maanantaina, heinäkuuta 29, 2013

Lattian maalaaminen lakkaöljymaalilla

- blogiyhteistyö -

Meiltä ihan kivenheiton päässä sijaitsee luonnonmukaisia perinnemaaleja valmistava Sateenkaari Perinnetaito Oy. Ammattirestauroitsijoille ja perinnemestareille Sateenkaarivärit on tuttu juttu, mutta meille kotiremppaajille varmaan hieman tuntemattomampi. Vai olinko minä ainoa…? Oli miten oli, haluan kertoa sinulle maalausasioita miettivä vanhan talon remontoija, että sille Uulalle ON olemassa vaihtoehto ;)

Olin pitkään pähkäillyt sopivaa lattiamaalia ruokahuoneen ja olohuoneen lattioihin. Koska ruokahuone on talomme keskeisin tila ja maalaushommien(kin) aikana pitäisi elää suht normaalia elämää pienen vikkelän miehen kanssa, ei maalin kuivumista ole mahdollista odotella viikkotolkulla. Tästä syystä pellavaöljymaalit olivatkin heti kättelyssä poissa laskuista.

Kävipä sitten niin onnellisesti, että pääsin tekemään yhteistyötä Sateenkaari Perinnetaidon kanssa ja sain heiltä testattavaksi Vanhanajan lakkaöljymaalia. Lakkaöljymaali on ns. sitkeän kova kulutusta kestävä maali lattioihin, oviin, ikkunoihin, huonekaluihin, ulkokalusteisiin yms. ja se perustuu laadukkaaseen kasvipuolen hartsiin. Tuotteen luvataan olevan kosketuskuiva n. 12 tunnin kuluessa käsittelystä ja uudelleenkäsiteltävissä 12-24 tunnin kuluttua. Hyvältä kuulostaa, eikun hihat heilumaan!

Ensimmäisen maalikerroksen vedin reilusti ohennetulla maalilla telaa käyttäen. Ohenteena toimii tärpätti - mieluiten hajuton sellainen. Maalissa on oma ominaistuoksunsa, mutta näin kesäaikaan kun jokaisen ikkunan ja oven voi pitää auki, ei haju todellakaan ollut paha. Ensimmäisen maalauskerran jälkeen kävimme pyörähtämässä Tallinnassa ja maali kuivui rauhassa kuusi päivää. No, eihän toki olisi tarvinnut, kun pinta on uudelleenmaalattavissa sen 12 tunnin jälkeen... ;)

Toisen maalikerroksen vetelin paksulla sudilla ohentamattomalla maalilla. Maalausoperaatio tapahtui aamupäivällä ja illalla yhdentoista aikaan maalin päällä pystyi jo kävelemään. Erittäin bueno! =) Maalin kuivumiseen vaikuttaa toki paljon olosuhteet - mitä enemmän maali saa auringonvaloa, sitä nopeammin se kuivuu. Tokan maalikerroksen jälkeen mietin pitkään (tai ehkä muutaman tunnin), maalaanko vielä kolmannen kerroksen vai jätänkö siihen kahteen kertaan. Lattia oli pohjaltaan varsin epätasainen, vain kevyesti hiottu ja pahimmat naulanreiät paklattu umpeen. Periaatteessa kaksikin kerrosta olisi ollut ihan jees, mutta sitten kuitenkin päätin vedellä vielä sen kolmannen kerroksen. Ja kyllä kannatti! Lopputulos on silmiähivelevä. Kauniisti kiiltävä, tasainen ja miellyttävän tuntuinen lattia. Ai että. En voisi olla tyytyväisempi! Kolmannen maalikerroksen kanssa oli muuten sama homma kuin toisenkin, että aamupäivällä maalasin ja illalla lattia oli käveltävissä.

Nyt odotan MALTTAMATTOMANA, että saan repiä olohuoneen muovimaton pois ja maalata myös sen puolen lattian lakkaöljymaalilla kauniin kiiltäväksi yhtenäiseksi tilaksi ruokahuoneen kanssa. Sitä ennen pitäisi kuitenkin saattaa loppuun pari syksystä asti kesken ollutta projektia...

