tiistaina, helmikuuta 25, 2014

Ruma rappu

Meninpäs edellisessä postauksessa väittämään, että remontin alla olevia kohteita ei huvita vilautella. Eihän se pidä paikkaansa. Niitä on itse asiassa ihan kiva vilautella, mutta suotavaa olisi toki sekin, että niitä voisi esitellä valmiinakin silloin tällöin ;)

Yläkerran vierashuoneen remontti etenee tasaiseen tahtiin - ei siitä nyt tässä enempää. Remontin sivutuotteena ehostuu myös yläkertaan vievä portaikko ja siitä jos mistä olen onnellinen. Portaikko on ollut jäääääätävän ruma, oikea häpeäpilkku, päällystetty ties millä ällömateriaaleilla: pyökkilaminaattia porrasaskelmilla (fiksua!), seinissä lastulevyä sekä mäntypuolipanelia ja katossa mäntypanelit. Laminaatinhan irrotimme heti ensi töiksemme ennen kuin olimme edes muuttaneet taloon. Mäntyisiä puolipaneleita en kestänyt katsella yhtään, joten pari iltaa vierähti niitä valkoisiksi maalaillessa. Aikomuksenani oli tapetoida lastulevyosuus ja maalata katto valkoiseksi, mutta niitä en sitten koskaan ehtinyt tekemään. Hyvä niin. Asemapäällikkö nyppi nimittäin eilen kattopanelit veks ja mitäs sieltä alta paljastui - hyväkuntoinen alkuperäinen panelikatto. Olipahan siinä taas pieni wtf-hetki kun yritti miettiä, miksi se on pitänyt piilottaa… Mikä vika siinä oli?


Tänään lähti seinistä lastulevyt ja paljastui, että lautaseinät ovat olleet alunperin esillä vihreäksi maalattuna. Vihreä on kautta aikain ollut tässä talossa kova juttu. Eihän vihreässä periaatteessa mitään vikaa ole, mutta tuosta lastulevyseiniin 80-luvulla käytetystä kylmän vihreästä sävystä en juurikaan pidä. Tulee mieleen joku sairaala. 50-60-lukujen harmaaseen taittavat vihreän sävyt ovat ihan jees. Minun puolestani portaikon lautaseinä saisi jäädä jopa näin. Asemapäällikkö on eri mieltä.

80-luvun viksut remonttireiskat olivat niin tohkeissaan niistä lastulevyistään ja puolipaneleistaan, että niiden seinään saamiseksi joka rapusta oli sahattava pala pois. Voi ARGHHHH… Mitä luulette, olisivatko lastulevyt pysyneet seinässä hieman pienemmällä naulamäärällä? Ei varmaankaan...



Naapurit siellä radan takana hoi, älkää ihmetelkö mikä täällä oikein ryskää. Se on vaan lastulevy ja mäntypaneli, joka yön pimeydessä yläkerran ikkunasta alas heilahtaa. Yövuorolainen rehkii siellä syntymäpäivänsä aattona. Arvatkaa mitä annoin hänelle lahjaksi? En antanut eristelevyä - niin kuin eräät - vaan uuden wc-pöntön. Aika romanttista, vai mitä? :D
SHARE:

35 kommenttia

  1. Tulipa postauksestasi mieleen meidän viime kesän remppamme -voi sitä mäntypaneelien, lastulevypalojen ja vanerilevyjen ja muovimattojen määrää mitä kuskattiin kaatopaikalle! Huh! Oli meilläkin välillä ihmettelemistä että miksi ihmeessä hyväkuntoiset -ja kauniimmat -vanhat materiaalit on otettu pois ja tilalle laitettu rumempaa ja huonompaa. Ja vielä niin, että alla se vanhakin menee pilalle. Vaan niin ne ajat muuttuvat ja muoti niiden myötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä olis monta juhannuskokkoa tämänkin talon lastulevyistä ja muusta shaibasta poltettu, jos niitä vaan sais/kehtais/vois polttaa... ;D Onneksi nuo panelit sentään ovat ihan poltettavaa puuta, jotta säästyy niiden viemiseltä kaatikselle. Onni sekin, että meillä vanhaa ei sentään ole revitty alta pois (ei varmaan ole viitsitty), vaan se on ainoastaan peitetty näillä 80-luvun hittimatskuilla ;)

