tiistaina, elokuuta 01, 2017

Pergola!

Johan on ollut erikoinen kesä. Tuntuu kuin kesä ei olisi ikinä kunnolla alkanut ja nyt eletään jo elokuun ensimmäistä päivää. Meillä kesä on mennyt hyvin pitkälti työn merkeissä, mikä on yrittäjille aina mahtavaa, että töitä on tarjolla. Heinäkuu taiteiltiin lasten kesäloman ja töiden välillä, mutta niin vain siitäkin suoriuduttiin ja tänään lapsukaiset menivät iloisin mielin takaisin päiväkotiin. Mitään sen kummempia ulkoprojekteja emme tänä kesänä saaneet aikaiseksi, sillä sisällä on ollut muutama projekti vielä kesken (niistä pian lisää). Talonmaalausta toki mietittiin, mutta sekin päätettiin suosiolla siirtää ensi kesään - tai sitä seuraavaan... Mikäs tässä kiire valmiissa maailmassa ;)Viime kesänä tehdyn pation päälle aloin kuitenkin heinäkuun puolivälissä kaipailemaan jotain pergolatyyppistä juttua. Vaikka ilmat eivät ole olleet kovin suotuisat ulkona istuskeluun,  katos toisi patiolle kivempää ilmettä ja tekisi siitä enemmän oleskelupaikan. Puntaroimme itse tehdyn ja valmiin pergolan välillä ja tällä kertaa aikataulu ja helppous puolsi valmista pergolaa. Olin jo aiemmin katsellut lempääläläisen P. Matintupa Oy:n tarjontaa ja pyöritellyt heidän näppärällä suunnitteluohjelmalla meille sopivia pergolavaihtoehtoja. Hyvä tarjous ja mukava palvelu johtivat siihen, että parisen viikkoa sitten Matintuvan miehet tulivat laittamaan meille pergolan pystyyn.P. Matintupa Oy tekee pergolat ja muut puiset rakennelmat Timber Frame -tekniikalla eli rakenteet kootaan käsityönä perinteisin puuliitoksin, joissa ei käytetä nauloja tai naulauskulmarautoja. Pergolan pystytys on omatoimisestikin helppoa ja ammattilaisilta  pystyttämisessä ei juuri toista tuntia kauempaa nokka tuhissut.


Pergolan kattoruoteet olivat ainoat, joihin laitettiin kulmaraudat. Nyt täytyisi keksiä joku kiva materiaali katoksi sekä tehdä vähän seinäkkeitä estämään tuulta. Pergolaa ei ole vielä juntattu maahankaan eli ennen kuin sille tehdään katto, se täytyy valaa tukevasti maahan, ettei sille käy niinkuin sitä edeltäneille paviljongeille ;) Painoahan tuolla on enemmän kuin jollain metallihäkkyrällä, mutta jos katon laittaa tiiviiksi, ottaa tuuli siihen kummasti ja siirtää helposti paikaltansa.


Käsittelemätön puu on huvittavasti ihan saman värinen kuin talomme vaaleankeltaiset osat. Tykkään kyllä luonnonvärisestä puusta, mutta tuo vaaleankeltainen ei ole lempparini... Ajattelin, että jos ensi kesänä maalataan talo, pergola maalataan taloon sopivalla värillä. Onko se sitten tumma vai vaalea - talvi aikaa päättää ;)Siinä se nyt on - ihana kesäkeitaamme, jossa on mukava olla ja rentoutua. Vähän viiniköynnöksiä, seinää ja kattoa niin hyvä tulee! :) Kattovinkkejä otetaan muuten vastaan! Onko muita vettä pitäviä vaihtoehtoja kuin valokate tai joku peittävä huopa? Toimisiko joku purje tai markiisi...?
SHARE:

24 kommenttia

 1. Aivan ihana ja noi rottinkikalusteet kruunaa tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Rottinkikalusteet ovat kyllä niin ihanat tuolla. Harmi vain kun kärsivät nyt vähän sateesta...

   Poista
 2. Ihana <3 Meilläkin kaivataan kattoideoita mökin pergolaan, mikäli sellainen päätetään rakentaa. Vielä kun ei ole päätetty tuleeko pergola-tyyppinen vai vähän umpinaisempi...

