maanantaina, maaliskuuta 07, 2011

Sauna makeover

Eilisessä What a day -postauksessa ollut saunakuva sai hieman kommentteja (kiitos paljon kehuistanne!), joten kerronpa teille, miten maailman rumimmasta saunasta tuli edullisesti & melko pienellä vaivalla oikein kelvollisen näköinen - siis jos pitää mustasta...


Meillähän on siis vanha pihasauna, johon ilmeisesti joskus 70-luvulla on tehty pientä "remppaa"... Valitettavasti kuvia ennen tuunausta ei löytynyt, mutta kuvitelkaa mielessänne sauna, jossa on ankea betonilattia, tummuneet & likaiset seinäpanelit, lauteiden virkaa toimittaa kyhäelmä puolimätiä lautoja keikkuvan ruosteisen rautatelineen päällä. Ja kun puhutaan keikkumisesta, todellakin tarkoitetaan sitä. Istumaan tuolle keikkuvalle laudehökötykselle mahtui kokonaiset kaksi henkilöä kylki kyljessä.

Noh, viime kesänä mitta tuli täyteen. Pehtoori pilkkoi vanhan lauderungon palasiksi ja kantoi ovesta ulos. Sitten alkoi emännän pesti. Pesin juuriharjalla ja saunapesulla seinät. Vähän karhunkieltäkin näytin niille. Annoin seinien kuivahtaa - ja sitten tulee se juttu: Liberon kuultomaali. Moni aineesta on varmaan kuullut ja käyttänytkin ja tietää, että siinä on varsin oiva linimentti!  Se on spriipohjainen litku, jota voi levittää siveltimellä, trasselilla tai sienellä. Minä käytin sutia ja litikoin seinät kauttaaltaan kuultomaalilla. Erittäin helppo ja miellyttävä aine sivellä ja yksi levityskerta riittää mainiosti. Ainakin meidän vanha paneli imaisi aineen hyvin itseensä. Mitään jälkivahauksia tms. en tehnyt. Lattiaa kannattaa toki suojata, jos ei halua roiskia siihen hienoja pisarakuvioita... ;)


Bongasin uudenveroisen seinälle taitettavan lauderungon muistaakseni Keltaisesta Pörssistä. Koska halusimme lauteet koko saunan levyisiksi (lähes 4 metriä), piti kaupasta ostaa vielä yksi runkopala lisää, jotta ei tule liian pitkiä välejä eli notkolauteita. Laudepuut haettiin rautakaupasta ja sitten pääsi pehtoori taas hommiin. Muutaman tunnin "pikku puuhastelun" jälkeen olivat rungot kiinni seinässä ja lauteet paikoillaan. Lattialle ei sitten tehtykään mitään, eikä myöskään katolle. Uusien seinien ja lauteiden myötä niihin ei kiinnitä enää mitään huomiota. Vähän  mietimme jotain tunnelmavalon tapaista "tsysteemiä" lauteiden alle tai seinälle, mutta se nyt olisi ollut aivan liian modernia... ;) Vanha lamppu rottinkikori varjostimenaan toimii mainiosti ja antaa oikein tunnelmallisen valon.


Toistaiseksi lauteet jätettiin vaaleiksi. Hassu juttu muuten, että mustat seinät + vaaleat lauteet tekevät saunasta paljon valoisamman kuin mitä se oli ennen tumman puun värisenä. Kun lauteet alkavat iän myötä tummumaan, palaan kyllä taas Liberon-purkille. Aineenhan luvataan kestävän saunan lauteissakin ja sävyjä on aika paljon. Mietinkin, miten mustien seinien kanssa stemmaisi vaikkapa "harmaa tammi"? Tai toimiiko valkoinen/vaalea kuultomaali tummuneeseen puuhun? Aika näyttää... Kuultomaalia voi hyvin käyttää myös huonekalujen entisöintiin. Se jättää elävän pinnan ja puun syyt näkyviin. Siitä muistuikin mieleen, että viime viikolla törmäsin kirpparilla vanhaan sänkyyn (joka oli ihan täydellinen ja jota en sitten ostanut ja joka nyt jälkikäteen harmittaa aivan vietävästi!), johon tuo mustanharmaa kuultomaali olisi sopinut just eikä melkein... Ja se sänky olisi sopinut saunan pukuhuoneeseen just eikä melkein!
SHARE:

6 kommenttia

 1. Tuota mustaa kyllä myös tosissamme mietitään. On se vaan tyylikäsja erilainen.

  VastaaPoista
 2. Upea sauna! Itsekin haluaisin tuollaisen mökille. Meillä vasta ruma sauna siellä on, tehty joskus jostain ihme karjakeittiöstä tai pyykkituvasta...

  Sari Puumulista

  VastaaPoista
 3. Saunasta tuli kyllä upea! :)
  Tuolla ois kiva kylpeä :)
  Valkonen kuultomaali soppii hyvin, jos hioo ensin lauteet :) Kokkeile testata vaikka lauteen alapuolelle miten käyttäytyy ja miltä näyttää :) Tosin siellä alla kyllä meleko pimiää että näkkeekö oikein sen lopputuloksen :)

  Terkuin,
  Satu

  VastaaPoista
 4. ..oho..nuo kuvat oliki maaliskuulta, miten mie katoin että elokuulta (lukihärö..kö) :)
  Noh, toivottavasti saat tuon edellisen kehuviestin :)

  Terkuin,
  Satu

  VastaaPoista
 5. Sori kolmas viesti :)...eihän siellä alla ookkaan pimiää! ko ihailin uuestaan tuota saunakuvaa :)

  t.Satu

  VastaaPoista
 6. Heippa Satu,
  huomasin viestisi - kiitokset vain kehuista ;)
  Kiitti myös vinkistä valkoisen kuultomaalin suhteen!

  VastaaPoista