Taisin vähän rakastua. Jos maaliin voi ylipäätänsä rakastua… ;)

Kiitos vielä Sateenkaariväreille maalista ja testausmahdollisuudesta!
Mikäli mielessäsi on jotakin kysyttävää lakkaöljymaalista, kysy rohkeasti vaan. Koitan vastailla parhaani mukaan! =)
SHARE:

74 kommenttia

  1. Upea lattia! :) Sateenkaarivärin tuotteita on kyllä tullut kaupoissa ihmeteltyä, mutta eipä ole tullut kokeiltua. Viimeksi maalasin ihan vaan Betolux Akvalla portaat, kun se kuivi muutamassa tunnissa kävelykuntoon. Välillä olen harkinnut meidän alakerran puulattioiden maalaamista valkoiseksi. Oon miettinyt, kuinkakohan niissä näkyy kissankarvat ja muu lika. En ole maailman ahkerin luuttuaja, joten nykyinen kirjava lattia antaa mukavasti anteeksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on käytetty pienemmissä huoneissa Betolux Akvaa samasta syystä, mutta nyt kyllä lakkaöljymaali vei lopputuloksen takia voiton. Kuivuminen on samaa luokkaa Betoluxin kanssa. Lakkaöljymaalista jää hieman elastinen pinta eli aika näyttää, kestääkö se paremmin kuin Betolux, joka meillä on muutamasta kohdasta jo lohkeillut.

      Poista
  2. Hieno tuli kyllä lattiasta. Meillä harkitaan myös olohuoneen parketin maalaamista valkoiseksi ja toistaiseksi vaihtoehtona on ollut Betolux. Suunnitelma taitaa kyllä muuttua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen lopputulokseen niiiiiin tyytyväinen :) Ehdottomasti kyllä itse valitsisin lakkaöljymaalin Betoluxin sijaan. Meillä tuo lattia maalattiin sävyttämättömällä valkoisella. Lakkaöljymaali on mahdollista sävyttää väritahnoilla tai sävytyskoneella. Maali on puolikiiltävä, mutta minusta tuo on kyllä varsin kiiltävä... ;)

      Poista
  3. Tämä juttu pistetäänkin korvan taakse...olisi tarkoistus maalata, myös lattia...kunhan inspis iskee...jos iskee...:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inspiraatiota odotellessa.... Sitähän ei koskaan tiedä, milloin se iskee ;)

      Poista
  4. Todella kaunis lattia. Täälläkin hieman kyllästyttää olohuoneen parketin jotenkin vanhanaikainen väri. Kamala homma, mutta olisi varmasti vaivan arvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Lattiahommissa on aina oma hommansa, kun huoneen joutuu tyhjentämään, mutta lopputulos kyllä on vaivan arvoinen :)

      Poista
  5. Maalasin vuosi sitten yläkertaan vievät portaat Betoluxilla.Kamala homma ja en ollut maaliin tyytyväinen :/ Tämä maali olisi ollut varmasti parempi.No, eiköhän noita kohteita aina ilmaannu etä laitetaan maali muistiin :)
    Tosi kaunis tuli lattiasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hitsi. Se on ikävää, kun tekee ison työn ja sitten lopputulos ei olekaan mieluinen. Lakkaöljymaalissa oli Betolux Akvaan verrattuna se vaiva, että "jouduin" maalaamaan lattian kolmannenkin kerran, kun BA:lla maalatut lattiat on meillä vain kahteen kertaan maalattu. Mutta jälleen, kun lopputulos on näin hyvä, ei voi edes puhua mistään vaivasta tai haitasta.
      Kannattaa laittaa tämä maali muistiin :)

      Poista
  6. Kiva, että otit vinkistäni vaarin ! Lattia näyttää erinomaisen hyvältä, taitaa meilläkin olla edessä kolmas maalauskerta.

    Keltainen tapetti ja vaalea lattia on niin kiva yhdistelmä ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huippuvinkistä! Minusta tuli lakkaöljymaalifani =)
      Minäkin tykkään tuon huoneen väriyhdistelmistä ihan sikana! :)

      Poista
  7. Mahottoman hyvännäköinen! Ei ihme jos vähän rakastututtaa :D
    Ja jos tuo on puolikiiltävä, niin kiiltävästä olis jo varmaan voinut peilata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Sinähän vanhana maalarina tiijät ;D
      Jep... kerro kerro kuvastin :)

      Poista
  8. Meillä on ollut täällä lattian maalaus urakka kanssa päällä ja valittiin pitkän pähkäilyn jälkeen maaliksi Uulan öljykuultomaali, joka onneksi kuivuu siinä vuorokaudessa :) Haluttiin että lattiassa kuultaisi puunsyyt läpi ja tuolla öljykuullolla saatiin kauniin kelonharmaa lattia :) Hyvä tietää tosiaankin, että Uullalle löytyy myös vaihtoehtoja..ihan noin jatkoja ajatellen ;)

    ~ Tanja, Elämää Akkalassa-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelonharmaa kuulostaa ihanalta! Voisin kokeilla joskus johonkin huoneeseen...

