maanantaina, helmikuuta 05, 2018

Pellettitakan pöhinässä

Kaupallinen yhteistyö Vapo Oy

Oi mikä ihana pakkaskeli ja auringon paiste! Oiva ilma kertoa talomme lämmitysasioista.





Kun viisi ja puoli vuotta sitten kävimme katsomassa asemaamme ensimmäistä kertaa, näin myös elämäni ensimmäisen kerran pellettitakan. Jykevänä möllöttävä viininpunainen mörkö ei ollut mikään erityinen ilo silmälle ja paikalta purettujen pönttöuunienkin kohtalo harmitti. Vannoimme heivaavamme helvetinkoneeksi ristityn pömpelin pihalle mahdollisimman pian, mutta kustannussyistä se sai talven alla armonaikaa. Ensimmäinen talvi pellettitakan kanssa meni vaihtelevasti. Kyseisessä takassa oli monta huonoa puolta, mm. huono toimintavarmuus, meteli ja se mainittu rumuus, mutta toisaalta talven aikana tajusimme myös pellettilämmityksen yksinkertaisuuden ja helppouden. Sen sijaan, että olisimme lähteneet muurauttamaan tilalle isoa uunia, seuraavana syksynä päätimmekin ostaa tilalle siromman, toimivamman ja tehokkaamman mallin. Näin meistä pienen alkukankeuden jälkeen tuli tyytyväisiä pellettilämmittäjiä :)



Pellettien kanssa puuhastelu siis sopi meille ja vähensi merkittävästi uunien lämmittämiseen kuuluvaa puurumbaa. Aiempi vanha puutalomme lämpesi käytännössä puulla ja siellä asumisen aikana puun kantaminen tuli vähän liiankin tutuksi. Silloiset talvet olivat vielä erityisen kylmät ja tuntui että puuta sai olla kantamassa ihan koko ajan sisään. Käytännössä asemammekin toki lämpiää puulla, sillä vanhoja pönttöuuneja on onneksi säästetty, mutta pellettitakan merkitys on suuri, sillä se on keskeisellä paikalla olo- ja ruokahuoneen (n.50 m2) välissä ja lämmittää tilan sekä hieman myös ympärillä olevia huoneita.







Yleensä aina, kun joku vieras tulee meille ensimmäistä kertaa, puhe kääntyy jossain vaiheessa keskeisellä paikalla seisovaan pellettitakkaan. "Miten tuommoinen papanakone oikein toimii?", kysytään lähes aina. Noh, meidän takka toimii yksinkertaisuudessaan niin, että säiliö täytetään pelletillä, laitetaan sähköjohto seinään ja virta päälle ja odotetaan, että takan termostaatti havaitsee lämpötilan laskeneen esim. alle kahdenkymmenen asteen. Takka sytyttää itse itsensä ja palaa iloisesti huristen ja puhaltaen lämmintä ilmaa sen aikaa kunnes termostaatti päättää, että lämmintä piisaa. Savukaasut menevät hormiin takana olevasta putkesta. Sitten takka jäähdyttelee ja sammuttaa itsensä ja lähtee sitten taas uudelle kierrokselle, kun on sen aika. Tosi yksinkertaista ja huoletonta. Huoltotoimina pellettitakasta täytyy imuroida tuhkat parin-kolmen päivän välein riippuen keleistä ja palamisesta. Sekä tietysti täytyy huolehtia siitä, että säiliössä on pellettejä. Niin ja ilman sähköähän pellettitakka ei siis toimi, joten sähkökatkon aikana aparaatista ei ole lämmittäjäksi. Onneksi on ne perinteiset uunit :)







