maanantaina, syyskuuta 25, 2017

Yläkerta ennen, jälkeen ja vähän siltä väliltä

Juhlallisen viisivuotispäivämme kunniaksi lupaamiani kuvia yläkerrasta ja tarinaa sen remontista. On se kuulkaa niin luksusta, kun tuo iso tila on vihdoinkin järkevässä käytössä. Viisivuotisen asumisemme aikana yläkerta on ollut käytännössä vain tunkkainen tavaran ja vaatteiden säilytyspaikka, koska muutakaan paikkaa niille ei ole ollut. Siellä vaaterekkien ja tavarakasojen (ja hiirenkakan ja kärpäsen raatojen) keskellä on majoitettu tarvittaessa myös vieraita. Noloa. Yläkerta oli ennen remonttia yksinkertaisesti paikka, jonka olemassaolon halusi lähinnä unohtaa. Onneksi asiaan tuli viimein muutos.


Maaliskuun lopussa vuokrasin kirppispöydän kuukaudeksi, aloitin tavaran hävittämisen ja siivoamisen. Hommaan tuli osaltani parin kuukauden breikki, kunnes sitten asemapäällikkö otti asian haltuun ja tyhjensi jäljelle jääneet kamat ja vaatteet vintille. Kesäkuun alussa alkoi varsinainen remontti.

Nuo ylläolevat kuvat ovat yli viiden vuoden takaa, kun kävimme taloa katsomassa.

Ensimmäinen etappi oli vanhojen pintamateriaalien purku. Laminaatit ja muoviset tapetit saivat vaihdikkaasti kyytiä. Sen jälkeen lauloi maaliruisku, kun kattoa vedettiin maalilla pariinkin otteeseen, ensin Tikkurilan Multistopilla, joka torjuu erityisesti oksakohtia sekä peittää kellastuneen ja tummentuneen vanhan puupinnan ja sitten vielä valkoisella maalilla, jolla vedettiin myös seinät. Johan raikastui! =)


Jäljellä oli vielä se isoin vaihe eli lattian teko. Mietimme erilaisia (helpompia) vaihtoehtoja ja olin jo kallistumassa parketinkin puoleen, mutta asemapäällikkö kuitenkin halusi alkaa askartelemaan ja tekemään DIY-vanerilattiaa samalla tekniikalla ja periaatteella kuin työhuoneenkin puolella. Eihän siinä mitään, ihan mahtava juttu :) Mietin vain, että olisiko ollut olemassa joku vähemmin työläämpi lattia, mutta kun herra kerran oli halukas vanerilattian tekemään, en minä tietenkään hanttiin pistänyt. Ja aivan ihanahan siitä tuli! Tosi kiva, kun koko ison puolen lattia on samaa materiaalia ja onhan tuo koivuvaneri vaan lämmin, kaunis ja miellyttävä materiaali. Kun lattia oli ladottu, se öljyttiin kahteen kertaan OsmoColorin öljyvahalla. Ensin sävyllä 3040 (kuultava valkoinen) ja sen päälle 3041 (valkotammi). Samalla sekoituksella on tehty muutkin vanerilattiamme, mutta tuolloin on käytetty vaahtomuovitelaa. Nyt testasin tuommoista sientä, joka ei ollut levitykseen ihan yhtä hyvä. Telalla siis jatkossakin...


Sitten piti vielä odotella tuskaakin tuskallisemmat pari viikkoa, jonka aikana tila sai sähköt ja listat. Meillä on mennyt tähän taloon karmi-, katto- ja lattialistaa kaikkinensa varmaan kilometri, sähköjohdoista puhumattakaan... Luottopaikkana listojen suhteen on ollut Arolan Höyläämö, josta saa perinteisiä puulistoja vanhan mallin mukaan ja meille tärkeimpänä: valmiiksi maalattuna! Viimeksi kolme vuotta sitten teimme retken höyläämölle Vampulaan (lue tästä) ja niillä listoilla on pärjätty tähän asti, mutta kaikki näköjään loppuu aikanaan ja nyt tilasimmekin ison satsin listaa tällä kertaa kotiinkuljetuksella. Niillä pitäisi pärjätä hamaan loppuun asti ja itse asiassa asemapäällikkö on listoittanut niin reippaasti, ettei listoja enää kyllä puutukaan kuin ihan parista hassusta paikasta.

Alla olevista kuvista hahmotatte vähän paremmin kokonaisuutta. Kyseessä on siis tämmöinen vanhan talon yläkerran vintti, joka aikanaan on ollut kylmää tilaa. Palomuuri on tosi massiivinen ja peittää paljon näkyvyyttä isolle puolelle. Välikaton rakenteen tuplahirsien vuoksi tila on kahdessa eri korossa. Alempana siis työhuoneeni ja korkeammalla tuo uusi iso makuuhuoneemme. Portaikon toisella puolella on pienempi huone, joka tässä vuosien varrella on ollut makuuhuoneena, vierashuoneena, työhuoneena, lastenhuoneena... you name it. Tämän huoneen faceliftistä lisää ensi jaksossa... ;)

