettä jos haluat suojella pintaa.

  Aikoinaan löydettiin Kiinassa valmistetuista emaliastioista sellaisia aineita joita ei saa olla Suomen säännösten mukaan ruoan valmistukseen käytetyissä astioissa, kotimaisissa ja esim. puolalaisissa emali-astioissa näitä aineita ei ole (aineen nimeä en muista).

  Elikkä ihanaiset, siitä vaan perunan keittoon ja aurinkoa loppuviikkoon :)

  VastaaPoista
 7. Voi hienoa, kun saatiin faktaa pöytään. Suurkiitos Sannalle asiatiedosta! =)

  VastaaPoista
 8. Emali on hyvin monikäyttöistä ja näyttää kaiken lisäksi vielä hyvältä!

  Sari Puumulista

  VastaaPoista
 9. Emali kunniaan! Kivat nuo palikat joista sait hyvän sanan, emaliastit on minulla ollut vuositolkulla ja aina ja niistä vaan pidän, yhteen aikaan niitä tosin oli tavattoman paljon ja osan sitten myin kirppiksellä pois ja hyvä niin pääsivät onnelliseen kotiin.
  Kauniita ovat sinun emalisi ja totta useaan tarkoitukseen sopien niinkuin sinulla onkin ne käytössäsi, hyvä niin!

  Aurinkoa!

  VastaaPoista
 10. Se on kaunista, emali! Ja hyvä, että käytät niitä. Oli mielenkiintoista saada tuota tietoakin emalista, kuten tuossa aiemmassa oli. Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 11. Komea kokoelma! Tosiaan aivan liian aliarvostettuja. Eihän noita raaski kaapinovien taakse kätkeä vaan esillä ja ihasteltavana paras :)

  VastaaPoista