perjantaina, huhtikuuta 04, 2014

Öljytemperamaalia kattoon

Meillä on ilo ja kunnia jatkaa Sateenkaari Perinnetaito Oy:n luonnonmukaisten perinnemaalien testihenkilöinä ;) Tällä kertaa vuorossa oli öljytemperamaali. Viime kesänähän saimme testattavaksi lakkaöljymaalin lattioita varten ja sen jälkeen olen ollut vannoutunut lakkaöljymaalifani ja toiminut tuotteen puolestapuhujana aina kun vain mahdollista. Lopputulos on vaan niin upean kiiltävä ja kestävä. Päihittää heittämällä monet muut vaihtoehdot. Muutama skrupu on toki lattiaan saatu aikaiseksi tässä reilun kahdeksan kuukauden aikana, mutta ei mitään semmoista, mikä haittaisi silmää. Vanhoissa puulattioissa elämisen jäljet saavat näkyäkin.

Sitten asiaan - yläkerran vieraskammarin remppaan. Huoneen katto on vuorattu Haltex-levyillä. Omalla mutu-tuntumalla ja tietämykselläni veikkaisin, että ko. huone on tehty hiukan myöhemmin kuin itse rakennus eli 40-luvun lopussa tai 50-luvun alussa. Haltex-levyt on alunperin maalattu oikeaoppisesti liimamaalilla, mutta sitten kun asialle ovat päässeet 80-luvun reippaat remppamiehet, arvatkaa mitä päälle on vedetty. Jep, lateksimaalia... Kysyin neuvoa Sateenkaarivärien Terolta ja hän suositteli, että lateksimaali kannattaa irrotella pois niin hyvin kuin mahdollista, laittaa alle otepohjamaali ja sen päälle öljytemperamaali. Selevä! Asemapäällikkö rapsutteli pari iltaa lateksia pois. Ihan kaikkea ei ollut mielekästä käydä rapsuttamaan, vaan ne kohdat, jotka olivat muutenkin irtoamassa. Sitten päälle Tikkurilan Otexia ja sen jälkeen siihen kivaan vaiheeseen - ruiskuhommiin :)


Täytyy taas mainita, että olen vieläkin vähän nyrpeä tuosta maaliruiskusta ;) Siis sehän on aivan käsittämättömän huikea ja (remontti)elämää suuresti helpottava laite, mutta ei voi mitään, kun mieleen on jäänyt niin vahvasti muisto siitä, kun pari päivää ennen synnärille menoa maalasin jatkovarren ja telan kanssa makuuhuoneen kattoa… Voi morjes, mitä hommaa! Vaatteet ja hiukset maalissa, niska kenossa... Ja sitten herra hommaa seuraavaa katonmaalausta varten maaliruiskun!

Sateenkaari sanoo öljytemperamaalista näin: "se on perinteinen, himmeä, vesiohenteinen ja kellastumaton soijaöljypohjainen emulsiomaali. Öljytemperamaali tarttuu, peittää ja kestää hyvin. Maalipinta kestää hyvin vedellä pyyh­kimistä. Kemikaaliton luonnonmaali sopii hyvin allergikoille ja astmaatikoille. Käyttö: puu-, rappaus- ja tasoitepinnoille, kuitulevyille, tapeteille, yms."

Katosta tulikin tosi silkkisen näköinen. Mitenkään täydelliset levyt eivät enää ole, sillä aikojen saatossa ne ovat ottaneet vähän osumaa, mutta lähtökohtaan  nähden lopputulos on tosi hyvä.


Öljytemperamaalilla aiomme maalata myös portaikon seinät sitten, kun se on ajankohtaista, ja vieraskammarin lattia maalataan tietenkin lakkaöljymaalilla. Seuraavaksi vieraskammarissa taitaa vihdoin ja viimein olla vuorossa kauan odotettu tapetointi. JIPII! Ellei asemapäällikkö keksi vielä jotain pikkujuttua, mikä pitää tehdä ennen sitä… pitäkää peukkuja ;D

Postaus tehty yhteistyössä Sateenkaari Perinnetaito Oy:n kanssa
SHARE:

16 kommenttia

 1. Kyllähän tuo varmasti helpottaa hommaa kovasti katon maalauksessa, ruiskutella menemään :) itselläkin nimittäin aika huonoja muistoja kattojen maalaamisista :D
  Pitääkin taas pitkästä aikaa selailla blogiasi taaksepäin ja kurkkia mitä kivaa on tapahtunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Jasmiina - pitkästä aikaa :) Joo, kyllä tuo maaliruisku on osoittautunut ihan ykköseksi näissä isommissa katonmaalausprojekteissa. Ja näyttäähän tuo aika mieluisalta puuhalta muutenkin näin sivusta seurattuna ;)

   Poista
 2. Maaliruisku helpottaa mukavasti hommia. Meillä maalattiin puuliiteri viime kesänä osin ruiskulla, maalina punamultamaali, ja voi miten helppoa se oli kun toinen vaihtoehto oli juuri niska kenossa sudilla maalaaminen.

