torstaina, elokuuta 04, 2016

Satokuulumisia

Kirjataanpa ylös hieman tämän vuoden onnistumisia ja epäonnistumisia. Blogista on niin näppärää omaksi ilokseen vertailla eri vuosien tilanteita - jos/kun vaan viitsii niitä merkkailla ylös :) Keittiöpuutarhan salaatit kasvoivat niin hyvin, että niitä olisi ollut enemmän kuin omiksi tarpeiksi, mutta sitten samaan laatikkoon kylvämäni kukat valtasivat koko lootan. Salaattia, persiljaa ja timjamia on siellä jossain, mutta tällä hetkellä kukat peittävät ne allensa. Vinkki ensi keväälle: jos kylvät kukkia salaatin sekaan, laita vain muutama siemen, älä koko pussia ;)Mangoldit, tillit ja rucolat tekivät myös hienon sadon. Erityisen iloinen olen tillistä, jota olen saanut pakkaseen pari isoa pussia. Mangoldista täytyisi kehitellä enemmän reseptejä. Tein lehtikaalista, mangoldista, kesäkurpitsasta, porkkanasta, sipulista ja yrteistä herkullisen kasvispiirakan ja sitäkin voisi tehdä pakkaseen vieraiden varalle.Kasvihuone on ollut pieni murheenkryyni. Kasvihuonekurkut lähtivät aluksi hienoon kasvuun ja muodostivat upean viidakon, mutta eivät kurkkuja. Noh, karsin kaikki versot ja ylimääräiset lehdet ja jätin hienosta kasvustosta jäljelle yhdet karut varret. Nyt kurkut kasvavat muutaman sentin mittaisiksi, jonka jälkeen ne kellastuvat ja surkastuvat pois. Jokin ei riitä. Sama homma meloneilla. Pienet karviaisen kokoiset ja näköiset pallukat kellastuvat ja surkastuvat pois. Tomaatit sen sijaan voivat hyvin GreenCaren kasvusäkissä. Olisiko syynä se, ettei puulaatikoissa riitä mullassa voima ja vesikin vuotaa niistä liikaa pois? Ensi vuonna taidan tehdä niin, että laitan kaikki kasvihuoneen viljelykset kasvusäkkeihin. Ne ovat niin helppoja ja huolettomia ja niissä on kaikki tarvittavat ravinteet.

Avomaan kurkkujen ja kesäkurpitsojen kanssa olen vielä odottavalla kannalla. Jotkut avomaan kurkut ovat tehneet samaa kuin kasvihuonekurkut eli kellastuneet heti alkuunsa, mutta tänään bongasin jo peukalon kokoisia kurkkuja, joten ehkä toivoa niiden suhteen on. Eihän tässä nyt vielä niin pitkällä syksyssä olla, joten satoa näistä voi odotella vielä helposti parikin kuukautta.

Tämä vuosi on ehdottomasti marjavuosi. Oman pihan vattupuskan vadelmat tekivät ennätysmäisen sadon ja parin vuoden tauon jälkeen herukkaa ja karviaisia piisaa. Kolme vuotta sitten istutettu kirsikka teki ensimmäiset kirsikat ja niitä oli ihan mukavastikin. Harakat tosin ehtivät yksi aamu pitämään kirsikkabileet ennen meitä, mutta jonkun verran ehdin kirsikkasatoa kuitenkin maistella.
Nyt sitten vaan sopivasti kosteutta ja sateita, että saadaan vähän sieniäkin, pliis! =)

Ihanaa alkanutta elokuuta!
SHARE:

2 kommenttia

  1. Mä niin ulvon tota sun kukka/vihanneslastikkoa ;) Teen joka vuos saman mokan ja on porkkanat hukassa! Aika rapsakka sato tullut tänä vuonna!

    VastaaPoista
  2. Ihania herkkuja ja kauniit kuvat.😊

    VastaaPoista