tiistaina, tammikuuta 28, 2014

Mikä kippo?

Mun täytyy myöntää yksi juttu. Olen sen varmaan joskus aiemminkin kertonut. Olen ihan tosi huono kaikenlaisissa kippo ja kuppi -asioissa! En ole esim. ikinä kerännyt mitään astiasarjaa. Muistan kun lukiossa luokkatoverit keräsivät Teemaa (sen ajan hitti) ja mietin silloin, että eipä voisi vähempää kiinnostaa. Ja ei kai oikein kiinnosta vieläkään - muut kuin kirppari- ja perintöastiat ;) Joskus tosin olisi ihan kiva, jos olisi joku yhtenäinen astiasarja isommallekin porukalle. Mut kun ei ole - ja hyvin on pärjätty ;D

No joo, koska kippo&kuppi -tietämykseni on varsin olematon, kysynkin teiltä ihanat lukijani, tietäisikö joku mikä on tämän Arabian kipon nimi ja käyttötarkoitus? Sain tämän äidiltäni, joka oli saanut sen ystävältään, joka oli ostanut sen kirpparilta. Ei kuulemma maksanut paljon ;) Vai onko tämmöisen Arabian kukkakuvion nimen jäljitys ihan mahdoton homma? Erilaisia kukkeleita vissiin Arabian tuotannossa piisaa...?Pohjassa piippuleima, joka sijoittuu tämän dokumentin mukaan aikavälille 1932-49 ja "kaiverrus" F.Q.
Tietääkö joku?
SHARE:

26 kommenttia

 1. Kaunis astia, mikä sitten onkaan. Näitä kukkakuvioita on kyllä valtavasti Arabian tuotannossa, eikä kaikilla ole välttämättä nimeä. Olen joskus yrittänyt selvittää nimiä laatutavara.comin arkiston avulla, mutta ei sekään kovinkaan kattava ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Tämä taitaa olla nimeltään vain "kukkakuvio" ;)

   Poista
 2. Mielestäni astia on kastikekulho.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin laittaa tuohon mittoja. Kastikekulhoksi on aika pieni...

   Poista
 3. Se on kuules voiastia, joka on ollut leiman perusteella tuotannossa 1932-49 välisenä aikana. Sen tarkempaa en osaa sanoa. Arabialla on miljoona kukkakuviota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Tiina, voiastiahan se on - tosiaankin! Mullakin tuli se sitten myöhemmin mieleen ;) Kyseessä taitaa tosiaan olla yksi miljoonasta "kukkakuvioksi" nimetystä arabialaisesta ;)

   Poista
 4. En nyt äkkiäkatsottuna löytänyt tätä, mutta vinkkinä noin yleisesti että netissä on hakusivu jossa saa etsittyä vanhoja arabian astioita. Siellä voi valita kuvion, leiman ja suunnittelijan jos se on tiedossa. Siellä on muutenkin hauska katsella vanhoja astiasarjoja :-) http://arabia.kokoelma.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee, kiitti. Kävin tuolta vähän haeskelemassa ja mikäli silmäni oikein hahmottivat vähän epäselvästä kuvasta, löysin tuolta ainakin suunnittelijan: Jäderholm-Snellman Greta-Lisa :)

   Poista
 5. Voiastiaksi minäkin tuota sanoisin...ja hienoksi vielä..:)

  VastaaPoista
 6. Käys piipahtamassa: http://www.laatutavara.com/index.php?page=tuote&id=20740&ryhma=0&aliryhma=9

  VastaaPoista
 7. Kovin on kaunis voiastia, mikä sarja sitten lieneekään!
  Tiedäks, minä oon ihan yhtä huono! Ainoa mitä hetkellisesti keräsin oli muumumukit - ja sitten tuli tunne, että emmää...ja annoin kipot ja kupit miniälle, siellä ne on muksuilla ihan jokapäiväisessä käytössä. Hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuota kehtaa pöydässä pitää vaikkei kavereita sille olisikaan ;)
   Ex-anopin toimesta joskus väliaikaisesti olin "pakotettu" keräämään Paratiisi-sarjaa, mutta ne jäivät luonnollisesti sille tiellensä... ;D)) Noi Muumit on tietty aina lapsiperheille kova juttu - ja juu, on meilläkin kaksi lahjaksi saatua ;)

   Poista
  2. Hei naiset, yx-risti-kax=paljon kodikkaampaa! Iloisesti sekaisin kaikkea :)

   Poista
 8. Mulla on sellainen hatara muistikuva tollasen voirasian käytöstä, että ennen jääkaappeja säilytettiin voi härskiintymättä tollasissa.
  Voi laitettiin rasian kanteen (siis siihen yläosaan) ja alaosassa oli suolavettä. Tällälailla se säilyi kylmäkomerossa pidempään hyvänmakuisena (ei siis härskiintynyt)... Joku juttu tästä muntarinastani vielä uupuu, mutta jos joku toinen osais jatkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa! Hieno tarina, toivottavasti joku osaa täydennellä, jos jotain puuttuu ;) Kiitos paljon!

   Poista
 9. Kun vähän viitsii kaivella niin löytyy Internetin ihmeellisestä maailmasta vaikka ja mitä...
  http://www.laatutavara.com/index.php?page=tuote&id=23703&ryhma=0&aliryhma=9

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitti! =) Tuostahan oikeastaan käy nyt selville, että nimi on vain "Arabia, kukkakuvio" ;) Ei sen ihmeempää nimeä taida tuolla sarjalla olla.

   Poista
 10. *REPS*
  Juuri yksi ilta tuijotin astiakaappia ja mietin, että miksi hitossa mulla on kaappi pullollaan kaameaa vihreää Teemaa!?! Miksi ihmeessä olen sitä aikanaan kerännyt!?!
  Vastaus: lukioaikainen joukkohysteria oli tarttunut minuunkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeeee =D
   Lohduttaudu sillä, että kohta se vihreä Teema on retroa, hip, pop ja cool. Ja se keltainen, toinen lukiohitti ysäriltä... :)

   Poista
 11. Näen tuossa kauniissa voiastiassa pieniä helmililjoja kasvamassa jotka kevättä kohti kurkottaa... En osaa auttaa kysymyksessäsi, mutta tämä mielikuva yhdestä käyttömahdollisuudesta oli tähän rustattava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, helmililjat olisivat tuossa söpöjä - kun ei tuota voitakaan tule ihan päivittäin syötyä ;D Kiitos vinkistä!

   Poista
 12. Jos minunkin silmiini olisi kirpparilla tällainen kaunokainen pistänyt, sydämeni olis läikähtänyt ilosta. Itse olen perinyt mummini Arabia sarjan , mutta eri kukilla. Tosin myös sinivalkoisena....
  Kaunis kuin mikä. <3

  Hyviä vinkkejä olet edellä saanut.

  Terkkuja Naantalista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, sinivalkokukallinen perintöastiasto kuulostaa ihanalta ja kauniilta!
   Terkkuja Naantaliin! :)

   Poista
 13. Voiastiahan tuo, sievä ja hyväkuntoinen sellainen.Kiva blogi sinulla, nyt vasta löysin. Täällä omani, tosin sangen erilainen, mutta sesonkiaikaan puutarha-asiaa runsaasti sisältävä: www.villablakulla.com

  VastaaPoista