      Poista
  9. Upea tuli !!
    T: yksi vain Uulaa käyttänyt

    Hätkähdin ihan tuota yhtä sun kuvaa (portti?)
    Meillä on meinaan ihan samanlaisista palluroista tehty lelu. Tullut taloon mieheni suvun puolelta.
    Juuri tänään päivitin blogiin kuvan missä se on mukana :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Uulassahan ei ole mitään vikaa, mutta monesti vain tuntuu, että se mielletään "one and only" perinnemaaliksi ;)

      Porttina kuvassa on vanha retromallin leikkikehä. Siinä on nuo loistavat pallurat, joita lapsi saa rämpyttää :D

      Poista
    2. Näinhän se on.
      Niin tein minäkin, ennen tän lukemista. Kiitos vinkistä!

      Meidän perässä vedettävä palluralelu niin kävisi teidän leikkikehään ;)
      http://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2013/07/apteekkarinlipasto.html

      Poista
  10. ihanan ihanan näköistä on pirtissänne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos aivan hirmuisesti! Vaikka keskenhän täällä kaikki on edelleen... Ehkä jonkun ajan päästä pääsen vähän taas sisustamaankin. Polte olisi jo kova, mutta kun näitä remppaprojektia pukkaa päällekkäin, niin sisällä kuin ulkonakin... ;)

      Poista
  11. Voi ei..olisimpa ollut noheva ja tiennyt moisesta itsekin :( Täällä lattiat maalattiin Betoluxilla ja mieluusti olisin lattiaan luonnonmukaisella sutinut! Ehkä sitten yläkertaan, kun aika koittaa! Valtavan hyvä väri tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, samaa olen voivotellut minäkin viime päivät... Tähän asti olen ollut Betoluxilla maalattuihin huoneisiin periaatteessa ihan tyytyväinen (tosin harmitellut, kun kyseessä on teknokemiallinen, eikä luonnonmukainen maali), mutta nyt kun löytyi tämä lakkaöljymaali ja lopputulos meni ihan eri sfääreihin, aloin jo miettimään, että "sitten joskus" ne Betolux-lattiat käsitellään uusiksi. Veikkaanpa, että isäntä ei heti lämpene moisesta suunnitelmasta... No jos totta puhutaan, en kyllä minäkään, mutta ainahan sitä pitää suunnitelmia olla! =)

      Poista
  12. Näyttääpä hyvältä! Tuliko liukas? (Portaiden maalausta ollaan mietitty, joten se liukkaus vähän jänskättää.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä kysymys! Lattia oli nimittäin ens alkuun niin liukas, että meinasin villasukat jalassa lennähtää pari kertaa persiilleni, mutta päivässä tai viimeistään kahdessa liukkaus hävisi täysin. Siellä, missä ei olla asteltu yhtään, liukkautta vähän vielä löytyy. Portaissa pitää siis alkuun olla tosi varovainen - ja kävellä paljon ;)

      Poista
  13. Sateenkaarivärien vanhanajan öljytemperamaalilla olen maalannut talonpoikaishuonekaluja. Pojan sininen kaappi sävytettiin itse heidän tuotteillaan. Ihana himmeä samettinen pinta tulee ja kuivuu hetkessä uudelleen maalattavaksi. Maali (ainut), jolla meidän silloin 2 vuotiaskin apuri sai maalata kanssani vanhan pöydän. K-rauta on aina kiltisti tilannut maalia, kun ollaan sitä tarvittu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, mahtavaa! Parin vuoden päästä mullakin on maalausapua tarjolla =)

      Poista
  14. Tuota voisi kokeilla seuraavaan lattiaan jos suostuu himmenemään ajan kanssa. Näyttää kovin kiiltävältä, vaikka onhan Betoluxkin aika kiiltävä. Meillä on maalattu lattioita Betoluxilla, Uulan lattiamaalilla ja Permolla. Varsinainen maalien koetestaus menossa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jooh, varsinainen maalikimara onkin teillä jo, mutta hyvähän näitä on testailla, jotta löytää mieleisensä ;D
      Mä toivoisin, ettei tämä himmenisi... mutta saattaahan tuo vähän niin tehdä. Aika näyttää :)

      Poista
  15. Samalla maalilla on maalattu minun toimistoni lattia. Sateenkaariväreistä on minullakin pelkkää hyvää sanottavaa, vaikka en tästä kommentista saakaan maaleja palkinnoksi. :D

    Puhelimessa saa ystävällisiä neuvoja ja tuotteita voi tilata netin kautta. Eli tänne jumalan selän taaksekin on mahdollista saada maalit ja muut. Tykkään.


