lauantaina, elokuuta 29, 2020

Terassin laajennus

Yhteistyössä: K-Rauta Rauta-Otra Nekala

Nyt kun kesä alkaa näyttää vahvasti syksyltä, on korkea aika kirjoitella tämän kesän terassiprojektistamme. Meillähän on ollut aina kapea terassi talon edustalla ja nyt sitten keväällä tuli ajatus laajentaa terassia. Ajatus on kytenyt jo useamman vuoden, mutta viime syksynä tori.fistä hommattu iso uima-allas pisti pyörät vihdoin pyörimään. Uima-altaalle oli pakko miettiä paikka ja kaivaa kuoppa, joten tuntui luontevalta samalla organisoida etupihaa uusiksi ja tehdä uima-altaan kupeeseen terassilaajennus.

Terassi päätettiin perustaa kierrepaalujen päälle ja hommaan sopivat paalut löytyivätkin luotto-rautakaupasta, K-Rauta Rauta-Otrasta Tampereelta (Kierrepaalu PROF M10-LAIPALLA 1150 x 60 / 3 mm). Ajateltiin, että kierrepaalujen kanssa homma sujuu helposti. Noh, ei varsinaisesti sujunut... :) Kun paaluja oli yritetty ängetä maahan erilaisilla vääntötyökaluilla erikseen ja yhdessä, alkoi pieni epätoivo ja ketutus nostaa päätään. Jotkut paalut upposivat maahan ihan hienosti, toiset eivät sitten millään! Maan savipitoisuus ja satunnaiset isot kivet aiheuttivat suurimman haasteen. Lopulta kun oli ähelletty niiden kanssa tarpeeksi, isäntä haki konevuokraamosta polttomoottorikäyttöisen "vääntimen" ja sen avulla saimme lopulta suurimman osan paaluista upotettua tarpeeksi tukevasti syvälle maahan. Ennen tuota vaihetta olin kyllä aivan varma, että meillä ei ole valmista terassia vielä syksylläkään... Että jos kierrepaalujen käyttö terassin perustamisessa kiinnostaa, suosittelen heti vuokraamaan vaikkapa tuon polttomoottorikäyttöisen vääntimen tai teettämään maaperätutkimuksen. Säästyy aikaa ja hermoja =)
No, maahan ne paalut sitten lopulta tosiaan upposivat ja tämän vaiheen jälkeen tekeminen sujuikin yllättävän nopeasti - ainakin näin sivusta seuraajan silmin. Asemapäällikkö totesikin, että kyllä meillä terassilla jo juhannuksena tanssitaan... 

Terassin laajennuksen koko on n. 50 m2 ja puuta siihen upposi ihan kiitettävä määrä. Rungot tehtiin vahvasta runkopuusta ja kansilaudaksi haettiin Rauta-Otrasta ruskeaa kestopuu terassilautaa 28 x 110. Kestopuukauppa on tänä kesänä ollut ilmeisesti huipussaan, kun ihmiset ovat satsanneet kotona olemiseen ja pihojen ja terassien laittoon ja se kyllä näkyi valitettavasti puun laadussa. Täysin priimaa lautaa ei ollut montaakaan nipuissa ja lautojen leveydet heittelivät jonkun verran. Joukossa oli joitain tosi huonojakin yksilöitä, joita ei voinut edes käyttää. Tosin täytyy mainita, että tuo meidän rakentaja-rane taitaa olla perusremppaajaa tarkempi näissä hommissa ja ehkä perus-rane olisi käyttänytkin... Muuten olemme kyllä tosi tyytyväisiä puuvalintaan. Edullinen, mutta hintaansa nähden varsin hyvännäköinen. Ruskea kestopuu ei onneksi ole nimensä veroinen eli se ei ole yhtään sen enempää ruskea kuin vihreä kestopuu vihreä. Sävy on todella neutraali ja omaan makuun jopa erittäin hyvä. Nyt silmiin pistää pahasti vain vanhan terassiosan laudoitus, joka täytyisi joskus uusia, jotta ilme olisi yhtenäinen kaikkialla.Terassi saatiin siis tehtyä. Huom. monikossa: TEHTYÄ! Meidän perheen ainainen vitsin aihe, kun puhun monikossa, vaikka en olisi itse tekemiseen puuttunut millään lailla... ;)) No joku sai sen tehtyä ja juhannuksena sillä olisi voinut tanssia, jos oltaisiin tanssijoita. Eipä olla! Mutta sitä enemmänkin terassi oli juhannuksena muuten käytössä sekä juhannuksesta alkaneilla helteillä.

Uima-allas -alueen kuopan kaivaminen ja sen tasoittaminen ei ollut sekään mikään pikkuhomma, mutta niin vain vesi virtasi altaaseen juuri ennen juhannusaattoa ja sen jälkeen uima-altaasta onkin nautittu päivittäin ihan viime päiviin asti. Nyt kylmät yöt ovat jäähdyttäneet veden jo sen verran kylmäksi, ettei sinne tohdi mennä ilman märkäpukua, tossuja ja huppua. Onneksi niitäkin löytyy ja esikoinen on päässyt treenamaan hienosti alkanutta sukeltajan uraansa :) Allas ei ole mikään silmiä hivelevä kaunotar, mutta ajaa asiansa oikein hyvin. Malli on Intex Prism Frame 488 x 488 x 122 cm ja tori.fistä hankitussa avaamattomassa paketissa oli mukana kaikki tarvittava suolavesisysteemistä alkaen (paitsi suolat). Itse en ole altaan hoitoon perehtynyt, mutta mitä olen sivusta seurannut, ei tuo suolavesiallas paljon mitään suurempaa hoitoa kaipaa normipuhdistuksen lisäksi. Eikä tarvitse läträtä kloorien kanssa. Suosittelen! Nälkä tietysti kasvaa syödessä ja jos budjetti antaisi joskus myöten, olisi joku kiinteä uima-allas toki upea tuon putkirunkoisen hässäkän sijaan. Lottovoittoa siis odotellessa :) 
Valmiiksi tämä terassin laajennus ei ihan vielä tänä kesänä tullut ja tälläkin hetkellä siitä puuttuu vielä kulkurappuset sekä "pari muuta pientä juttua". Terassin eteen uima-altaan ja pensasaidan nurkkaukseen jäi alue, johon olisi tarkoitus tehdä matalampi terassi ja oleskelualue ja siirtää sinne myös meidän nykyinen joutilaana oleva pergola. Kaikki ulkoeläminen on kyllä tänä kesänä siirtynyt tähän terassille ja monesti olen miettinyt, että missäs me oikein oltiinkaan ennen tätä terassia...???

Tästä on hyvä jatkaa!


Tuotteista saatu alennusta. Kiitos yhteistyöstä K-Rauta Rauta-Otra Nekala

SHARE:

2 kommenttia

  1. Moikka! Ihanalta näyttää! :) Mistä olet löytänyt tuollaiset pallovalaisimet pihalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia paljon! Pyöreät aurinkokennovalaisimet ovat Clas Ohlsonilta :)

      Poista