tiistaina, tammikuuta 31, 2012

Pari kysymystä oliivisatoa odotellessa...

Tässä vielä Saksan tuliaisia; yrttiystävykset oregano ja laventeli.


Ei hajuakaan, mihin laventelia käyttäisin. Ostin, kun näytti kivalta ja oli edullinen :) Olisiko ehdotuksia? Oregano kasvattaa kovasti pitkiä oksia. Kannattaisiko niitä napsia talteen ja kuivattaa?


Niin, se oliivisato... heh. Tilanne on se, että mun oliivipuussa ei ole enää montaakaan lehteä. Kuitenkin uskon vakaasti ja toivon hartaasti, että peli ei ole menetetty. Mutta mitä kannattaisi nyt tehdä? Pätkiä lyhyeksi kuivat lehdettömät oksat? Vai antaa olla? Paljon vettä? Vähän vettä? Pliis, auttakee!


SHARE:

26 kommenttia

  1. Mulla ainakin sitruunapuista tähän aikaan vuodesta kuivuu ja lähtee melkein kaikki lehdet. En anna lannotteita tms. Kastelenkin aivan normaalisti. Enkä leikkele mitään. Joka vuosi sitten keväällä ne taas alkavat itsestään kasvattamaan uusia lehtiä ja ovat selvinneet kovasta talvesta! Jos niin kävisi sinun oliivipuullekkin..? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Uusia versoja se kyllä tekee... Ehkä suoritan hänelle ihan hellän ja hienovaraisen parturoinnin =D

      Poista
  2. Master Yoda antoi viisaat neuvot blogissaan :) on sulla ihanat tuliaiset, mulla oli vaan darra tuliaisena mokomasta kaupungista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos master of the oliivipuu!! Pehtoorikin toi samaa kuin sä... buahahaaa =D

      Poista
  3. Talvellahan se tykkäis olla hiukan viileämmässä talvehtimassa, levossa kastellaan vähemmän, (pelargoniat on eri juttu, mutta niitä kastelen talvella kerran kuussa) eikä lannoiteta. Lehdetön oksa ei ole kuiva välttämättä, oliivi on kyllä uskoakseni sellainen jota voi leikata vaikka muotoonkin, latvusta hivenen pyöristää. Laventeliakin on eri laatuja, toisia voi syödä, mutta ei kai kaikkia, aina voi tehdä tuoksupusseja, itse käytän jalkakylvyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se hitsiläinen täytyisi olla... Harmi, kun ei ole sellaista kuistia, jossa olisi lämpötila plussan puolella. No, mä vähän pyöristelen latvaa, leikkelen vesiversot ja yritän elvyttää. Eiköhän se siitä :) Kiitos Maija myös hyvistä laventelivinkeistä!!

      Poista
  4. Ai joo, kuivata ihmeessä noi oreganon versot, parempaa kun kaupan pussista, paljon parempaa. Laventelia kun pöllyttelee ohimennessään niin tuoksussa sen paras anti :) ah, tulis jo kevät !

    VastaaPoista
  5. Siis inähän olet vallan vihreä tyyppi, oliks sulla muuta tuomista ollenkaan??
    Ja onks kasvien tuominen nykyisin noin helppoa, joskus kun touhu on ollut ihan hysteeristä...ettei vaan mitään tauteja ja "kirppuja"... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepi, eihän me nyt sentään Australian rajalla olla! =D Ootko sattunut bongaamaan ko. sarjan telkusta? Aika tarkkaa touhua... Joskus ihmettelen, että päästävät ylipäätänsä ihmisiä sinne, ettei niiden elämä siellä vaan häiriinny ;)
      Tuliaisina kukkien ja yrttien lisäksi oli erinäisiä nestemäisiä tuotteita. Hah, yrteistä muuten nekin (Killepitsch-yrttiviinaa, vastaavaa kuin Jägermeister) ja jotain rättejä (=vaatteita). Turvatarkastajat pyysivät avaamaan repun, kun ilmeisesti kukkaruukut herättivät läpivalaisussa jonkinlaista epäilystä, mutta sinne kurkattuaan, eivät olleetkaan yhtään kiinnostuneita. Pöh. Ei sit.

      Poista
  6. Ihania tuliaisia!

    Mulla kuoli oliivipuu viime talvena. meillä taisi olla liian lämpimät oltavat:)

    Mukavaa alkavaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Toivottavasti mun oliivipuu selviää aloittelijan mokista... no ei se ainakaan ihan dööd ole, kun versoja tekee... vielä ;)
      Kivaa helmikuuta sinullekin!