    Hymyilytti tuo leikkikehäportti. Meillä on samanlainen leikkikehä vintillä. Yksi harvoista vanhoista tavaroista, joita täältä löytyi. En ole keksinyt sille mitään käyttöä, mutta poiskaan en raaski antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mahtava kuulla, että Sateenkaariväreistä on teilläkin hyviä kokemuksia! Tuotteiden tilaus netin kautta on kyllä iso etu.

      Etsin nimenomaan tuommoista vanhanajan leikkikehää meille pihakäyttöön ja olen kyllä iloinen, kun sen edullisesti löysin. Toimii siis tarvittaessa porttinakin... ;)

      Poista
  16. Katselin valmista lattiaanne kaiholla sillä meillä on kovin homma vielä edessä.. Revittiin muovimatot yläkerrasta irti ja todettiin että tasoitteet ja (älytön määrä) liimaa oli vedetty suoraan lankkujen päälle.. Koneella hiomalla yritämme saada lankut esiin sieltä kaiken kökön alta. Vähän epätoivoiselta tilanne tuntuu. Toisessa huoneessa laudat oat paremmassa kunnossa mutta raot niiden välissä ovat paikooin todella leveät, muhat voi nähdä sieltä välistä! Onko sinulla kokemusta jostain erikoisen onnistuneesta rakojen täytöstä? Mitä olen lueskellut niin harvat täyteaineet tuntuvat kestävän lankkujen 'elämistä' vaan rapiset ajan saatossa pois. Tulipahan romaani:) t:emma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi voi... :( Otan osaa ja toivotan tsemppiä urakkaan :) Meillä on ollut kyllä onni myötä, kun tasoitetta ei ole kauheasti päässyt lautapinnalle. Minulla ei ole omakohtaista kokemusta täyteaineista. Parissa isommassa raossa meillä näyttäisi olevan jotain kittiä täytteenä, josta kyllä harvakseltaan lähtee murusia. Se on varmaan niin, että maali auttaa hetkellisesti, mutta ajan kanssa täyteaineet murenevat... ehkä. Jos rako lautojen välissä on tooosi leveä, voisikohan siihen tehdä täytepalan uudesta lattialaudasta? Vai tuleeko tyhmän näköinen...?

      Poista
  17. Ihana tuli!!
    Täällä oottais toisen makkarin lattia maalipintaa. Kaivettiin muovimattojen alta laudat esiin, tai siis sementtipakkelilla kuorrutetut sellaiset. Nyt ollaan saatu raaputettua pakkeli pois, joten enää kevyt hionta ja viiiimein pääsee maalaamaan. Seinät mualailtiin Uulalla, mutta hei täytyy kokeilla tuota Sateenkaarta lattiaan, jos sillä tulloo kerta nui nättiä jälkeä!
    Kiitokset vinkistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! On nää pakkelit, liimat ja sementit olleet kyllä hieno keksintö silloin aikoinaan... huh huh :) Meilläkin oli keittiössä ja ruokahuoneessa "sementtikakut". Tai keittiön nurkassa se on edelleen piilossa puusohvan alla (siinä on siis ollut kiinteä kaappi ilman lattiaa) ja ruokahuoneen nurkkaan (entiseen lipunmyyntitoimistoon) isäntä teki uusista lattialaudan pätkistä paikkopalan. Siinäkin oli ollut aikoinaan kiinteä kaappi ilman puulattiaa.
      Kiva kun vinkistä oli iloa :)

      Poista
    2. Justiinsa, ihania ylläreitä :)
      Samaisesta makkarista puuttui myös seinän vierestä (onneksi) yksi lankku kokonaan, oli paikattu sillä sementillä. Mut on se ollu tietty kätevä et löyty sitten remonttikohteesta millaista vikaa tahansa niin sementillä siitä pääsee!:) Aateltiin mekin tosin sen verran oikasta että huitastaan maalia päälle ja toivotaan ettei kovin sieltä paista..

