tiistaina, kesäkuuta 14, 2016

Ilta kasvihuoneessa

Eilenillalla istuttelin puulaatikoihin vähäiset kasvini esikoisen pörräillessä pienellä mönkkärillään kasvihuonetta ympäri. Välillä kun vilu pääsi yllättämään, kasvihuoneeseen oli mukava tulla lämmittelemään. Vanha, kulahtanut puusohva olikin oikein sopiva peti ja kasvihuone sai muutenkin suuren suosion. Suunnittelin ääneen, että voinkin joku kerta ottaa sinne koneen mukaan ja tehdä töitä pienen pöydän ääressä. Herra kolme vee oli asiasta kovin tohkeissaan ja hänelle olisi heti pitänyt hakea oma kone, josta katsella lastenohjelmia puusohvalla köllötellen. Sanoin, että voisimme lomalla tulla kasvihuoneeseen myös lounasretkelle ja sekin oli kuulemma hyvä idea. Ainoastaan oltiin huolissaan siitä, kun tuoleja on vain yksi... Lupasin tuoda toisenkin. Jotenkin ihanaa, kun kasvihuoneesta tuli heti meidän yhteinen kiva oleskelupaikkamme :)


Kasveja on vielä aika vähän ja ne ovat varsin vaatimattomia. Kaksi tomaattia (Totem) laitoin Green Carelta saatuun Kasvumaa-säkkiin, kaksi kurkkua (Tasty Green), muutama paprika ja naapurilta saadut vesimelonin taimet menivät laatikoihin. Vanhojen puulaatikoiden pohjat vuorasin suodatinkankaalla ja reunat multapusseista leikatuilla muoveilla. Ensi vuonna hankin niihin kunnon laarit, mutta näillä mennään nyt. Jotain muutakin tuolla kasvihuoneessa olisi kiva viljellä, mutta en oikein meinaa keksiä, mitä. Tomaattia meillä ei mene määräänsä enempää, kurkku tulee syödyksi, samoin paprikat ja jos jollain konstilla saan nuo melonit kasvamaan, niin ne tekevät varmasti kauppansa. Mutta mitä muuta siellä voisi olla...?

Aika askeettinen ja paljashan tuo lasikoppi vielä on. Odotan innolla, että kasvit alkavat sitä vehreyttämään ja peittämään. Kasvihuone on Juliana-merkkinen ja se saatiin miehen serkulta, joka ei ollut siitä yhtä innoissaan kuin minä, joka tietysti heti ehdotin, että jos kasvihuoneesta on aikomus luopua, annamme sille mielellämme hyvän kodin :) Mikään ihan piece of cake ei sen purkaminen ja uudelleenpystytys ollut, mutta onnistui kuitenkin paremmin, mitä odotin ja pelkäsin. Pari lasia meni rikki ja ne korvattiin uusilla sekä kattokennot vaihdettiin lasiin ulkonäkösyistä. Minusta tuo vihreä värikin on nyt tosi kiva, vaikka ensin kävikin mielessä mustaksi maalaaminen. Kaikenkaikkiaan ihan mahtava juttu, kun kasvihuone on taas käytössä monen vuoden tauon jälkeen. Että kiitoksia vain siitä, A&A! =)


Patio näytti eilisessä ilta-auringossa tältä. Lumikenkä-tuolit ja Karoliina-pöytä ovat Parolan Rottingista. Rottinkiahan ei missään nimessä suositella pidettävän koko aikaa taivasalla, sillä sään vaihtelu, sade ja paahde vuoronperään, aiheuttavat harmaantumista ja rottingin halkeilua. Nämä ovatkin minulla nyt testissä, että miten paljon harmaantuvat ja tuleeko muita "ongelmia". Mikäli haluat pitää rottinkikalusteita ulkona ilman katosta, kannattaa ne nostaa ainakin pahimpien sateiden ajaksi suojaan, kevyitä kun ovat.