      Poista
  2. Kyllä niitä remonttireiskoja on... Meidän talossa joku älypää oli asentanut lastulevyjä tiiliseinän eteen, väliil tyroksia. Valitettavasti sinne olisi kuulunut myöskin yksi kelmu, näin tyroksin takana levisi home tasaisesti. Mutta ei se sinäänsä haitannut, saihan ne lastulevyt revittyä, ja seinä kuivattua. Mikä kamalasti mätti, oli sama syndrooma kun teidän remonttireiskat: mieluumiin sahaa komeasta tammi-ikkunalaudoista nurkat pois, kuin sahaisi lastulevyt! Monta kertaa kyllä manasin, sillä tätä vikaa ei korjaa millään, kun on koristereunalliset ikkanalaudat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O-ou, kuulostaa kerrassaan nerokkaalta... ;D Ja voih, kyllä harmittaa ne teidän ikkunat. Tsempit & sympatiat sinne! =)

      Poista
  3. Ihmeellinen villitys tuo lastulevy ja mäntypaneeli. Uskomatonta, että esim. kauniit hirret on pitänyt piilottaa niiden alle.

    Tykkään kovasti tuosta vaakalaudoitetusta seinästä! Hienolta näyttää - portaikosta tulee varmasti upea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on ollut sen ajan hitti, eikä sille oikein mitään mahda. Onneksi vanhaa ja hyväkuntoista (mitäs nyt pienistä naulanrei´istä...) löytyy alta :)

      Poista
  4. Portaat (ja niiden harmaa) ja katto ovat kauniit. Mäkin miettisin, että seinä voisi jäädä noinkin. Vai onko se ulkoseinä ja kaipaa lisäeristystä?

    Ihanaa, kun hommat etenee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portaikko on eristämätön ja tosi viileä, mutta sitä tässä pähkäilemme vielä, että tarviiko sen mitenkään lämmin edes olla. Jos minulta kysytään, ei tarvi :) Rappusten yläosasta löytyi tosin iso rako, joka vie suoraan kylmään yläpohjaan. Ihmettelimmekin, mistä kylmyys oikein johtuu. Selvis... ;)
      Ihanaa, kun etenee, juu. Olisi vaan mahtavaa, kun aikaa olisi enemmän kuin pari tuntia illassa. Täytyy kysyä, voisiko asemapäällikkö pitää välillä vähän remonttilomaa. Siis töistä, ei remontoinnista :)

      Poista
  5. Joo ei voin kuin ihmetellä tuota, että kauniit luonnonmateriaalit on laitettu piilon jollakin ällömateriaaleilla. Harmi, että portaista on pitänyt ottaa pala pois, mutta niistä tulee vielä upeat. Kiva nähdä tosiaan tällaisiakin kuvia, tätähän se vanhan remontoiminen varmasti enimmäkseen on. Tsemppiä puuhiin, teilla tulee vielä niin upea koti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mitä ällömpi, sitä parempi". Mottona kaiketi edellisillä... heh ;) No mut joo, kyllä tästä hyvä tulee :) Kiitos tsempistä!

      Poista
  6. Uskomaton tuo katon panelointi :D Ja onpas tutunoloiset nuo portaat, meillä täällä lattioissa ja portaissa tismalleen sama harmaan sävy, jonka alla puna-ruskea maali, kuten vissiin teilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten niin? Eiks se oo ihan hyvä? Esim. saunassa :D
      Joo, punaruskeaa taitaa olla harmaan maalin alla, tuli nyt vasta esiin. Muut lattiathan meillä ovatkin olleet sitä punaruskeaa, että olisiko tuo harmaa maali vedetty sen päälle joskus 60-luvun alkupuolella.