      Poista
  18. Minullakin oli juuri samainen valmistaja ja maali jo kiikarissa, mutta sitten lähdin kokeilemaan itse tekemistä (vernissa ja pigmentti), joten sillä tiellä ollaan. Mutta, aivan upea tuli tuosta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiinnolla jään odottelemaan kuvia lopputuloksesta ja kokemuksia itsetehdystä maalista! Kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitti =)

      Poista
  19. Hitsi, että näyttää hyvältä! Mua vähän harmittaa, että hommasin kiireessä yhden yläkerran huoneen maaliksi Betolux akvan, kun ei ollut aikaa odotella kuivumista (ja inspiksen iskiessä toimia täytyy HETI. :) Aika monta kerrosta akvalla piti levittää, ennen kuin tuli tarpeeksi peittoa. Samaa maalia on vielä sen verran, että sillä on tarkoitusta sutaista portaat. Mielellään sitä olisi käyttänyt joka lattiaan tuollaisia "oikeita maaleja" kun noita teknokemiallisia kummallisuuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Meillä oli sama homma syksyllä, että kun kiireessä piti remontoida ennen muuttoa ja synnärille menoa, Akva valittiin nopean kuivumisen takia ;) Kunpa olisin ehtinyt selvittelemään asiaa tarkemmin ja löytänyt tuon lakkaöljymaalin...

      Poista
  20. vaikka valkoinen lattia on kaunis, on se valitettavasti väri jossa näkyy kaikki liat ja pölyt.itsellani on valkoinen laminaatti ja en ottais enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sitä mieltä, että oli lattia sitten valkoinen tai minkä tahansa muun värinen, villakoirat hyppäävät sieltä valitettavasti aina silmille :) Edellisessä talossamme oli ihanat todella kuluneet puulattiat - niissä ei näkynyt pöly eikä lika... Sai olla tosi iso villakoira, että niiltä lattioilta mitään huomasi ;)

      Poista
  21. Meillä on tummat lattiat ja niissä vasta pöly näkyy :D :D!!!! Mutta halusimme tummat, pitää vaan imuroida ahkerasti ;). Tuo valkoinen on todella kaunis ja aivan ihastuttava tuon keltaisen tapetin kanssa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mattamustat puulattiat olisivat minun toinen haaveeni, mutta toistaiseksi olen pysytellyt näissä vaaleissa :) Joo, imuroidaan me vain ahkeraan ;D
      Kiitos!

      Poista
  22. Miänä maalasin mosaikkiparkettini just Betolux Akvalla ja tykkäsin kun uudelleen maalaus oli jo tunnin kuluttua ja vaikka kolmeenkertaan telasin, sain kalusteet jo seuraavana päivänä paikalleen :) tykkäsin kyllä muutenkin sen ihanasti kiiltävästä pinnasta. Mutta täytyy sanoa että sinulla on myös kaunis lattia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olin periaatteessa ihan tyytyväinen Betolux Akvalla maalattuihin lattioihin tähän asti ;) Nyt ne näyttävät kovin vaatimattomilta ja himmeiltä tämän lakkaöljymaalilla maalatun lattian rinnalla.

      Poista
  23. Olen etsinyt vaihtoehtoa Uulalle ja tämä voisi olla se! Miten nopeasti lattia kuivui niin hyvin, että se kesti oikeaa kulutusta? Meillä Uula on saanut kuivua tosi pitkään, mutta se on silti vielä parin kuukauden kuluttua maalaamisesta lähtenyt irtoilemaan esimerkiksi tikkaiden alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Meillä on eletty lattian kanssa ihan normaalia elämää heti siitä asti, kun se kuivui. Ruokapöytä ja tuolit ovat lattian päällä (ilman mattoa) ja niistä ei ole jäänyt jälkiä. Lohkeilua estää varmaan se, että lakkaöljymaali muodostaa ns. sitkeän kovan (hieman elastisen) pinnan.

      Poista
  24. Päivitteletkö miten maali on kulutusta kestänyt. Uutena kaikki näyttää niin hyvältä, varsinkin valokuvissa. Sateenkaarivärien tuotteita olen kokeillut mökillä, käyttämäsi lattiamaali on vielä uusi tuttavauus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kernaasti :) Jahka pääsemme aloittamaan olohuoneen remontoinnin, joutuu tämäkin lattia koetukselle, kun huonekaluja siirrellään huoneesta toiseen ja remppakengillä kävellään lattialla. Että sitten pistän raporttia tulemaan :)

