sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2016

Pihapation ja kasvihuoneen lattian tekoa

Kaupallinen yhteistyö: Lakan Betoni Oy

Viimeisen parin viikon aikana pihallamme on tapahtunut niin paljon (ja kuvia kertynyt noin miljoona), että en oikein tiedä mistä aloittaisin. Näkymät makuuhuoneen ja olkkarin ikkunoista alkavat olla ”vähän” eri kuin mitä ne olivat aiemmin. Mahtavaa, kun tämäkin piha vihdoin muuttaa muotoaan ja alkaa tulla enemmän omannäköiseksi. Työtä on toki vielä paljon (=loputtomasti), mutta pikkuhiljaa, osio kerrallaan hyvä tulee. Tälle kesää ajatuksena oli tehdä patio ja kasvihuone ja ensi vuonna sitten jatketaan pergolalla tai jollain kiinteällä katoksella, uusilla istutusalueilla ja pihapoluilla sekä kenties sillä pihasaunalla... No, aina saa unelmoida ja toisaalta ihan kivakin, kun kaikkea ei ole mahdollista tehdä kerralla. Näin jää aikaa suunnitteluun ja unelmoimiseen sekä ideoiden jalostamiseen.

Reilu kaksi viikkoa sitten aamuvarhaisella talon väen vedellessä sikeitä autuaan tietämättöminä, rekkakuski kävi tiputtamassa pihallemme pari lavallista pihakiviä. Kiitos näistä kuuluu Lakan Betonille, joka lähti toteuttamaan kanssamme paria pientä pihakiviprojektia. Osa vanhan ihmepuutarhan kituuttavista kasveista oli jo siirretty uuteen paikkaan ja tilalle tehty kasvihuoneen pohja. Alueen reunat oli kantattu huolella ja joka puolelle asennettu reunanauha. Itse alue peiteltiin huolellisesti suodatinkankailla ja sen päälle levitettiin mursketta. Tarkoitus olisi pitää nurmikko ja rikkakasvit sora-alueelta loitolla.


Kasvihuoneen lattiaksi valitsimme Lakan Betonin Antiikkikivi 60 patinan (klik). Patina on uutuus valikoimassa ja muistuttaa nimensä mukaisesti vanhaa, patinoitunutta tiiltä. Melkeinpä kuin ne vanhat purkutiileni, mutta toisin kuin ne, nämä taitavat pysyä ehjinä... ;) Into piukassa toukokuun helteisimpänä aamuna asemapäällikkö lähti työstämään kasvihuoneen lattiaa. Naputtelu sujui joutuisasti ja rälläkällä kivet menivät tarvittaessa siististi poikki. Päivän saldona oli upea lattia ja legendaarinen henkselirusketus :D Tämä oli herran ensimmäinen kerta kivihommissa, mutta työ näytti sujuvan ensikertalaiseltakin yhtä hienosti kuin ammattilaiselta. Helppoa kiveyksen työstäminen kuulemma olikin ja tässäkin hommassa tärkeintä, niin kuin monessa muussakin, on pohjatyöt, joissa ei kannata oikaista. Hyvä suunnittelu, tasainen alusta, asennushiekka ja vatupassi takaavat hyvän lopputuloksen.

Kun kasvihuoneen lattia oli saatu valmiiksi, vuorossa oli pienen pihapation teko. Tällä kohtaa olisi paikallisesta konevuokraamosta pitänyt olla minikaivuri lainassa, mutta sen kanssa tuli viivästyksiä milloin mistäkin syystä, joten asemapäällikkö totesi ettei tässä mitään kaivureita tarvita ja tarttui lapioon. ”Ei tartti käydä salilla”. Patio tehtiin Lakka Loimukivestä, josta on tullut uutuutena ruskea-valkoinen sävy mustavalkoisen lisäksi. Loimukiven pinta on kaunis, elävä ja luonnonkivimäinen. Sarjaan kuuluu kolme erikokoista kiveä ladottuna valmiiksi kuvioksi kerroksittain lavalle. Se helpottaa asennusta ja Loimukivet voikin asentaa myös koneellisesti, jos kyseessä on isompi kiveysalue. Kivien latominen 3 x 4 metrin patiollemme oli niin nopeaa, että en meinannut ehtiä ottamaan asennuskuvia ollenkaan. Meillä oli ko. viikonloppuna vieraita ja kun ehdin kamerani kanssa kuvia ottamaan, yli puolet patiosta oli jo tehty! Patio tärytettiin vielä lopuksi 90 kg täryttimellä, mutta sekin homma hoitui niin rivakasti, että kameranainen ei ehtinyt ottamaan siitäkään yhtään kuvaa.