      Poista
  7. Vanhoissa taloissa purkuhommat on aina mielenkiintoinen tutkimusmatka, koskaan ei tiedä mitä sieltä löytyy ja onko se pettymys vai jotain tosi kaunista, kuten teidän portaikossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Minusta purkuhommat ovat niiiin mielenkiintoisia - juurikin sitä tutkimusmatkailua parhaimmillaan. Kuinka tylsää (ja helppoa...) olisikaan, jos kaikki olisi ollut valmiina? =)

      Poista
  8. Naurattaa tuo naulojen määrä, meiltäkin niitä on aikoinaan kannettu ämpäri kaupalla. Onhan se hyvä, että pysyy. Minustakin tuo lautaseinä näyttää viehättävältä ihan nuinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, aluksi meillä kerättiin naulat semmoiseen pieneen metalliämpäriin. Se kun tuli täyteen, taisi ämpäri vaihtua isompaan ja laskutkin mennä sekaisin. "Muutama kilo" niitä nauloja, ruuveja ja ties mitä on jemmassa. Joillekin ei vaan saisi antaa naulapyssyä käteen...
      Lautaseinä on ihan symppis noinkin. Täytyy vähän fiilistellä, kun koko seinä on saatu esiin ja pestyä se.

      Poista
  9. Varmasti on asemapäällikkö tyytyväinen lahjaansa..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on se :) Vielä kun saapi asennettua lahjan paikoilleen. Tarjosin kyllä valmiiksi asennettua versiota, mutta halusi itse tehdä sen. Siihen hintaan hänkin kuulemma asentaa pöntön jos toisenkin päivässä ;)

      Poista
  10. Ei morjens kun pääsis haastattelemaan niitä edellisiä, monta kertaa käyny mielessä...
    Hyvä lahja, jou!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuu sää haastattelemaan, kun mä en kehtaa/viitti :)
      Jou mään. Mut mitäs nyt sit - saanhan mä kuitenkin käyttää sitä, vaikka lahja onkin? Ehkä mä saan. Nauttiihan täällä muutkin mun syntymäpäivälahjan lämmöstä ;D

      Poista
  11. Toivottavasti asemapäällikkö osaa arvostaa lahjaasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paketissa lukee, että se on "elegantti ja vakaa". Kyllä mä luulen, että se osaa :)

      Poista
  12. Meidän vanhassa talossa on edelliset asukkaat rakastaneet vihreää myöskin. Niin paljon että nyt on mulla kyllä yliannostus, en kaipaa sisustukseen vihreää ollenkaan. Meillä olivat tehneet vielä niin luovan ratkaisun että joka toinen askelma portaissa on vihreä, joka toinen sininen... Portaita olen katsellut kohta neljä vuotta, maalata tarttis todellakin!

    VastaaPoista
  13. Oih, meiltä löytyi tuota samaa vanhaa paneelia sekä tummanruskeana että myrkynvihreänä. Maalisuti heilui ja nopeaan. Edeltävä asukas kertoi, että hänen muuttaessa taloon, yläkerran makkarissa oli oranssit seinät ja sininen lattia - ja tikapuut - ei edes portaita. Hän oli portaat teetättänyt ja minä se vaan nyt odottelen sitä maalausinspiraatiota portaiden kohdalla :) Ei oikein tuo jo kellastunut puunväri nappaja..

    Oikein hyvä lahja, kelpais tännekin :)

    VastaaPoista
  14. Kunhan tulee valmista, niin siitä tulee varmasti aivan ihana.

    VastaaPoista
  15. Ihan kuule pitäisi kieltää tällaiset postaukset missä näkee näin selkeästi "ennen ja jälkeen sorkkaraudan" tilanteen ;) Meillä on portaikossa juuri tuollaista lastulevyä ja tiedän, että mies vetää hepulin, kun tänään avaan sanaisen arkkuni ja kerron, että muuallakin on laitettu sorkkarauta heilumaan ja että meilläkin pitäis :D No ei vaan, yritän malttaa mieleni...ennen tämän postauksen lukemista mulla oli nimittäin jo vähän muuta mielessä! Mukavaa viikon jatkoa teille!