  VastaaPoista
 3. Katon maalaaminen on aika syvältä...ja mullakin se on nyt edessä.Irroittelin eteisestä katon kasaripaneelit pois ja alta tuli kaunis ja hyväkuntoinen,kylläkin kellastunut paneeli.Maalattavaa ei ole kuin noin 5 neliötä joten en hanki ruiskua ;)
  Noin ison alan maalaamiseen ruisku kyllä ehdoton.Hyvää jälkeä tulikin ja pidetään peukkuja tapettien suhteen :)
  Ja ihana järjestyksenpitäjä myös siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on se syvältä... Viis neliötä onneks vielä menee suht helposti - tsemppiä vaan ;) Hei, hieno homma, että kasaripaneleiden alta löytyi vanhat paneelit - niin kuin meilläkin. Kiitti peukuista, niitä tarvitaan! =D

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta, oli todella hienoa tietää tästä öljytemperamaalista. Itse olen käyttänyt sitä huonekaluihin ja muihin pieniin esineisiin ja olen saanut tuotteisiin todella kauniin liitumaisen pinnan. Suunnitelmissa on maalata lattia (parketti) valkoiseksi, eli tuota öljytemperamaalia voisi käyttää myös siihen. Tiedätkö miten maali soveltuu parketin maalaamiseen ja miten kestävä se on?

  Aurinkoista viikonloppua!
  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maarit! Öljytemperamaali on juurikin huonekalumaali eli ei käsittääkseni ole kestävyydeltään lattiamaalin tasoinen. Parketin maalaamiseen käyttäisin ehdottomasti Sateenkaarivärien lakkaöljymaalia, mutta siitä tulee kylläkin kiiltävä pinta. Jos haluat liitumaisen mattapinnan, en osaa sanoa, mikä olisi sopiva maali lattiaan.
   Aurinkoista viikonloppua sinne myös!

   Poista
 5. Hei! Olen blogisi kautta tutustunut sateenkaarivärien maaleihin ja aika kiinnostunut olisin kokeilemaan lakkaöljymaalia lattiaan ja ehkä tätä öljytemperaakin kattoon, jos se vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta =) meillä olis vähän vastaavanlainen katto maalattavana kuin teilläkin tässä jutussa. Tiedätkö saako noita maaleja valmiiksi sävytettyinä vai pitääkö hommata ite pigmentit ja sävyttää itse? Omatoiminen sävytys tuntuu jotenkin hiukan suurelta askeleelta alottelijalle, jos meneekin koko maali hukkaan, kuitenkaan ihan ilmaisia ne eivät ole. Kattomaali menisi valkoisenakin mutta lattiaan haluaisin sentään jotain väriä...

  Sain paikallisesta maalikaupasta todella asiatonta "palvelua" kun kävin kyselemässä sateenkaarivärien maaleja, minut leimattiin heti joksikin ihme viherpiipertäjäksi ja sanottiin että ainoat kunnon maalit ovat betolux ja vaihtoehtona permo, muita ei lattiaan kannata sotkea. Ei käsittänyt ollenkaan pointtiani siitä että olen tehnyt hirveän työn paljastaessani vanhan lankkulattian kaiken töhnän alta (puun päälle suoraan joku kamala tasote ja liima, sitten linoleumi) enkä haluaisi "pilata" sitä nyt jollain muovimaalilla. No, en osanut sitten mitään, enkä ostakaan ainakaan sieltä. :)

  kiitos sulle näistä kivoista maalivinkeistä!
  terv. Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Hienoa, kun olen saanut jonkun kiinnostumaan konkreettisesti Sateenkaarivärien maaleista :) No worries - kaikkia heidän maaleja saa valmiiksi sävytettyinä. Isännän veli perheineen laittoi myös vanhan talonsa puulattioihin lakkaöljymaalia ja he valitsivat sävyksi helmenharmaan. Tuli todella kaunista!