Sateesta puheen ollen... Meillä on ollut kunnon sade viimeksi joskus toukokuun puolivälissä. Osa nurmialueista on jo ihan ruskeana kuivuudesta. Että nyt kyllä sitä sadetta välillä tännekin, kiitos!
SHARE:

38 kommenttia

  1. Sun pihahommat etenee tosi vauhdilla. Patio ja kasvari on näyttää kivalta :)

    VastaaPoista
  2. Ihana kasvihuone ja mönkkärikuski. ❤ Itsellä on kaksi vanhaa lumikenkätuolia mökillä, toinen sisällä ja toinen saunaterassilla. Niissä on niin hyvä istua! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari <3 Lumikengissä on kyllä mukava istuskella :)

      Poista
  3. Ihanalta näyttää! :) Mulla on vähän sama ongelma, minikasvari on vielä tyhjillään, kun en ole keksinyt, mitä sinne laittaisi. Mm. kurkkua ja tomaattia on ollut aiempina kesinä, mutta nyt olisi kiva keksiä muuta. Tai ehkä täytän sen vaan pelargoneilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, vaikeaa... ;) Ei oikein viitsisi mitään semmoisiakaan viljellä, mistä ei ole ns. iloa tai ei tule muuten vaan syödyksi. Noi melonit on jo niin eksoottinen juttu, että jos niistä saan jotain tulosta niin morjens! =D Pelargonit on aina hyvä vaihtoehto ;)

      Poista
  4. No voi hyvää päivää, nyt näyttää ihanalta! Tosta se lähtee taas... Tuuppaat yrttejä täyteen ja niitä pelargoneja, molemmat tykkää lämmöstä ja näyttää hyvältä! Hei, koklaa maissia! Ostin just hyvässä kasvussa olevia taimia niin ne ehtii vielä tulla. Ja sit tietenkin kesäkurpitsa! Ja munakoiso! Ja ananaskoiso on ihana. Niin ja muutama latva-artisokka pitää olla.... Ja kasvihuoneen laajennusosa :)))))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No päivää vaan! Olen tuupannut yrtit, maissit (sain naapurilta viisi maissia), kesäkurpitsat ja avomaan kurkut ulos ja siksi onkin nyt hiukan tuota dilemmaa, että mitä kasvariin. Katotaan nyt mitä tässä vielä keksisi... Kasvihuonekurkut ja tomaatit kyllä kasvavat siellä ihan silmissä. Yhden kasvihuonepäivän aikana oli ilmestynyt yksi tomaatinalkukin :) Juu, laajennusosa on suunnitteilla :))

      Poista
  5. Jotain meinasin kommentoida mutta unohdin kun nauroin tuota Sannan innostunutta purkausta 😂
    Jotta: hyvältä näyttää! Tottamooses!

    VastaaPoista
  6. Ounou miten makeeta!!! Yritin eilen suunnitellulle talkooväelle näyttää miten helposti teillä oli kivetykset laitettu, että näin se meilläkin voisi mennä. Olipa jännä etteivät innostuneet siltikään asiasta. Elä vain missään nimessä käy katsomassa miltä mun kasvihuoneessa näyttää, amppeleita on tuhottoman paljon liikaa ja kaameat villatkin vielä katonrajassa, koska hallaöitä on ollut niin paljon. :D :D

    Mulla oli lumikenkätuolit aikanaan ulkona sateessa monta kesää, kestivät kyllä mutta ne oli aikaisempi omistaja maalannut joten möin ne todella halpaan hintaan (haaveissa maalaamattomat, mutta ei kerrota kenellekään) :)

    Ihana toi tein kolme vee ku tolleen nauttii kasvarista <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa jännä, kun eivät innostuneet kivihommista! ;)
      Tuo oli kuin käsky, että käypäs katsomassa ja tietenkin kävin :D Juu, itseni tuntien ei tää munkaan lasikoppi kauan pysy siistinä. Ens alkuun on mukamas niin siistiä ja pikkutarkkaa ja kohta homma leviää käsiin. Perus :D
      Eilenillalla oli kasvihuoneen "viralliset avajaiset" ja kolmevee otti taas nokoset sohvalla. Oikein vaati päästä sinne <3

      Poista
  7. Mä niin haluan uuden kasvihuoneen (vanhan myin pari vuotta sitten, kun oli niin ruma). Tosin en tiedä, missä välissä kasvejani hoitelisin, kun nytkin asutaan mökillä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja siis tuo sun kasvari näyttää nyt jo tosi hyvälle 😉

      Poista
    2. Kiitti, Tuija. Sun pitää hommata se kasvihuone mökille - tietenkin :D

      Poista
  8. Ihanaa, mä vasta haaveilen kasvihuoneesta :-) Meillä kasvaa lavoissa retiisiä, salaattia, porkkanaa ja maa-artisokkaa. Tomaattia olen koettanut esikasvattaa, mutta taimet ei jostain syystä kasva ollenkaan :-D Ainiin ja mansikkaa, sitähän voisi varmaan kasvattaa myös, meillä ne ainakin katoaa sitä mukaa kun vähänkään punertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ulkona kanssa kaikki perusviljelmät; salaatit, tillit, persiljat, timjamit, rucolat, mangoldit, kesäkurpitsat ja avomaankurkut... varmaan jotain unohtui. Mansikkaa olisi kyllä voinut laittaa kasvihuoneeseen, kun linnunperhanat käyvät ne kuitenkin nokkimassa sitä mukaa kun punertavat. Katoaisicat sitten muiden kuin lintujen toimesta...

