tiistaina, huhtikuuta 09, 2013

Ihanat curdit

Tuossa pääsiäisen alla kun leivoskelin torttuja ja kakkuloisia, tuli mieleen, että teenpä sellaisen tortun, jonka väliin tulee lemon curdia. Ei kun soittoa asemapäällikölle, että "Tuo yks kurdi tullessas! Se löytyy sieltä marketin hillohyllyn välistä." Heti puhelun jälkeen tuli mieleen näpytellä googleen "Lemon curd" ja kokea saman tien ahaaelämys - sitähän voi tehdä itsekin. Komento takaisin, sillä tarvikkeet löytyivät kaapista ja eikun curdin tekoon.


Ihan ensimmäisenä testiin lähti Kinuskikissan Lemon curd. Kinuskikissa on yleensäkin hyvä ja luotettava herkkulähde ja ei tämäkään ohje pettänyt. Hieman löysää tuli aluksi omasta tahnastani, mutta jääkaapissa se jähmettyi ja oli maultaan ja koostumukseltaan kuin kaupasta ostettua - tai parempaa :)


Eilen tein Valion reseptin mukaan, mutta siinähän kävi sitten niin, että tahna juoksettui eli se oli ihan litkua. Annoin sen olla jääkapissa päivän, toivoen, että jäykistyisi siellä. Eipä jäykistynyt. Kokeilin, että josko asiaan auttaisi keltuainen. Rikoin kaksi keltuaista kulhoon ja vispasin curdin ohuena nauhana joukkoon. Sillä ei ollut mitään vaikutusta - enkä oikein tiedä edes, oliko metodi oikeakaan... Ihan sama, curdi kattilaan, nopea kiehautus ja johan sakeni. Nyt on hyvä koostumus ja makukin hyvä ;)

Siinä samalla keksin, että pakkoko sen on olla sitruunatahnaa, kun onhan meillä noita appelsiinejakin ja päätin koittaa appelsiinitahnan tekoa Dan Sukkerin ohjeen mukaan. Sitruunan tilalle siis appelsiinia. Siitä tuli ihan namnamNAM!


Enhän mä mikään vaatimaton ole, mut oikeesti - DELICIOUS! =)


Täällä paistaa aurinko. En anna sen häiritä, vaan menen kiltisti jatkamaan remppahommiani. Vuorossa maalausta... Moi taas ;)
SHARE:

21 kommenttia

  1. Ah, kuulostaa ihanalta. Sitruuna ja appelsiini herkut maistuvat aina meikäläiselle. Ja oot tehnyt ihan etiketit, joka on huikea! Maalausiloa, täällä sudin kanssa myös kohta heilutaan, paitsi pienimuotoisemmin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä hyviä. Kiva curdiohje on semmoinen, että sekoittaa keskenään curdia ja turkkilaista jogurttia.
      Kiitti, ajattelin näppärästi tehdä omat etiketit, jotka eivät sitten kuitenkaan mahtuneetkaan lasipullojen kylkeen, mutta ehkä ensi kerralla paremmalla tuurilla... ;)
      Kohta on koko huone maalattu... huh.

      Poista
  2. Sitruuna-appelsiini-herkuttelija täälläkin. Noita meillä kokeillaan varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tänään maistoin appelsiinicurdia vaniljakermavaahdon kera. Oi nam. Jos sitä ja vaniljajäätelöä sekoittaa keskenään, on maku kuin tiikerijäätelössä - tosin vielä paljon parempi :) Appelsiinitahnasta taisi tulla mun uusi suosikki :)

      Poista
  3. Voi mikä ihana blogi ja ihania kuvia! Jään seurailemaan tulevia juttuja.

    VastaaPoista
  4. Kooste:
    -Ihana curdi, pitää kokeilla!
    - Älä putoa tikkailta
    - En ois messuille päässytkään, lähden Roomaan
    - Voitko lopettaa noiden herkkupiirakoiden kuvaamisen, tarttis mahtua kesätamineisiin ens viikolla

    Ettet vaan luule et mul ei ois enää sulle asiaa :) Terkut Berliinistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaus koosteeseen:
      - Kannattaa!
      - Näääh, nyt mullon vaan keittiöjakkara käytössä. Se on kyllä paljon vaarallisempi kuin tikkaat, sanoo yks, jolta meni kerran nivelsiteet, kun tuli semmottiselta vauhdilla alas.
      - Messut, Rooma...hmm, kummankohan ottais...
      - Ei pysty! =D

      En mä mitään luule, sä oot mun blogikamu <3 Eihän aina jouda kommentoida, kun on kaikenlaisia Berliinin ja Rooman matkoja ;) Kiitti terkuista!

      Poista
  5. Curdit ON ihania ja kuitenkin aika helppoja, vaikka juoksettumisriski on olemassa. Mä tein äsken tuota sinun sitruunapiirakkaa ekaa kertaa, ja tuolla se on nyt vetäytymässä. Hyvät on ainakin tuoksut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! :) Tuolla Dan Sukkerin Nopea lemon curd -ohjeella onnistuu takuuvarmasti. Ei juoksettumisriskiä ;) Toivottavasti piirakka onnistui!

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Vitsi mun sydän alkoi pomppimaan, kun aavistin, mitä on tapahtunut... oih <3

      Poista
  7. Minua kiinnostaa kovasti tuo ''vesileima'' kuvassa? Miten olet tehnyt sen? Ja muuten kuulostaa herkulliselta tuo appelsiinitahna. Sinulla on blogissasi kauniita kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesileiman olen tehnyt photoshopilla tuosta yläbannerin voikukkakuvasta. Mulla on siis erillisessä tiedostossa sekä harmaa että valkoinen vesileima ja raahaan niistä aina sopivamman valokuvan päälle samalla, kun muutan kuvan koon ja mahdollisesti suoristan ja rajaan sitä photoshopissa. Ehkä tuohon olisi joku helpompikin keino... mutta tällä konstilla ja rutiinilla minä sen siihen laitan ;) Toivottavasti tuosta oli jotain apua...
      Kiitoksia kehuista :)

      Poista
    2. Juu, okei.. on apua. Kiitos. Ehkäpä osaan sen tehdä.

      Poista
  8. Tää menee ehdottomasti kokeiluun!:)
    Kaupan versiota oonkin jo testaillut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kannattaa ehdottomasti testata. Se appelsiinitahna vei kyllä mun sydämen :) Toimii leivonnaisissa ja vaikkapa jätskin kanssa. Ai ai ai... :)

      Poista
  9. Hei, pitkästä aikaa ehdin taas lukemaan blogeja ja että tykkään sinun niin ihanasta ja hauskasta tavasta kirjoittaa ja tietty kuvista. Huippua! (Niin, miten tuo leimasi kuviin syntyy?)
    XX

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Päivi, kiitoksia kovasti <3 Joskus tuntuu kirjoituspuoli sujuvan ja sitten välillä se taas tökkii pahasti. Olisi kiva, kun aina olisi sana hallussa ;) Vastasinkin tuohon vesileima-asiaan Anne-Marille. Toivottavasti siitä on apua...

      Poista
  10. Haah! Ihana! Ja minkä oman purnukan ja etiketinkin olet tehnyt! Ihan huippu :)
    Niin ja äiti, voin tehdä sinulle sen vesileiman :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! =)
      Mahtavaa, kun voit auttaa äitiä. Näin se homma etenee ;D

      Poista