    VastaaPoista
  16. Hienoa, että te jaksatte arvostaa vanhoja ratkaisuja ja haluatte kaivaa ne esille lastulevyjen alta. :) Portaiden harmahtava sävy näyttää tosi tutulta. Taisi meidän portaat olla samalla sävyllä maalattu.

    Jos lastulevyjen irroittamiselta vain ehdit ja haaste ei ole vielä tuttu, niin sellainen löytyisi blogistani: http://pilviraitti.blogspot.fi/2014/02/suosikit-ja-inhokit.html

    VastaaPoista
  17. Murrrrr. Pistää melkein vihaksi tuollaiset rappujen sahaajat.
    On teillä siinä hommia, mutta lopputulos palkitsee :)

    Upeen lahjan oot keksinyt :D

    VastaaPoista
  18. Ihana lahja, heh, kuuluu asiaan!

    VastaaPoista
  19. Onni, että alkuperäiset laudat olivat kuitenkin hyvässä kunnossa! Mun mies saa ihan kohta lahjaksi jiirisahan ja minuahan romantillisesti viime kesänä lahjottiin puutarhaletkun suuttimella :D

    VastaaPoista
  20. Juuri näin! Sieltä mekin kaivettiin levyjen alta alkuperäinen kaunis paneelikatto esiin. Ja muovimattojen alta lautalattia. Olkoonkin että muoti muuttuu, mutta kyllä se, että on peitetty vanhat kauniit materiaalit levyillä ja muovimatoilla on ollut kaikista kamalin muotivillitys;o)

    VastaaPoista
  21. Uskoisin, et toi lastulevytys on seurausta siitä, että se oli jossain vaiheessa uusi moderni rakennusmateriaali. On haluttu pois ammuvainaan aikaisista hirsiseinistä ja seurata kehitystä. Tänä päivänä mä en ymmärrä laminaattilaittioita (puun kuva paperilla muovipinnan alla). Onneks ne lauta- ja hirsiseinät useimmiten on siellä kerrosten alla. Joskus ne on menneet homeeseen, mut kehitys kehittyy eteen ja taaksepäin. Jälkiviisaus.

    VastaaPoista
  22. Aivan ihana maalattu paneelikatto löytyikin mäntypaneelin alta ja tuo seinäkin vaakalautoineen olisi säilyttämisen arvoinen! En tiedä mikä kumma paneelia paneelin päälle -villitys tietyn ikäpolven ihmisillä on, nimittäin oma isäni meni paneloimaan vaimonsa mökin saunarakennuksen aivan upeat vanhat sormipaneelit uuden mäntypaneelin alle... mä en uskaltanut sanoa suoraan omaa näkemystäni, koska heidän mökkinsähän se on, mutta sanotaanko, että oli kielen kannoissa pidättelemistä.

    VastaaPoista
  23. Veikkaisin että yksi syy lastulevyjen asentamiseen on ollut lisälämmöneristys.Sieltä voipi nyt vinkka käydä ulkoseinän lautojen raoista että asemapäällikkö on oikeassa :) Ihme kun ei ollu pinkopahveja tuon lastulevyn alla...Tuohon väliseinään taasen voisi jättää lautaseinän näkyviin. Minulla on samoin eteisen paneeliseinät kipsilevytetty.Ja alkuperäinen katto paneloitu pahvipaneelilla...

    Harmi kun nuo portaat on "kolotettu".Eikö se olisi ollut helpompi siihen paneeliin tehä kolo...?

    VastaaPoista
  24. Meilläkin on takkahuoneen seinässä tuota puolipaneelia ja vieläpä sellaisena vinoversiona... Voin kertoa, etten oikein malta odottaa sen huoneen remontoimista ja paneloinnista eroon pääsemistä! ;)

    VastaaPoista