keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2014

Helteinen päivä Arolan höyläämöllä


Teimme viime viikolla pienen kesäretken Vampulaan Arolan höyläämölle. Meillähän on edellisten remonttien yhteydessä valitettavasti hävitetty kaikki vanhat puulistat ja korvattu ne mitä ihmeellisimmillä rimpuloilla. Muutama pätkä vanhaa jalka- ja kattolistaa on remontoidessa tullut vastaan lastulevyjen alta ja hyvä niin, sillä niiden mallien pohjalta olemme valinneet samantyyppiset listat tilalle. Tämmöisellä 1940-luvun puolivälissä valmistuneella maalaisasemalla listojen(kaan) tyyli ei ole ollut mikään kruusattu ja koristeellinen, joten ihan simppeleillä vanhoilla malleilla mennään.
Tämä oli nyt toinen kerta, kun haimme ison läjän listoja Arolan höyläämöltä - eikä varmaan viimeinen, sillä listoja saa kyllä helposti menemään metrin jos toisenkin, kun hommaan oikein kunnolla ryhtyy. Enpäs muuten ole kysynyt isännältä, miten hän päätyi alunperin siihen, että listat haetaan Arolasta, mutta veikkaisin syynä olleen sen, että tuotevalikoima on heidän nettisivuilla niin kattavasti esillä tai ehkä tärkein syy on kuitenkin se, että heiltä saa listat myös valmiiksi maalattuna...? Veikkaisin jälkimmäistä. Kenties meitä lähempääkin vanhan mallin puulistoja on saatavilla, mutta me emme niistä tiedä, joten Vampulaan tiemme käy :)Satuimme paikalle sopivasti kahvitunnin aikaan koneiden ja miesten ollessa tauolla, joten saimme oikein perinpohjaisen esittelykierroksen höyläämöllä. Kiitokset vain oppaallemme! Olen käynyt kerran sahalla, mutta höyläämöllä en muista käyneeni koskaan - ainakaan näin isolla. Minulle tuli ihan yllätyksenä, että joku höylä on oikeasti ihan hervoton masiina. Ja aika vaarallinen... Höylästähän tulee lähinnä mieleen se semmoinen perinteinen koulun puukässätunnin pieni puinen höylä ja höyläpenkki... heh. "Jännä juttu", että järeämmät ovat koneet oikealla höyläämöllä ;)
Puutavara tulee Arolaan eri sahoilta ja siellä siitä valmistuu mm. erilaisia listoja, katto- ja seinäpaneeleja sekä lattialautoja. Tuotanto on millintarkkaa hommaa ja hävikkiä syntyy todella vähän (kuten allaolevasta kuvasta näkyy). Tuotteet voi ostaa semmoisenaan tai ne pintakäsitellään ja maalataan asiakkaan toiveen mukaan. Me valitsimme valkoisiksi maalatut listat, sillä listojen maalaus on tällä hetkellä vihoviimeinen puuha, mihin haluamme ryhtyä. On meinaan muutakin hommaa... Näillä listoilla pitäisi taas pärjätä hetki, mutta eri asia onkin, koska niitä ehtii laittamaan paikoilleen. Palaamme asiaan jahka on jotain valmista näytettävää!
- Postaus tehty yhteistyössä Arolan Höyläämön kanssa -
SHARE:

4 kommenttia

  1. Höyläämöt ja sahat ovat kieltämättä viimeaikoina olleet niitä shoppailumestoja :) Kiehtovia paikkoja ja aikamoista hullun hommaa näillä helteillä!

    VastaaPoista
  2. Varmasti aika mielenkiintoinen kokemus nähdä höyläämön toimintaa vähän tarkemmin.

    VastaaPoista
  3. Ihana kuva toi viimeinen pienestä höylääjästä!

    VastaaPoista