   No huh huh, että semmoinen maalikauppa! Aika ala-arvoista... Eivät sitten ilmeisesti olleet kuulleet edes Uulan perinnemaaleista, jotka nyt kuitenkin ovat se "tunnettu vaihtoehto" näistä perinnemaaleista, jos vaihtoehdot olivat Betolux ja Permo ;D Betoluxista vielä sen verran (olet ehkä lukenutkin täältä blogistani), että meillä maalattiin pari pienempää huonetta Betolux Akvalla ja jälki ei todellakaan ole yhtä kaunis ja kestävä kuin tuolla lakkaöljymaalilla. Se on oikeasti ihan eri planeetalta. Betolux-lattiat eivät esim. kiillä enää juuri lainkaan, kun taas lakkaöljymaalilattiat eivät ole menettäneet yhtään kiiltoaan.

   Kannattaa varmaan tilata maalit suoraan Sateenkaaresta ja kysyä sävyistä ym. neuvoja vaikka sähköpostitse tai puhelimitse. Toivottavasti tästä oli apua! :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Täytyypä ottaa yhteyttä sateenkaariväreihin, jos saisi vaikka jotain värikarttoja tuosta lakkaöljymaalista. Heidän nettisivuiltaan en ollut onnistunut löytämään tietoa sävytetyistä maaleista, pelkkää valkoista näkyi olevan ja sitten pigmentit erikseen myynnissä. Mutta kiva tietää että saa myös valmiiksi sävytettynä :)

   (Kyllä siellä maalikaupassa oli myös Uulan tuotteita myynnissä, mutta myyjä sanoi että kannattaa suosiolla vaan ottaa se Betolux... hänellä kun oli runsas kokemus maaleista ja se vei kaikista muista voiton. Kiitos kun jaoit kokemuksesi sekä betoluxista että lakkaöljymaalista, olen edelleen sitä mieltä että haluan kokeilla tuota lakkaöljymaalia meidänkin lattiaan! tarkoitus ei ole mollata betoluxia, silläkin on varmasti käyttökohteensa, mutta nimenomaan en halunnut sitä meille)
   Maria

   Poista
  3. Sateenkaarivärien nettisivuilla on hieman puutteita... mm. tuo sävytyshomma ja värikartat. Toivottavasti saavat ne kuntoon jossain vaiheessa ;)
   Meillä Betoluxiin päädyttiin silloin alkukiireessä, kun ei oltu ehditty selvittelemään maaliasioita sen tarkemmin ja piti olla maali, joka kuivuu nopeasti. Olin lukenut, että Uulan pellavaöljymaaleissa kuivumisajat ovat tosi pitkiä. Ehkä sen takia maalikauppiaasi "hyljeksii" niitä(kin) =)

   Minulla ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa lakkaöljymaalista. Jos nyt joku negatiivinen asia pitää keksiä niin olkoon se sitten se haju, joka maalista lähtee kuivuessaan. Jos maalattua huonetta pystyy tuulettamaan, eikä tarvi nukkua ihan vieressä, hyvä homma - aromit ovat aika voimakkaat ;)

   Poista
 6. Olen yhden ison pöntön Sateenkaarivärien kaseiinimaalia sivellyt meidän seiniin, kiitos öljytemperavinkeistä, täytyy testailla sitäkin jossain välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljytempera on oikein miellyttävä maali - kokeilemisen arvoinen siis! =)

   Poista
 7. Öljytemperamaali on ihanaa maalia! Olen maalannut sillä vuosia sitten talonpoikaiskalusteita. Ihanan himmeä lopputulos! Se on myös maalia, jolla silloin 2 vuotias poika sai maalata antiikki aarteitani :) maali kuivuu nopeasti ja hänen perässään oli helppo tasoittaa "sutut" jättämättä kuitenkaan epätasaista jälkeä. Plussaa oli myös se, että maali ei haise. Tuon meidän keittiön sohvan maalasin aikanaan juuri sateenkaarivärien öljytemperamaalilla, vauva toisessa kainalossa. Me ollaan myös sävytetty itse pojan huoneen kaapin vaaleansininen sävy itse öljytemperamaalin. Tykkään siis :) hieman kallista kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea tämmöisiä tarinoita ja käyttökokemuksia - kiitos Hanna :)

   Poista