Unet uudessa makuuhuoneessa ovat olleet todella makoisat! Aluksi meillä oli jätti-perhepeti, jossa nukuimme kaikki vierekkäin, mutta noin viikko sitten viisivuotias halusi sänkynsä siirrettävän vinokaton alle. Mikäs siinä, tilaahan täällä riittää, joten sängyn kanssa voi huoletta seilailla paikasta toiseen :) Riippukeinun kun saisi vielä kattoon roikkumaan ja muutaman pikkujutun tehtyä. Ja sitten pitää vain olla tarkkana, ettei nurkkiin ala kertymään tämän enempää roinaa... :)
SHARE:

28 kommenttia

 1. Kyllä on mahtavan näköinen yläkerta. Töitä on varmasti piisannut, mutta hieno lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan tässä ollut paljon hommaa, mutta lopputulos on niin palkitseva ja saa aikaan niin hyvän fiiliksen, että kaikki "remppakärsimykset" ovat taas unhoittuneet :D

   Poista
 2. Ihan käsittämättömän upea tila!!! Vielä kun muistaa sen vieraspedin siellä nurkassa ja pöytälevyn kuskaamisen alakertaan ja ja ja 😄
  Täytyy kyllä hattua nostaa, herra Karvakäsi on tehnyt huikean hienoa työtä 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaaaaaa... ai että!!! :D
   Nyt voisit alkaa suunnittelemaan tänne päin tuloa. Alkaa olla paikat sillä mallilla ;)

   Poista
  2. Kattellaan ens kuun puolivälin jälkeen kun taas kiiruut hellittää ja reissut reissattu 😉

   Poista
  3. No sehän passaa, sillä ens ja sitä seuraava viikko onkin melkoista härdelliä :) Vuosisadan dinosaurussynttäritkin pitäisi järjestää 14. päivä ja ahistaa jo nyt... :D

   Poista
 3. Aivan mielettömän upea on todistaa livenä nähnyt!

  VastaaPoista
 4. Järjettömän hieno! Tulipa myös inspis, meillä on nimittäin käyttöullakko talossa, joka on aivan alkutekijöissään levyttämättä ja eristämättä. Sinne voisi kyllä tekaista jotakin tämän tyylistä (jaa millä ajalla ja rahalla, heh) ♥ Tosi kaunis tila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! No ei kun suunnittelemaan. Eihän meilläkään mennyt tässä kuin viisi vuotta...! :D :D

   Poista
 5. Huikean hieno tila! Näen ensikertaa tuollaista vanerilattiaa, mistä sitä voi ostaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitti! :) Tämä vanerilattia on meidän itse keksimä ja kehittelemä. Palat 60 x 60 cm on ostettu vaneriliikkeestä, sitten niihin on jyrsitty urat ja ne on yhdistetty toisiinsa rimoilla ja liimalla. Tarkempia tekovaiheita täällä: http://www.voikukkapelto.fi/2016/09/lempilattia-ja-talon-kauneimmat.html

   Poista
 6. Toi on kyllä ihan mielettömän upea tila, koko yläkerta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jossu <3 On se kyllä omastakin mielestä aika ihana... :)

   Poista
 7. Ihan jäätävän iso urakka, mutta kyllä kannatti! Ekstra-rispektit asemapäällikölle turnauskestävyydestä lattian suhteen. Hiano <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun urakasta on kulunut reilu kuukausi, ei sitä enää oikeasti edes muista. Että olihan se...! =D Juu, rispektiä todellakin. Ja kaikki ne listatkin, huh. Kiitti <3

   Poista
 8. Olette tehneet kyllä ison työn, mutta kyllä kannatti. Tuo tila on nyt todella hieno, ihanan avara. Millä tuon muurin olette käsitelleet/pinnoittaneet? On todella hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Kaisa <3
   Meillähän edelliset olivat laatoittaneet kaikki mahdolliset muurit. Laattoja emme suinkaan lähteneet poistamaan, vaan vedimme ihan Vetonit-saneerauslaastia päälle :D Hyvin on toiminut ja omasta mielestänikin pinta on todella hieno - helposti ja edullisesti!

   Poista
 9. Kyllä on hieno koko hela hoito! Ei voi muuta sanoa :)

  VastaaPoista
 10. Kyllä tulikin kaunis tila. Kiva tuo sängyn asettelu:)
  Meilläkin käytettiin multistoppia. On ehdoton aine. Peittoaa oksalakat mennen tullen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Isännällä on sen verran pituutta, etten viitsinyt laittaa sänkyä reunaan vinokaton alle. Olisi raukka lyönyt päänsä joka kerta... ;) Olkoon siis sänky keskellä tilaa.
   Juu, ei puske yhtään keltaisuutta ja oksakohtia läpi Multistopin jäljiltä. Oikein hyvä aine :)

   Poista
 11. Lopputulos on kertakaikkiaan upea ja tuo lattia <3

  VastaaPoista
 12. Minkä paksuista vaneria tässä on käytetty? Ja miten kestänyt nämä lattiat aikaa. Tuleeko herkästi kolhuja, tms jälkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paksuus on muistaakseni parin sentin luokkaa. Lattia on kestänyt tosi hyvin yläkerrassa, missä kulutus on vähäistä. Alakerran kodinhoitohuoneessa, jossa taas kulutus on ihan eri luokkaa, näkyy jonkun verran naarmuja yms. mutta uskon, että ne saa kevyellä hionnalla ja uudellenvahauksella pois.

   Poista