Pihakivet ovat mielestäni tosi kivoja tämmöisiin pienempiin projekteihin kuten kasvihuoneen lattia ja patio. Onhan siisti kivilattia kasvihuoneessakin ihan eri kuin maalattia tai soramurske ja miksi se patio pitäisi aina tehdä painekyllästetystä puusta? Kustannuksiltaan pieni kiveysalue ei ole mikään älytön ja erilaisilla kivillä saa tosi paljon ilmettä pihaan ja puutarhaan. Isona plussana on myös se, että esim. kivipation tekemiseen ei tarvita timpurin taitoja! Luulen, että homma olisi onnistunut meikäläiseltäkin, jos vaan olisin ehtinyt sitä tekemään. Tällä kertaa isännällä oli enemmän aikaa ja intoa tarttua toimeen, mutta jos (toivottavasti KUN) kivialueita pihallemme joskus tehdään lisää, osallistun mielelläni itsekin niiden tekoon. Sen verran mukavalta kivien naputtelu näytti. Ja aurinkoisena päivänä voi lisäksi hankkia itselleen eksoottiset rusketusraidat :) Asentajalta tuli ainoastaan kommenttia, että hommat sujuisivat huomattavasti nopeammin, jos joku kantaisi asentajalle kiviä sitä mukaa kun homma etenee. Ettei asentajan tarvitsisi itse niitä koko ajan hakea... 

Lisää kuvia patiosta ja kasvihuoneesta on luvassa jahka olen ehtinyt laittaa kasvit paikoilleen ja vähän sisustella. Kasvihuoneen viimeisiä laseja laitettiin paikoilleen nyt viikonlopun aikana ja vihdoin tosiaan saan vietyä sinne taivasalla hyvin vaihtelevissa lämpötiloissa olleet kasvini.

Tulihan se vuokrakaivurikin sitten lopulta pihaan ja viime viikonloppu menikin mursketta ajaessa ja levitellessä pihateille. Nuoremman kuskin mielestä kaivurikyyti oli niin tappavan tylsää jurnuttamista, että hetken kyydityksen jälkeen oli pakko mennä pihakeinuun lakisääteiselle tauolle.Suuret kiitokset Lakan Betonille mukavasta yhteistyöstä ja pihakivistä.


Käykääpä kurkkaamassa Lakan monipuolista valikoimaa sivuilla:

Sivuilta löytyy ideoita ja inspiraatiota erilaisten pihakivialueiden tekoon ja voihan siellä kuolata upeita kivitalojakin :)

TallennaTallenna
SHARE:

28 kommenttia

 1. Ihana kukkanen jo siellä kasvihuoneen lattialla. <3 Lopputulos on varmasti superhieno. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Nämä alueet kaunistavat meidän pihaa niin paljon, että kovin onnellinen saa kyllä olla :)

   Poista
 2. Kiva tuo alustaidea kasvihuoneelle. Meidän kasvihuone on ihan nurmikon päällä ja siinä sitten kangas sekä laudoitus. Lakan betonin tuotteita löytyy myös meidän pihalta. Blogissani arvonta, käy kurkkaamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halusin jotain englantilaista henkeä kasvihuoneeseen ja tuo tiilikuvioinen lattia jos mikä, tuo sitä mukavasti :) Käynpä kurkkaamassa :)

   Poista
 3. Muistan kun meillä tehtiin pihalle laatoitusta, kuulin tuon saman kommentin "olisi nopeampaa kun toinen toisi kiviä valmiiksi". :) Ihania nuo miehet kun toteuttavat meidän suunnitelmia. :)
  Kauniita kuvia ja kaunis piha teillä on. Odotan mielenkiinnolla valmista pihaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ihania miehiä ;)
   Voi kuule, näkisitpä vaan koko pihan... Nuo patio ja kasvihuone ovat ainoat mitä kehtaa näyttää. Kaikki muu on aika lailla rumaa :) Tai siis semmoista perusnurtsia, epämääräisiä kasoja ja rojuja, lasten leluja pitkin poikin jne. Ei mikään esittelypiha tosiaankaan ja tokkopa koskaan sellaiseksi ikinä tuleekaan :D

   Poista
 4. Siel on asemapäälliköllä ollut kivat hommat 👍🏻 ja hyvää jälkee on tullut!

  VastaaPoista
 5. Upeeta jälkeä syntynyt. Suloinen Lilja osallisena askareissa.Juhannuksena katsastan tarkemmin.