      Poista
  25. Moikka. Minäkin päätin kokeilla samaa maalia sinun kokemuksien innoittamana. Maalasin hiotun mäntylattian kahteen kertaan, mutta kuivumisaika ainakin tähän aikaan vuodesta tuntuu olevan eri luokkaa tai sitte maali on jotenkin erilaista. Toinen kerros on nyt kuivunut 4 vuorokautta eikä vieläkään asiaa huoneeseen. Pinta on edelleen tahmea. Pinta ei kiillä yhtä kirkkaasti kuin noissa kuvissa, mutta vedin aika ohuet kerrokset ettei lautojen rao menisi umpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Mitä ihmettä?? Puhutaanko nyt samasta maalista?!
      Me maalattiin vielä lokakuun puolivälissä samalla maalilla loput ruokailu/olohuoneesta ja kuivumisaika oli luokkaa seuraavana päivänä mööpelit paikoilleen. Saako maalaamasi lattia yhtään luonnonvaloa? UV nopeuttaa lakkaöljymaalin kuivumista. Mutta vaikkei saisikaan, ei kyllä pitäisi noin kauan kuivua... :( Veikkaan, että syynä todennäköisesti on se tärpätti/ohenne, joka jostain syystä aiheuttaa hitaan kuivumisen.
      Me maalasimme tosiaan tuolloin kesällä ruokahuoneen lattian kolme kertaa: ensimmäinen kerros tosi ohuella ja sitten kaksi kertaa ohentamattomalla maalilla. Mutta nyt lokakuussa oikaistiin ja vedettiin ohentamattomalla maalilla kaksi kerrosta. Lopputulos on ihan sama ja maali kiiltää livenä yhtä hienosti kuin kuvissa. http://voikukkapelto.blogspot.fi/2013/10/eilen-naytti-talta.html

      Kun saat sen toisen kerroksen kuivaksi, suosittelen maalaamaan viimeisen kerroksen ohentamattomalla. Minusta se ainakin tuntui kuivuvan paljon nopeammin. Ja meillä jäi lautojen raot oikein hyvin näkyviin (tosin ovat tietysi paikoitellen aika isojakin). Tuolla maalilla voi olla vaikea saada rakoja edes peittoon, kun on sen verran "litkua" ;)
      Toivottavasti maalausurakkasi päättyy onnellisesti! :)

      Poista
  26. Huomenta. Käytin ensimmäisen kerroksen ohennukseen miedonhajuista lakkabensiiniä. Mahtaakohan olla eroa tärpättiin. Toisen vedin ohentamattomalla kahden vuorokauden jälkeen vaikka lattia oli vielä hyvin tahmea. Jalat tarttui välillä kiinni, kun maalailin avojaloin :) Kolmatta kerrosta en maalaa nyt ollenkaan. Antaahan koiran raaputella ensin elämisen jälkiä ja maalataan sitten lisää. Huoneessa on kaksi ikk unaa etelään, mutta eipä tuo aurinko ole täällä sivistyksen ja tangorajan toisella puolella juuri paistellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kysyn vielä Sateenkaariväristä tuota lakkabensiinillä ohentamista, että voisko se aiheuttaa hitaan kuivumisen. Laitan infoa, kun saan vastauksen :)

      Poista
    2. No niin, tässäpä lupaamaani infoa lakkaöljymaalista:
      "Lakkaöljymaalin kuivumiseen vaikuttaa moni tekijä ja joissakin tapauksissa voi monen tekijän yhteissumma pidentää lopullista kuivumista. Normaalisti pidemmätkin kuivumisajat ovat 48-60h.
      Lakkaöljymaali ”tykkää” UV-valosta joten nopeampia kuivumisaikoja saadaan yleensä kun tilaan saadaan esim. auringon valoa. Lisäksi pinnan ja ympäröivän ilman kosteus vaikuttaa olennaisesti kuivumisaikaan. Myös käsittelykerroksen vahvuus (aika usein todettu virhe käsittelyssä) vaikuttaa suuresti eli jos kerrosvahvuus on ollut liian vahva. Jossain tapauksissa saattaa myös alla oleva pinta vaikuttaa kuivumiseen.
      Pidempi kuivumisaika on jopa parempi, sillä maali muodostaa rauhassa kuivuessaan erittäin lujia ristikkäissidoksia, jotka lisäävät kestävyyttä. Lakkaöljymaalin kuivumista voi nopeuttaa Serotiinin avulla, mutta sen kanssa täytyy olla tarkkana että ei ylitä suositeltua määrää, sillä muuten on vaarassa maalikalvon rypistyminen liian nopean kuivumisen vuoksi."

      Poista
    3. Kiitokset kiitokset. Oli mullakin tarkoitus kysästä tänään, mutta piti vähä kiirusta töissä.
      Nyt on kuivunut tasan 6 vuorokautta. Pinta on paikoittain vielä hieman tahmea, mutta aattelin kuitenkin alkaa virittelemään listoja paikoilleen. En usko, että nuo kerrokset olisivat erityisen paksuja, pikemminkin päinvastoin. Oiskohan aurinkoa tosiaan enemmän kaivannu? Ettei vaan olis unohtunut tästä erästä joku taika-aine :) Oli maali nimittäin loppu varastosta, kun tilauksen laitoin.
      Hyvältä tuo kyllä näyttää ja jos vielä kestääkin tuota 70 kiloista karvaista körilästä, niin vetelen varmaan koko mökin samalla tavaralla.

