perjantaina, helmikuuta 18, 2011

PFAFF mikä masiina!

Sain jokin aika sitten isältäni vanhan ompelukoneen. Se on löytö jostain jätepisteeltä ja kuulemma ensimmäinen sähkökäyttöinen ompelukone ;) PFAFF oli merkkinä minulle aivan outo, mutta nimen googletettuani, selvisikin että ko. ompelukonemerkki on hyvissä voimissaan ja erilaisia ompelukone- ja saumurimalleja ym. on tänäkin päivänä tarjolla vaikka kuinka. Olen yrittänyt selvittää tämän minulle päätyneen koneen vuosimallia, mutta vastaavaa ei ole tullut vielä vastaan. Mietinkin, olisiko kone ollut alun perin manuaalinen ja sähköistys lisätty jälkikäteen...enpä tiedä...Koneessa on kaiverrus: P. Sidorow, Helsinki. Sen verran selvisi, että Kalustokauppa P. Sidorow on myynyt erilaisia "maatalouskoneita" vuodesta 1873. Suomen pörssitieto kertoo myös, että pääkonttori sijaitsi Aleksanterinkatu 7:ssä. Vuoteen 1917 herra Leopold Lerche oli hankkinut omistukseensa kaikki yhtiön osakkeet. Maineikas, 1873 perustettu yhtiö joutui myöhemmin pankkinsa (PYP) määrättäväksi ja vuonna 1928 Suomen Maanviljelijäin Kauppa Oy osti miltei koko osakekannan ja loput vuonna 1930 ja sen seurauksena Sidorow fuusioitiin (käsittääkseni osaksi SMK:ta). Tuosta päätellen koneen vuosimalli on siis jotakin väliltä 1873-1930, kun vielä oli yhtiö nimeltä P.Sidorow.


Kone on "moderni" kannettava malli, mutta valitettavasti kantokupu puuttuu.


Meille on siunaantunut näitä vanhoja ompelukoneita enemmänkin. Yhden vanhan Singerin pöytineen, tarvikkeineen kaikkineen löysin itse vuosia sitten semmoiselta haja-asutusalueen roskienjättöpaikalta. Olin viemässä sinne autolla roskia ja siellä se singeri tönötti hylättynä maassa. Se, joka koneen oli sinne hylännyt, ei ollut vaivautunut edes nostamaan sitä varsinaiseen roskalaatikkoon ja ilmeisesti samalla kertaa roskiin oli mennyt muutenkin jonkun mummon maallinen omaisuus, sillä roskalaatikosta pelastin mm. vanhan ryijyn. Ties mitä sieltä olisi löytynyt, jos olisi käynyt oikein penkomaan :(  No, enhän toki voinut jättää hienoa ompelukonepöytää sinne, joten yritin nostaa sen pieneen autooni. Eihän siitä mitään tullut. Kone painaa tonnin! Ei auttanut muu kuin odotella niin kauan, että paikalle saapui joku. Eräs pahaa-aavistamaton mies siihen sitten kurvasi tuomaan roskia ja pyysin häntä nostamaan kanssani Singerin autoon. Hetken päästä ajelin hymy huulilla takaisin kotiin. Hyvä roskisreissu! :)

Yhden kermanvärisen Tikka-ompelukoneen pelastin menemästä roskiin, kun yhtä vierasmökkiä tyhjennettiin. Pöytää ei isäntä suostunut kotiuttamaan, joten se oli pitkin hampain jätettävä. Onneksi sain sentään itse koneen napattua matkaani, sillä se on muodoiltaan minusta oikein kaunis.
SHARE:

5 kommenttia

  1. Kaunis. Nuo on kyllä todella nostalgisia :)

    VastaaPoista
  2. tulin vaan kiittämääm ihanasta piirakkainnoituksesta! Se key lemon pie on huippihyvää!

    VastaaPoista
  3. Moro, jäljittelin tossa kanssa vanhaa PFAFFia ja löysin sivuston(googlesta löytyi aika nopeesti) missä pystyi hakemaan tolla sarjanumerolla vuoden. Etsimäni oli 1912vm On muuten samasta Sidorow liikkeestä aikoinaan hankittu. :) matti.niemi77(ät)gmail.com

    VastaaPoista