      Poista
  7. Ihania tuliaisia olet tuonut! Mulla ei peukalo viherrä ei sitten vähääkään, en siis osaa muuta kuin ihastella! :)
    Iloista loppuviikkoa!
    Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, mustakin tuntuu, että joskus peukku ei sitten viherrä millään ja toisinaan se taas oikein kukoistaa... =D Muksaa viikonloppua!

      Poista
  8. Oliivipuu tykkää olla melko viileässä talven ja pitää antaa kyllä vettä.Mulla on varastossa ja siitäkin irtoilee lehtiä, mutta en ole moksiskaan, tiputtakoot minkä tiputtaa niin se on tehnyt joka talvi. En kyllä leikkaisi mitenkään, en ainakaan itse ole leikannut kuin sitten keväämmällä kun huomaan, että joku oksa on oikeasti kuollut.
    Ei kannata heittää kirvestä kaivoon, jos saat sen valoisaan ja vähän viilempää nyt ja kastelet ihan säännöllisesti niin uskon sen selviävän.
    Mulla on kaksi oliivipuuta talvehtinut ihan hyvin, toinen jo varmaan kolme talvea,eihän nekään oikein hehkeiltä näyttäneet alkukeväästä, mutta kyllä ne aina siitä tormistautuvat ja toinen niistä on kukkinutkin (vaatimattomat valkoiset kukat) ja sen jälkeen siihen tuli pienen, pieniä mustia oliiveja.Se oli niin säälittävän suloinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuija, kiitti sullekin mahtavista vinkeistä ja kokemuksista! Tein virheen, kun toin puun liian aikaisin syksyllä sisälle ja vettäkin olen antanut varmaan liian vähän lämpötilaan nähden. No, nyt on paikkaa vaihdettu ja vesikuuri meneillään. Saas nähä miten käy... ;)
      Ihanaa, kun olet oikeasti saanut "satoakin"! Voin kuvitella, että ovat olleet todella söpöjä! =D

      Poista
  9. Hurmaavia tuliaisia!
    Se oliivipuu tosiaan taitaisi viihtyä talven parhaiten viherhuoneessa ja kesän terassilla italialaistyyppisissä tunnelmissa... miksei talojen pakolliseen perusvarustukseen kuulu viherhuone? Niin epistä!
    Oreganokin viihtyisi paremmin talvella viileämmässä ja kosteammassa kuin ihmishenkilö... Oreganon pitäisi kyllä talvehtia ulkona kasvimaalla, ihan tuosta vain. Ainakin minulla on monta vuotta ollut sama puska pihalla.
    Noita oreganoja on niin montaa eri lajia ja toisista käytetään vielä meirami-nimeä. Mekin ollaan taimitarhalla aina keväisin, että onko meillä nyt myynnissä oreganoa vai meiramia....
    Laventelia kasvattelin joskus aikoinaan kuivakukaksi, sekin talvehti pihalla monta vuotta. Mutta täältä löytyy enemmän tietoa laventelin käytöstä: http://luonnonhelma.nettisivu.org/laventeli
    Sinullekin timantteja helmikuun hangelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti tuhannesti neuvoista!!! Luonnonhelmaan täytyykin tutustua paremmin.

      Poista
  10. Kylläpä ovat tuuheat tuliaiset...☺

    Varmasti oliivipuusikin alkaa kohta uutta lehteä kasvamaan, kunhan kevät etenee...☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toistaiseksi tuliaiset voivat vielä tuuheasti... :)
      Pidetään peukkuja!

      Poista
  11. Hei muistakaas mummut että oliivipuu kestää n. -10 asteen pakkasta ihan kelpoisesti eli jos löytyy lämmittämätön terassi tms. jossa sen voi sitten suojata näin kylmällä, siellä menestyy ihan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoijoi! Tämän kun olisin tiennyt (ja malttanut olla roudaamatta puuntynkää sisälle syksyllä), tilanne voisi olla... erilainen! Nooooh, katsellaan ja kuulostellaan, mitä tapahtuu. Raportoin sitten myöhemmin, miten puuparalle käy :)

      Poista
    2. Meidän lasehti pihalla vissiin joulukuuhun asti, ne ei tosiaankaan ole kovin säikkyjä pikkupakkasesta :) jos vaan ruukku kestää.

      Poista
  12. Laventeililla voi maustaa creme bruleen tai vaikka vaniljakastikkeen siis etta vaniljan sijaan maustaa kastikkeen laventeilla. Metodi on etta laventeilin oksaa keitetaan hiljalleen maidossa/kermassa kunnes tarpeeksi aromia ja sitten oksa poistetaan ja jatketaan reseptia ohjeen mukaan. Terveisin Sanna Oxfordista

    VastaaPoista