tiistaina, heinäkuuta 12, 2011

Kurppaiset kurpitsat

Siis täh?! Ekat kesäkurpitsani näyttävät tältä! Näivettyneiltä kelta-vihreiltä nakeilta... ;)


Apuva! Voisiko joku kesäkurpitsan sielunelämään perehtynyt ja viljelystä oikeasti tietävä valaista tyhmää tarhuria. Minä nimittäin epäilisin semmoista, että nyt eivät ole poika- ja tyttökesäkurpitsan pölyt kohdanneet ja nämä olisivat hedelmöittymättömiä kurpitsoja. Olenko ihan hakoteillä...?
Eilen harvensin penkkiä ERITTÄIN runsaalla kädellä, poistin paljon lehtiä ja laitoin osan kurpitsoista eri paikkaan kasvamaan. Lisäksi toimin parittajana ;) Jään odottamaan, mitä tapahtuu. Vai tapahtuuko mitään :)Tällä viikolla pihassa kukkii harjaneilikka...


ja ukonkello.


Mukavaa, vaihteeksi helteetöntä (jes!) viikonjatkoa ♥
Kiitos mukavista viesteistänne & tervetuloa uudet lukijat!
SHARE:

11 kommenttia

 1. En hyötypuutarhan hoidosta mitään tiedä, mutta olisiko voimanpuutetta...siis ihana arvaushan tuo on...☺

  VastaaPoista
 2. mulla kävi noin viime kesänä ja osa kukista jo homehtui, epäilen jotain tautia, liian kostea paikka. Aikaisemmin aina onnistunut.

  VastaaPoista
 3. Tuohon kurpitsoiden ulkonäköön en osaa sanoa, en ole koskaan niiden kasvattamista kokeillut.
  Kyllä sitä monenena saa puutarhuri olla kun parittajanakin, hykerryttävä ajatus.

  Sade ja hieman viileämpi sää helpottavat kummasti olotilaa, myös kasvit pitävät vaihteluista, ainakin sateesta;)

  VastaaPoista
 4. Hih..sinulla sentään vihertää - mun nakit on keltaisia. Uskoakseni minulla johtuu kuivuudesta heikko kasvu. Tosin laitoin nyt ruohokatetta pidättämään maan kosteutta ja näyttäis nakkien alkavan muuttumaan makkaroiksi :D Pölytysjutuista en tiedä mitään, viime vuonna yksi ainoa taimi antoi melkein kaksi kiloa satoa. Tänä vuonna saldo tähän aikaan pari hikistä, keltaista nakkia.

  VastaaPoista
 5. Näyttäisi olleen pölytysongelma kesäkurpitsallasi.
  Kesäkurpitsalla on samassa kasvissa sekä hede- että emikukat. Ötököitä tarvitaan pölyttäjiksi, onkohan sinulla ollut kurpitsoissa niin runsaasti lehtiä, että ötökät eivät löytäneet kukkiin....tai ovat muuten laiskotelleet ;)
  Hedekukka on ihan tavallisen kukkavarren päässä ja emikukan kukkavarsi on valmiiksi paksu, siitä muodostuu se kurpitsa.
  Koska kurpitsa on hyvinkin vesipitoinen, tarvitsee se aika paljon kastelua, jos ei satu satamaan.
  Lannoittaakin kannattaa aika reippaasti, ei kuitenkaan ihan hirveän paljon typpeä, etteivät lehdet innostu liikaa kasvamaan.
  Toivotaan, että parittajan hommasi onnistuivat, jos hyönteiset ovat laiskotelleet siellä teilläpäin ;))
  Mukavaa viikkoa sinullekin, tämä helteettömyys on ihanaa, mansikkapellollakin on nyt melkein mielellään, kun ei tarvitse ihan paahtua siellä!

  VastaaPoista
 6. Kurpitsoista en tiedä mitään, mutta aivan uskomattoman kauniita kukkia kukkii pihallanne tällä viikolla :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Kesäkurpitsa-asiasta en tiedä, mutta onpa ihania harjaneilikoita. Ja miten upea ja viihtyisän näköinen paviljongi edellisessä. Voi ihastunut huokaus!

  VastaaPoista
 8. Osin samanlaista siatoa täälläkin, ei ole tainneet pölyttäjät oikein osata apajille, toki jokunen näyttää jo ihan siltä miltä pitääkin :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos taas viesteistänne, "vanhat" ja uudet! Mukavaa lukea muidenkin kesäkurpitsakokemuksista =)

  On tää intternetti kyllä niin ihmeellinen, kun teoriaa kesäkurpitsan pölytyksestä ja parituksesta ja ties mistä pystyy opiskelemaan - eri asia vain miten käytännössä käy ;D

  No mutta jyvällä olin ja tuumasinkin harvennusta tehdessäni, että siihen läpitunkemattomaan viidakkoon, jonka kurpitsan lehdet muodostivat, ei yksikään pörriäinen eksyisi hyvällä tahdollakaan. Lehdet estivät myös veden pääsyn multiin. Harvennuksen jälkeen on avaraa, kosteaa ja lannoitettukin on runsaalla kädellä (toivottavasti ei liian).

  Risusydämen Marja: mä niin tiesin, että suhun voi jälleen luottaa! Ihanaa, kiitos =) Osaatko ottaa kantaa vielä siihen, että missä vaiheessa heteestä / pojasta voi kaivella niitä heteitä? Nythän mä hokasin, kun vielä asiaa mietin, että melkein kaikki pojat ovat vielä ihan supussa (myös kesäkurpitsamaailmassa pojat kypsyvät tyttöjä hitaammin!?). Eli eihän pölytystä ole voinut tapahtua senkään puolesta! Voiko niitä hedenuppuja availla "väkivalloin" vai pitääkö odottaa, että aukeavat itse?

  Darkangel1981: voisiko tässä tässä pölytyshommassa olla selitys sille sinunkin viime vuoden mysteerille...?

  RuusuLiisa: toivottavasti hyönteiset alkavat nyt pörräämään ja pölyttämään ja sinunkin nakkisi alkavat vihertää ja muuttuvat makkaroiksi... Heh, kuulostipa mielenkiintoiselta =D

  Pepi: vainiin vainiin... en ole siis yksin. Hyyyyyvä ;)

  Irmastiina, Kesän taikaa, Zoe, Hyvä Mieli:
  kiitos kun olitte hengessä mukana! ;)

  VastaaPoista
 10. Hmm.... niitä emikukkiakin aukeaa kyllä vielä myöhemmin, että sattuu se aukiolo samaan aikaan niiden "poikien" kanssa. Jotenkin minulla on sellainen mielikuva, että niistä ekoista aluista ei yleensä tule valmista kurpitsaa...., mutta siitä hedekukasta voi irrottaa ne terälehdet niin, että heteet tulevat näkyviin. Sen kukan voi irrottaa ihan irti siitä kasvista ja tupsutella sillä niitä emikukkia.En ole tarkemmin tutkinut, missä vaiheessa niistä heteistä irtoaa siitepölyä, jos kovin nupullisen kukan aukaisee, voi olla, että heteet eivät vielä ole valmiita. Testaamalla sekin asia varmaan selviää....
  Pitääkin huomenna itsekin tutkia tarkemmin niitä kukkia!

  VastaaPoista
 11. Olipa kiva löytää blogisi, heti liityin lukijaksesi:)
  Minäkin rakastan kaikkea wanhaa, kertoileepi toinen pirkanmaaalainen;)

  Ps. Nuo malvat ulkorakennsuta vasten ovat kauniita!! Minun yksi suosikkiperennoistani:)

  VastaaPoista