  VastaaPoista
 6. Upeaa! Tosi mielenkiintoinen postaus. Aloin nyt ensi kertaa itsekin miettiä, olisiko meilläkin jossain kohdassa kenties kivipatiolle paikka. Terassi ei houkuta joka paikkaan, mutta kivi elementtinä taas on aina niin ihana, joten miksei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos tästä oli iloa ja apua pohdintoihin. Kiveyksissä on sekin etu, ettei niille tarvitse tehdä valmistumisen jälkeen juuri mitään. Ja elementtinä on kyllä ihana <3

   Poista
 7. Voi miten upeita kuvia! Saataiskohan itsekin kesällä laajennettua kivipatiota....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! <3 Toivotan tsemppiä, kyl te saatte! Tai jos ei tänä kesänä niin aina tule seuraava... ;)

   Poista
 8. Hienot tuli, sekä kivistä että rusketuksesta! :-D Ei se tosiaan vaikeaa ole, minäkin tein meidän edellisen talon pihalle kivetyksiä itse. Nyt tuo kivetettävä alue on vaan niin suuri ja täynnä ihmellisiä kallistuksia ja korkeuseroja että en taida tohtia alkaa hommaan itse... Tosin, budjettisyistä siinä taitaa lopulta käydä kuitenkin niin, mutta sittenpä oppii taas uutta! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, sä oot niin taitava, että handlaisit ihan varmasti kaikenlaiset kallistukset ja korkeuserot. Ja näinhän se on, oppimisen kautta kaikki pitää ottaa. Taas on yhtä asiaa viisaampi! =)

   Poista
 9. Niin just! Tässä mitään kaivureita tai punttisaleja tarvita... :D.
  (Ihan paras toi kuva, missä päällikkö näyttää jokseenkin ryytyneeltä, mutta on onneks saanut lakisääteisen tauon pitää ja jotain juotavaakin käteen, että jaksaa..)
  Ahkera miäs!
  (Ja nuoremmalla kuljettajalla selvästi kadehdittavan hyvät unenlahjat..)

  Meillä on puolen pihaa kivettynä ja se on kyllä kiva. Sulaa keväällä lumet ja jäät nopsaan ja pysyy muutenkin aina suht siistinä. Eikä tartte öljytä niinkuin terassia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Juomaa kuluikin kasvihuoneen lattiaa tehdessä. Ei muuten, mutku oli niin kuuma... ;) Mutta joo, on se ahkera ja nuorempi auttaa mielellään kaksi minuuttia hommassa kuin hommassa. Sitten loppuu kiinnostus ko. hommaan. Mistä saisi hankittua ripauksen pitkäjänteisyyttä? Tai ehkei sitä myydä kolmevuotiaille...

   Hyvä pointti tuo puuterassin öljyäminen! Kivipatio on kyllä aika lailla huoltovapaa. Kerran kun sen hyvin tekee, ei siitä tarvitse sen kummemmin jälkeenpäin välittää.

   Poista
 10. Hienolta näytti. Ihania tunnelmia ;)

  VastaaPoista
 11. Hyvältä näyttää, ja niin hienoja kuvia taas. Nauratti tuo yksi kuvanen, asemapäällikkö (?) taitaa istuskella lepäämässä puiden katveessa, tosin tossa voisi olla puhekupla jossa teksti: "Voi vee... nyt kyllä loppu puhti!" :)) Tsemppiä rutistuksiin, ja ihanaa kesää. :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, siihen voisi laittaa juurikin jonkun "Voi vee" -alkuisen puhekuplan! =D
   Kiitos ja tsemppiä & ihanaa kesää sinne myös! <3 On sullakin siellä "uudessa" paikassa varmaan nyt muutamat rojektit ja suunnitelmat muhimassa, eikö vain...? :)

   Poista
 12. Tulipa hyvännäköistä jälkeä! Pitäisköhän sitä itsekin harkita tuota kivetystä, kestopuulla terassin laajentaminen kun ei kauheasti houkuta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No ilman muuta kannattaa harkita ja katsella valikoimia sillä silmällä! Nykyään on niin paljon erilaisia, ihanannäköisiä pihakiviä tarjolla, että niistä on vaikea valita mieleisiään :)

   Poista
 13. Voi miten kaunis kukka siellä kasvarin lattialla jo kukkiikaan <3 Ja pikkuisäntä on kyllä juuri niin rento kuin kesäpäivänä kuuluukiin olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kovasti siellä jo kukitaan :D
   Oli kiva nähdä! <3

   Poista
 14. Voi vinyyli kun tuli hienot! Ihan pipomageet :) On se asemapäällikkö ahkera mies...

  VastaaPoista