tiistaina, toukokuuta 22, 2018

Talon maalausta ja maalausvinkkejä

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila


Oi ihana toukokuu! Meitä on hellitty ihan mahtavilla keleillä ja maalausurakkamme onkin edennyt jo lähes puoleen väliin. Kohta saadaan pitää puolivälin bileet :) Käytännössä homma on mennyt niin, että asemapäällikkö on maalannut ja minä olen viihdyttänyt lapsia. Olen tähän mennessä saanut osallistua tuon kuvassa näkyvän pitkän seinän alaosan puolikkaan verran. Se ei ole paljon se. Siihen nähden, että homma on toteutettu yhden miehen voimin, voisi sanoa, että tahti on ihan hyvä. Hommaa nopeuttaa ja helpottaa ihan älyttömästi Tikkurilan painesivellin, minkä bongasimme paikallisesta värikaupasta. Vinkki nro 1: jos/kun ikinä olet aloittamassa isoa maalausurakkaa, hommaa Quick brush (tai joku vastaava painesivellin)! Et kadu. Minäkin tosiaan pääsin testaamaan tuota ihmesivellintä ja olen siitä aivan haltioissani. En tiedä onko tämän jälkeen enää paluuta perinteiseen maalaukseen, sillä maalaaminen tuolla menee ihan nextille levelille! Paljon nopeampaa ja miljoona kertaa siistimpää kuin se, että kastaisit sivellintä maalipyttyyn ja roiskisit samalla sokkelin maaliroiskeilla (kuten edelliset meillä ovat tehneet...) :)

Vinkki nro 2: hommaa kaikille väreille oma Quick brush! Jos maalaat seinää yhdellä värillä ja nurkka- ja räystäslautoja toisella, ei ole yhtään huonompi idea hankkia kaksi painesivellintä. Painesiveltimen hinta on hieman alle satasen ja vaikka samalla rahalla saakin monta sivellintä, on tuo työn laatuun ja nopeuteen nähden mielestäni joka euron väärti. Sitten on toki eri asia, jos talonmaalaukseen on värvätty iso talkooporukka. Jokaiselle ei ehkä ole taloudellisesti järkevää ostaa omaa painesivellintä ;)

Seinän sävy on Tikkurilan Puutalot-värikartasta Pöllö Q800 ja nurkka- ja smyygilaudat ja räystäänaluset ovat sävyllä Tiira Q818. Seiniin halusimme himmeän maalipinnan ja näin ollen Tikkurilalta ehdotettiin maaliksi Ultra Matt -maalia. Ultra on Tikkurilan kärkituote talomaaleissa ja tuotteen luvataan kestävän halkeilematta ja hilseilemättä koko sen käyttöiän - eli useamman vuosikymmenen. Ultra Matt -maali suojaa puuta vesirasitukselta, mutta läpäisee vesihöyryä. Tähän väliin onkin hyvä heittää vinkki nro 3: Kun maalaat talon ulkoseinää, muista maalata hyvin myös lautojen alareunat. Monet tekevät sen virheen, että maalaavat seinät hyvin, mutta jättävät lautojen alapäät maalaamatta. Näin maali ei suojaa puun alaosaa valuvalta sadevedeltä ja kosteus pääsee nousemaan lautaan ja lahottaa alareunan. Meilläkin moni lauta jouduttiin korvaamaan uudella, kun edelliset olivat jättäneet alareunat maalaamatta. Edelliset ovat silloin aikanaan 1980-90-luvun taitteessa korvanneet aseman alkuperäisen pystyrimalaudoituksenkin. Se on minusta harmi, sillä oikeasti siihen ei varmastikaan ole ollut tarvetta. Ehkä se on silloin 80-luvulla näyttänyt "vanhanaikaiselta". Toisaalta sitten taas, kun ulkovuori ei ole enää alkuperäinen, sain henkisesti vapauden valita väriksi jotain muuta kuin alkuperäisen värin. Alunperin asema on ollut ilmeisesti semmoinen aika oranssi keltainen/okra. Nyt siitä tulee todellakin jotain muuta...
Maalaus tehdään kahteen kertaan ja seinämaalia kuluu tämänkokoisen rakennuksen maalaamiseen n. 120 l. Valkoisten osien määräksi arvioimme n. 100 m2 eli maalia kuluu niihin n. 36 l. Tikkurilan maalilaskurin avulla saa näppärästi arvioitua maalin määrän. Valkoiset (Tiira Q818) osat maalataan uudella Ultra Special -maalilla, joka on kehitetty erityisesti talojen räystäslautoihin, nurkkiin, kaiteisiin jne. jotka monesti altistuvat muita helpommin leväkasvustoille ja pintahomeelle. Ultra Special hylkii likaa ja sillä maalatut pinnat on helppo pestä puhtaaksi.


Voi että, tästä tulee ihan eri talo! Minä niin tykkään tuosta Pöllö-sävystä :) Entä te?


Postaus tehty kaupallisessa yhteistyössä Tikkurilan kanssa.

SHARE:

9 kommenttia

 1. Hieno tulee. Hyvä vävypoika!

  VastaaPoista
 2. Kyllä tulee komeeta jälkeä, kaunis talo sekä myös väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Joka kerta sitä itsekin yllättyy positiivisesti, miten paljon tämmöinen maalisävy tekeekään talolle. Tykkään todella!

   Poista
 3. En olisi tunnistanut samaksi. Voi miksei meilläkin ollut tuota quik brushia käytössä. No ehkä ensi kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, huikea muodonmuutos! :) Tuo painesivellin on kyllä ihan yliveto.

   Poista
 4. Todella kaunis värisävy! :) Ja näppärän oloisesti etenee maalaushomma tuolla tekniikalla! Mukavaa alkukesää!

  VastaaPoista
 5. Todella hyvän värin olette valinneet ja kokonaisuudessaan tuo julkisivu on todella hieno, hyvä homma! Meillä pitäisi myös maalata uusiksi meidän omakotitalon ulkoseinät ja ajattelimme samalla hommata uudet kaikki numerokyltit ja postilaatikot ja muutkin, niin saa sitten kokonaisuudessaan freesin näköisen. Enpä ole koskaan kuullutkaan tuollaisesta painesiveltimestä, mutta kuulostaa ehdottoman kätevältä, jos ei kokoajan tarvitse olla kastamassa pensseliä. Kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Ihan uusi tuttavuus tuo Quick brush! Kuinka isolle alalle tuo yksi säiliö riittää? Mökkinaapurimme ovat ensi kesäksi suunnitelleet venevajansa remonttia ja aikovat samalla maalata pinnat teollisuusmaalilla. Täytyy varmaankin mennä apupojaksi hommaan.

  VastaaPoista