5 dl lämmintä vettä
puoli pussia kuivahiivaa1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1-2 dl kaura- tai ohrahiutaleita tai kauraleseitä
3-5 dl vehnäjauhoja (Jauhojen määrä riippuu käyttämiesi hiutaleiden/leseiden määrästä ja ominaisuudesta. Taikina saa olla reilusti löysää ja venyvää.)
Sekoita lämpimään veteen kuivahiiva ja suola. Lisää ruisjuhot, hiutaleet ja venhäjauhot sekoitellen samalla. Älä laita kaikkea vehnäjauhoa kerralla, sillä jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko löysää. Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan.
Seuraavana aamuna: Ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, ripottele siemeniä tms. jos tykkäät ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. Sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, mutta ne pehmenevät juuri sopivasti ja silti kuori jää rapeaksi. Älä missään tapauksessa peitä liinalla, sillä sitten katoaa rapeus!
Alkuperäinen ohjeeni löytyy täältä
Nam, näyttää hyvältä.
VastaaPoistaMinun piti tehdä viikonloppuna yön yli sämpylöitä, mutta unohdin tehdä taikinan valmiiksi.
No joo, siinä on välillä kyllä se vaara, että unohtaa tehdä taikinan ;) Monesti itsekin havahdun siihen, kun olen menossa jo nukkumaan siinä puolenyön jälkeen. Onneksi ainekset on nopeat sekoitella ;D
PoistaNoita pitää kokeilla...itse olen nyt tykästynyt yönyli pataleipään...sekin on helppo...tästä pitääkin lähteä nakkaamaan leipä uuniin...NAM, NAM♡
VastaaPoistaSe pataleipä on varmaan aika lailla sama kuin tuo maalaisleipä, jota teen? Mutta jos viitsit, laita ihmeessä ohjetta tännepäin - olisi kiva testata.
PoistaTämä yön yli -ohje on aivan mahtava. Muistaakseni siinä Siken ohjeessa oli kaikenlaisia jyviä ja siemeniä... No jokatapauksessa kun näitä tuli yhdessä vaiheessa tehtyä enemmänkin (yövieraiden mielestä tooosi kätevä emäntä kun oli aamiaispöytään ehtinyt pyöräyttää tuoreet sämpylät) ja silloin ihastuin Sunnuntain rouheisiin sämpyläjauhoihin joilla korvaan ainakin puolet perusvehnäjauhoista. Niin ja puuronjämiäkin olen tähän käyttänyt. Kaikki tuntuu toimivan!
VastaaPoistaKiitti hyvistä vinkeistä! Täytyy ostaa noita rouheita sämpyläjauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa oli tosiaan kokojyväjauhoja, mutta kun mulla ei niitä nyt ollut, "unohdin" ne kokonaan tuosta versiosta ;)
PoistaNäitähän pitääkin testata, meillä kun syödään aamupalaksi yleensä kaupan leipää lähinnä juuri aikataulu- ja laiskuussyistä. :)
VastaaPoistaJuu, kannattaa testata! Nämä ovat niin helppoja ja hyviä :)
PoistaHei pakko kokeilla näitä, kiitos ohjeesta. En kauheesti aamuisin tykkää miettiä mitään ruokailuja, joten sämpylät oliskin hyviä kun sais heti tuoretta pöytään. :)
VastaaPoistaSama homma! Aiemmin en ole syönyt arkisin aamupalaa ollenkaan kiireeseen vedoten, mutta nyt kun työskentelen kotona, voi aamupalan nauttia samalla, kun tekee töitä :)
PoistaSaisinkohan tällä ohjeella onnistumaan, täytyy kokeilla! Minun sämpyläni ovat poikkeuksetta kivikovia kumipalloja, kaipa harjoituksen puutetta :).
VastaaPoistaNäistä ei tule kumipalloja - lupaan! =)
PoistaIhana resepti! Taikina jääkaapissa odottelemassa huomista paistamista :)
VastaaPoistaSaas nähdä miten omat sämpyläni huomisaamuna onnistuvat, inspiraationlähteenä toimi tämä sinun hyvältä kuulostava ohjeesi :) On ihanaa, kun kiireettömän aamun kruunaa lämmin leipä!
VastaaPoistaHei, mitähän tein väärin, kun minun sämpyläni jäivät aika lituskoiksi? Kuori oli rapea mutta sämpylän sisus aika olematon, ihan kuin sämpylä olisi ollut pelkkää kuorta. Laitoinko liian vähän jauhoja? Laitoin kyllä ihan ohjeen mukaan, mutta taikina oli kyllä todella löysää vielä uuniin mennessäänkin.
VastaaPoistaEi muuta kuin uutta yritystä suuremman jauhomäärän kanssa. Jotkut jauhot jättävät taikinan löysemmäksi kuin toiset eli kannattaa lisätä jauhoja reilusti "näppituntumalla". Taikina saa olla löysää ja tarttuvaa, muttei mitään litkua tietenkään. Semmoista, että se jää läjäksi pellille... Toivotan onnea uuteen yritykseen - älä lannistu, kokeilu kannattaa! :)
PoistaKiitti, täytyypä laittaa uutta satsia tulille... :D
VastaaPoistaKiitokset ohjeesta, todella hyviä sämpylöitä tulee - ja niin helposti! Kiitos!
VastaaPoista