      Poista
  27. Nyt on toisen kerroksen maalauksesta 2 viikkoa. Oksien ja kolojen kohdat ovat edelleen tahmeita ja listojen asennus piti juuri jättää kesken, kun alkoi tulemaan jälkiä. Taitaa mennä vielä viikko :) Tämän kokemuksen pohjalta 48 tunnin kuivumisaika kosketuskuivaksi vaikuttaa aika optimistiselta arviolta.

    VastaaPoista
  28. Tilannepäivitystä. Sain vihdoinkin joulutauon jälkeen listat, sähköt yms. yms. tehtyä ja paikkamaalasin lattian vielä kertaalleen "pilalle" menneistä kohdista. Nyt kuivuminen olikin aivan eri luokkaa! 2-3 päivää kosketuskuivaksi. Kaksi teoriaa mistä tämä ero johtuu....
    1.) Ensimmäisellä keralla maalasin vasta hiottua paljasta puuta ja maali imeytyi puuhun syvälle, jonka vuoksi kuivuminen kesti kauan
    2.) Maali oli nyt huomattavasti jäykempää ja jouduin ohentamaan sitä enemmän lakkabensiinillä. Voisiko olla, että tuore, vasta valmistettu maali kuivuisi jostain syystä hitaammin??
    Maalasin samalla myös yhden paljaalle puulle hiotun kynnyslistan ja sekin kuivui nyt yhtä nopeasti vaikka lista oli kuivumassa pimeässä saunassa eikä saanut käytännössä juuri ollenkaan päivänvaloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun kävit päivittämässä tilannetta! Meillä on kohta edessä yläkerran lattian maalaus lakkaöljymaalilla ja tulevaa maalausta tuossa yksi päivä funtsiessa tulikin mieleeni, että mitenhän oikein teillä operaatiossa kävi :)
      Kysytäänpä tuota kuivumisasiaa Sateenkaari Perinnetaidon väeltä.

      Poista
  29. Hieman lisää kokemuksia lakkaöljymaalista. Paikkamaalaus ei onnistunut ollenkaan. Nuo nopeammin kuivuneet kohdat erottuvat nyt lattiasta hyvin selkeästi mattamaisempana pintana. Jälki on aivan eri näköistä, kun ensimmäisillä kahdella kerralla ensin hiottuun lautaan ja sen jälkeen toinen maalaus vajaan viikon päästä. Lisäksi maali haisee edelleen hyvin voimakkaasti vaikka viimeisestä maalauksesta on nyt kulunut 3,5 kk. Okei, haju on haistelijan nenässä, mutta itse pidän tuota liian pistävänä. Toivottavasti se vielä miedontuu tai jotain on tehtävä. Toisen maalauskerran jälkeen pinta oli siisti ja vaikuttaa hyvin käyttöä kestävältä, mutta hyvin pitkän kuivumisajan ja tuon hajun vuoksi taidan kokeilla seuraavaksi Betoluxia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä uskomatonta... ja todella harmillista! Pistän tästä tietoa Sateenkaariväreihin.

      Meillä maalattiin yläkerran makuukammari ihan hiljattain ja jälki on täydellinen:
      http://voikukkapelto.blogspot.fi/2014/05/taikayo.html
      Eka maalikerros kesti "kauemmin" kuivua, koska alla oli vanha maali, eli kaksi päivää. Toinen maalikerros oli kuiva seuraavana päivänä maalauksesta. Kovin ovat erilaiset kokemuksemme... ;) Seuraavaksi maalaan portaikon lakkaöljymaalilla ja sen kuivumista jännitän hieman etukäteen, kun portaikko on niin pimeä eli UV:ta sinne ei ainakaan pääse. Saas nähdä, miten käy.

      Poista
  30. Remontoimme vanhaa omakotitaloa ja kaikki käyttämämme maalit olemme hankkineet Sateenkaariväreistä. Todella hyviä tuotteita! Suosittelemme!