  Kisukin se siellä asennushommissa mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Hiukan umpinaisemman minäkin haluaisin tuosta, kun meidän "aakeella laakeella" tuulee aina niin turkaisesti. Lasi olisi ihana katossa ja seinissä, mutta katsotaan...

   Rontti on luonnollisesti siellä missä tapahtuu! :D

   Poista
 3. Oi, näyttääpä ihanalta! <3 Ja kisu photobombaa söpösti. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kisut taitavat olla photobombauksen mestareita :D :D

   Poista
 4. Voi miten ihanan näköinen!! Kyllä tuolla kelpaisi istuskella ja nauttia lämmöstä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Kyllä kelpaa - ainakin aurinkoisella säällä :)

   Poista
 5. On ihana pergoila!Ystävälläni on tymmaharmaa ja osassa seinää bleksiä (kirkas),voi olla syksylläkin pitempään sen suojissa.Blogissani arvonta,käy osallistumassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Musta tai tummanharmaa olisi kyllä tyylikäs ja itsekin mietin seiniin jotain lasia tai pleksiä. Katsotaan, miten asia kehittynee... ;)

   Poista
 6. Ihanan näköinen! Meillä pihan pergola on musta, joten ääni mustalle! :-D Viiniköynnöskin siitä löytyy, joka on tosin vielä aika pikkuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! <3 Musta on vaan hieno ja se sopii minusta niin ihanasti vihreän kanssa. Toki valkoinenkin on kaunis, mutta se on taas ehkä omaan makuuni liian erottuva. Tumman kannalla itsekin siis ;)

   Poista
 7. Olipa kiva löytö meidän kulmilta. Täytyypä kokeilla heidän ohjelmaansa. Suosittelen lasikatetta. Kaikkein kestävin ja siistein ratkaisu, tosin myös varmaan hintavin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, jos tästä oli apua! Tiedoksi muuten, että suunnitteluohjelmassa on vain suosituimmat peruskoot. Pergoloita saa siis muillakin mitoilla. Meillä on 4 x 4 m. Lasikate olisi unelma.

   Poista
 8. Meillä on kanssa mietteissä pergola, tosin kevytrakenteisempi kuin teidän. Mutta sen toteuttaminen voi jäädä ensi kesään, tai en ole varma. Tänä kesänä on jo tehty niin paljon kaikenlaista ettei paljoa enää pysty.
  Hieno istuskelupaikka teille on tulossa. Kattomateriaalista en osaa sanoa, mutta meillä on terassin kattona valokate, josta tykkään kun valo pääsee läpi. Miinusta siinä on se, että se pitää joka kesä pestä painepesurilla ulkopuolelta, muuten siihen kerääntyy kaikenlaista puista lentävää likaa ja roskaa. Meillä kasvaa villiviiniä valokatteen sisäpuolella ja se antaa kivasti vehreyttä tilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä pihahommiin! Meillä ei oikein tänä vuonna pihahommat muuten edistyneetkään, mutta toivotaan, että ensi vuonna paremmalla ajalla... ;)
   Meillä on terassilla sitä valokatetta ja en oikein tykkää, kun se menee nopeasti aika likaisen näköiseksi. Toki sen saa painepesurilla puhtaaksi, mutta täytyy nyt miettiä vielä, jos olisi joku muu vaihtoehto mahdollista toteuttaa. Villiviini sisäpuolella kuulostaa ihanalta!

   Poista
 9. Kaunis pergola! Ihan alkoi kutkuttamaan jos vaikka omalle pihalle🤗

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Olen tykännyt näistä kukista ihan älyttömästi. Ne ovat perennoja eli istutan maahan syksyllä, jotta toivottavasti pärjäävät talven yli :)

   Poista
 11. Onpa upea!<3 Muovia en noin hienoon rakenneksuun huolisi.:) Lasi voisi olla tuohon paras ratkaisu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Samoilla linjoilla... toivottavasti lasikate onnistuu teknisesti ja ei maksa maltaita, sillä se olisi niin hieno.

   Poista