      Poista
  9. Näyttää ihanalle <3

    Kuules nyt on kaksi juttua mistä mä oon sulle erityisen kateellinen - sun viherpeukalon lisäksi tuo kasvihuone. Mäkin haluaisin olla se tyyppi joka kasvattaa itse kurkkunsa ja tomaattinsa. Ehkä mä vielä joku päivä jään sinne Tyynelään kokonaan. Silloin on tän asian opettelemisen vuoro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3
      Totta kai sä osaisit ihan yhtä hyvin/huonosti kuin minäkin. Jep, muutat Tyynelään tai sitten hommaat jonkun überhienon ja kalliin kastelujärjestelmän, joka kastelee kasvit sillä aikaa, kun olet poissa :D

      Poista
  10. Aikamoinen kateus iski! Hitsi, oispa miullakin piha ja kasvihuone. Tai onhan miulla parvekkeella tomaattitalo, johon ei loppukesästä muuta mahdukkaan kuin ne tomaatit. Ehkä jonain päivänä... :)

    VastaaPoista
  11. Kyllä näyttää kauniilta. Ja pationkin on niin viehättävä. Mukava kun pikkuiset ovat puutarhatouhuissa mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Täytyy koittaa pitää pienet mukana, jos se siten vaikka "tarttuisi"... :)

      Poista
  12. Hieno kasvihuone:) Yrtit menestyvät huoneessa hyvin. Ihanaa, että pikkuinen saa olla mukana viljelyksillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Yrttikaupoille siis... :) Täytyy pitää pienet mukana. Jospa sitten auttelisivat ihan oikeasti parin vuoden päästä :)

      Poista
  13. Minäkin sen kasvihuoneen haluaisin, vaikken mitään osaa kasvattaakaan :D Ihanan näköistä. Miten ois kesäjuhlat teillä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se kasvihuone hyvä on ja siinähän sitä sitten oppii. Enhän määkään mitään osaa, mutta kaikkee kokeilen... ;D Pistetään kesäjuhlat korvan taakse :)

      Poista
  14. Teillä on kyllä pihahommat loistavalla mallilla! Minä täällä vielä pähkäilen, että mitä kukkia sitä ostaisi ja koska ne uskaltaa ostaa, kun öisin on meidän leveyksillä ollut vielä kylmää... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jooh, nyt voikin taas keskittyä sisähommiin... Ei meiltä työt lopu ;)

      Poista
  15. Tuo on ihana! Vielä kun pääset sinne poimimaan itse kasvatetut tomskut ja kurkut sun muut, niin voit niin olla ylpeä itsestäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Voi että, mä niin odotan - etenkin niitä kurkkuja. Nam :)

      Poista
  16. Mä tykään ihan älyttömän paljon sun kuvista. Niissä on huikean hieno, rento ja elämänmakuinen tunnelma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi että, KIITOS <3 Ihana kuulla tuommoista palautetta ihailemaltani tyypiltä :) Mä oon ehkä niin rento (joskus liiankin), että se välittyy kuviin :D))

      Poista
  17. Hyvältä näyttää :) Minulla oli viime kesänä samaiset rottinkituolit etukuistilla katoksen alla ja homehtuivat... Sain uudet (dyykkauslöytö), katsotaan mitä niille käy.

    VastaaPoista
  18. Hyvältä näyttää :) Minulla oli viime kesänä samaiset rottinkituolit etukuistilla katoksen alla ja homehtuivat... Sain uudet (dyykkauslöytö), katsotaan mitä niille käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Vai homehtuivat... hmm, sitä en kyllä toivoisi, mutta katsotaan nyt miten niiden käy ;)

      Poista
  19. Mikä kaunokainen tuo onkaan. Varmaan livenä vieläkin kauniimpi, jos mahdollista. Ja sateella upea tunnelma :)

    Rentoa loppuviikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kiitti! Oikein mukavaa viikonloppua sinne myös :)

      Poista