    VastaaPoista
  31. Moi. Kiitos lattiamaali vinkistä, pitkän harkinnan jälkeen maalasin lähes koko talomme lattiat perinne maalilla, kuivuu tosi nopsaan ja näyttää hyvältä, toivottavasti kulutuksen kesto on yhtä hyvä. Meidän prokjetimme on maalata vielä viimeinen kerros eteiseen nyt torstaina ja muuttaa taloon lauantaina, vähän huolettaa lastenkanssa onkohan maalin haju silloin tarpeeksi haihtunut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kuulla! Kyllä haju onneksi helpottaa päivässä-parissa. Meillä olisi kohta vuorossa keittiön lattian maalaus. Sitten taas haistellaan maalia - tai lähdetään evakkoon yhdeksi yöksi ;)
      Olen ollut kyllä tyytyväinen kulutuksen kestoon. Ainoastaan, jos joku terävä esine on tippunut lattialle, on maaliin saattanut tulla kolo, josta maali on irronnut, mutta muuten ei mitään kulumaa tai jälkiä.

      Poista
  32. Luulen että nimimerk. Tommi on unohtanut sekoittaa maalin ja öljyt ovat kelluneet pinnassa, ekalla kerralla maalatessa pinta ei kuivunut koska öljy tarvitsee ohennetta/kuivatetta kuivuakseen. Toisella kerralla loppumaalissa ei ollut enään paljon öljyä jolloin pinta kuivui nopeasti, mutta jäin mataksi öljyn puutteessa. Tai sitten maali oli viallinen. Itse olen niin tyytyväinen lattioihimme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in, jotain häikkäähän siinä tosiaan oli, kun ei kuivuminen kauaa oikeasti kestä...

      Poista
  33. Miten tuo on lattiassa pysynyt kun on vähän aikaa kulunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On pysynyt erittäin hyvin. Joitakin elämisen merkkejä pakostikin on tullut, jos joku kova tavara on pudonnut ja maalia lähtenyt pieni pala irti tai tullut lohkeama, mutta muuten mitään kulumista ei ole. Ainoa miinus, joka meille selvisi vasta jonkun ajan käytön jälkeen on, että maton alla oleva maalipinta kellastuu. Tämä näkyy erityisesti valkoisessa maalipinnoissa, ei niinkään muissa sävyissä. Kellastuminen on ominaista UV-valoon reagoivilla ja kasviöljyjä sisältävillä maaleilla, joita ei ole kemiallisesti käsitelty. Muuten niin täydellinen maali ;)

      Poista
  34. Hei
    Onko kokemusta vanhan, kertaalleen lakatun lattian maalaamisesta lakkaöljymaalilla? Jos ei koloja tarviiko edes hiontaa, vai riittääkö maalipesu? Bauhausissa nimittäin vinkattiin -tuntematta tätä kyseistä maalia, että lattian voi vaihtoehtoisesti pestä liuottavalla maalipesulla tai sitten hioa.

    VastaaPoista
  35. Moi! Osaatko sanoa onko se kuitenkin turvallista oleskella talossa lasten kanssa jos on jonkin huoneen maalannut tuolla? Tarkoitan lähinnä höyryjen hengittämistä. .. Ihanan näköinen lopputulos!

    VastaaPoista
  36. Heippa! Noihin kahteen viimeiseen kysymykseen minäkin kaipailisin juuri vastausta!! :) Me ollaan tässä juuri piakkoin maalaamassa makuuhuoneen lattiaa. Myöhemmin olisi tarkoitus maalata myös lakatut lautalattiat.
    Paljon kiitoksia tästä päivityksestäsi, siitä oli apua! Taidamme kallistua tämän maalin puoleen:)
    -Jenni-

    VastaaPoista
  37. Minulla ei ole kokemusta lakatun lattian maalaamisesta, mutta uskoisin lakkaöljymaalin soveltuvan siihenkin. Kannattaa kuitenkin varmistaa asia Sateenkaari Perinnetaidolta. Sieltä varmasti saa parhaat ohjeet oikeaan työskentelyyn.
    Mitä tulee höyryihin, niin hyvähän se olisi, että jonkinmoinen tuuletus olisi mahdollinen (lähinnä jos tulee ongelmia). Mitään oireita tai ongelmia ei meille ole koskaan tullut, vaikka olemme oleskelleet aika huolettomasti vasta maalattujen tilojen läheisyydessä. Maalin tuoksu on kuitenkin melko voimakas siinä vaiheessa, kun se alkaa kuivua, että herkemmille se voi olla liikaa. Tuohon turvallisuusasiaan en voi oikein ottaa kantaa... kannattaa sekin kysyä suoraan maalin valmistajalta, jos mietityttää. Tsemppiä maalauspuuhiin!

    VastaaPoista