lauantaina, syyskuuta 13, 2014

Meikä vanha orkideafarmari!

Olen elänyt näihin päiviin asti siinä uskossa, että orkidean kasvatus on jotain elämää suurempaa salatiedettä. En ole uskaltanut edes miettiä moisen kukan hommaamista, koska kuoleehan se kuitenkin. Viime syksynä ostin isoäidilleni syntymäpäivälahjaksi orkidean. Lähdin juhlille kotipuoleen ja arvatkaa miten kävi. Juuh, orkidea unohtui kotiin. Näin minusta tuli vahingossa orkidean omistaja. Siinä se sitten viime syksyn aikana kukki kukkansa ja nökötti sen jälkeen ruukussansa ikkunalla talven, kevään, kesän… ja nyt se perhana kukkii taas! Enpä olisi uskonut.

Hoito-ohje: anna vettä aina kun muistat. Jos et muista kovin usein, anna edes paljon silloin kun muistat. Laita orkidea tiskialtaaseen ”juomaan” muutamaksi tunniksi esim. kerran kuussa. Siinä se. Helppoo ku heinänteko. Pitäisköhän tänäkin vuonna ostaa mammalle synttärilahjaksi orkidea... ;D
SHARE:

15 kommenttia

 1. Juuri näin orkidea kukoistaa! Se on älyttömän helppo, kunhan ei liikaa hoida, se on sen juju!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on niin huijattu! Luulin, että pitää tehdä kaikenmaailman taikoja ja poppaskonsteja ;)

   Poista
 2. Orkideat on ihania, minäkin olen aikoinani viskannut niitä roskiin useamman liikaa hoidettuani ja raukat varmaan mätänivät.
  Nykyään kun kastelu unohtuu ovatkin lähes ainoat kukat jotka jaksavat meillä kukoistaa ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno kuulla. Kyllä mun täytyy varmaan pari orkideaa hommata lisää :) Ihania ovat!

   Poista
 3. Tiäks mitä, parasta näissä on että kukinta komistuu vuosi vuodelta just tuolla huonolla hoidolla! Kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavuutta! Joku mua joskus valisti, että se niiden hoito on sitten "tosi vaativaa" ja mä hullu uskoin.

   Poista
 4. Oletko kuullut, että orkidea pitää kahvista ;) sitä voi antaa joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, ihanko vaan suoraan pannusta ne mitä ei itse jaksa enää juoda!?! Ehkä kuitenkin pitää antaa viilentyä ensin... ;)

   Poista
 5. Orkidean kasvatus ei todellakaan ole mitään salatiedettä. Suloisen väriset kukat kasvatillasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa joku kertonut tän mulle aiemmin, eikä pelotellut päinvastaisella. Mutta tosi kiva, kun asia sentään selvisi vuosien jälkeen ja nyt tohdin ostamaan orkideoita lisääkin. Tämä kasvattini on kyllä aika hemaiseva kaunotar :)

   Poista
 6. Orkideat ovat kauniita! Itseltäni ei kärsivällisyyttä eikä taitoakaan riitä odottaa seuraavaa kukintaa. Vien yleensä kerran kukkineet orkideat äidilleni, jonka viherpeukalo saa ne jälleen kukkimaan. Toisaalta orkideoiden hinnat ovat tulleet niin alas, että joskus kasvin raaskii ostaa, vaikkei sitä enää kukinnan jälkeen haluaisi säilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, eihän se pelkkine lehtineen mikään komistus ole ja siitä syystä monet varmaan luovuttavat ja viskaavat koko rehun menemään. Mä nyt ajattelin, että eipä siitä mitään haittaakaan tuossa ikkunalaudalla ole ja yllätys olikin suuri, kun kukkavanat alkoivat kasvamaan... ;)

   Poista
 7. täh, häviskö mun äskeinen kommentti taivaan tuuliin...?
  Mulla on kanssa tapana kuskata ne kerran kukkineet äidille, pitäisköhän rohkaistua joskus koittamaan oisko mustakin orkidea farmariksi! ;D
  Mukavaa kaunista syysviikkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä kyllä mitään muuta kommenttia ole näkynyt :D
   Joo, rupee sääkin orkideafarmariksi! Ihan jees hommaa ;D
   Kivaa alkavaa viikkoa sinne myös. Pian nähdään, jei!

   Poista
 8. Hih! Juurikin itse olen huomioinut saman. Kerran kuussa - tai silloin kuin muistaa uittaa, niin siitä orkidea pitää :) Kunhan aina on täysin kuiva ennen uutta kastelua. Muistan joskus noin 10v sitten kun ylihoisin orkideojani, eikä ne siis kestäneetkään kauaa. Tein silloin niinkuin oli ohjeistettu: kerran viikossa upotettuna veteen. Ja pyh! Nyt siis upottelen kun muistan ja neljä viimeistä orkideaani ovatkin olleet minulla varmaan jotain 6 vuotta - ja kukkivatkin vähintään kerran vuodessa. Toiset jopa kahdesti.
  Kannattaa muistaa vielä sekin seikka ettei orkidea pidä kylmästä vedestä. Eikä vettä saa mennä lehtikasvun keskustaan (vai miksikä sitä kutsuis..). Siitä kuulema kasvi voi saada jonkin bakteerisairauden helposti.
  Mutta siis suosittelen hankkimaan useamman moisen kaunottaren. Ne ovatkin loppujen lopuksi melko helppohoitoisia :D

  VastaaPoista