Pellettiä saa ostettua irtotavarana, isoissa suursäkeissä sekä pikkusäkeissä. Meille pikkusäkit ovat aina olleet ainoa vaihtoehto, koska meillä ei ole mitään hillitöntä pellettisiiloa tai isoa lämmitysjärjestelmää, vaan pikkuruinen takka ja pikkusäkit ovat siihen sopivin ratkaisu. Vapon sivuilla kerrotaan, että "pelletti on suomalaista, uusiutuvaa polttoainetta, joka valmistetaan puunjalostuksen sivutuotteista, sahanpurusta ja kutterinlastusta. Puupelletti on ympäristöystävällistä ja sillä voidaan korvata fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn, maakaasun ja kivihiilen käyttöä.” Pikkusäkeissä ja niiden laaduissakin löytyy toki eroja. Muutamaa merkkiä olemme testanneet ja jotenkin vain kotimaiset Vapon pikkusäkit nousevat kärkipaikalle. Säkkien pitkulainen muotoilu helpottaa säkin kantamista ja käsittelyä ja 16 kilon painokin on sopiva. Vapon pelletti myös palaa parhaiten ja siitä ei tule niin paljon karstaa ja palamistuhkaa takan sisuksiin kuin joistakin muista merkeistä. Pikkusäkkien tilaaminen Vapon pellettikaupasta on myös todella helppoa ja kätevää. Lavallinen pellettiä kulkeutuu rekalla omaan pihaan ja se on pakattu niin hyvin, että ei haittaa vaikka sataisi tai et olisi paikalla kuljetuksen saapuessa perille. Tuosta siis erityismaininta ja kiitos Vapolle.











Näin meillä siis lämmitetään :) Olisi hauska kuulla onko kukaan koskaan ajatellut pellettitakkaa mahdollisena lämmitysmuotona? Tai kuinka moni on ikinä edes nähnyt semmoista livenä tai käyttänyt pellettejä? Onko muilla tämmöisiä "ehkä hieman normaalista poikkeavampia" lämmitysratkaisuja vanhassa tai uudessa talossa?

Oletteko muuten bonganneet Vapon Paremman Palvelun Paulit -mainoksia? Näissähän Paulit tekevät pikkuaskareita pellettilämmittäjien iloksi ympäri Suomen. Mainosten tapahtumat ovat ihan tosielämästä, sillä näihin sai hakea itse tai vinkata kaveria Vapon sivuilla. Meille sopisi hyvin semmoinen Paremman Palvelun Pauli, joka kävisi aina välillä vaivihkaa täyttämässä takan pellettisäiliön. Olisi huvittavaa, kun keskellä yötä mies menisi vaikkapa vessaan ja huomaisi säiliön olevan tyhjillään. Mies hakisi pellettisäkin toisesta huoneesta täyttääkseen säiliön, kun paikalla seisoisikin Paremman Palvelun Pauli Vapon pikkusäkki kädessään ja kuiskaisi miehelle: "Mee sää kuule vaan nukkuun, mää hoidan tän." Mies menisi takaisin sänkyyn sanaakaan sanomatta, Pauli täyttäisi pellettisäiliön ja poistuisi hiljaa paikalta... :D Näettekö tämän mielessänne?



Kaupallinen yhteistyö: Vapo Oy


SHARE:

13 kommenttia

  1. Kuumeneeko takan kansiosa? Ts. voiko sitä käyttää ruuanvalmistukseen tai vaikka vesipannun kuuumana pitämiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kansi lämpenee, mutta ei niin kuumaksi, että siinä voisi keittää vettä tms. Valmiiksi kuumennetun ruuan tai vesipannun saa kyllä pidettyä palamisen aikana lämpimänä :)

      Poista
  2. Sähkön lisäksi hormi tarvitaan varmaan myös?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, täytyypä varmaan lisätä tuo tekstiin. Savut ja palokaasut menevät hormin kautta pihalle :)

      Poista
  3. Mä käytän pellettiä kissan vessoissa ja on maailman parasta siihen. Ei tuoksu kun puulle, ei roskaa eikä kulkeudu tassuissa ympäriämpäri. T:Mirah ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän Rontti-hienohelma ei voi pissata muuhun kuin talkintuoksuiseen hienoimmasta hienoimpaan kissanhiekkaan... Pelletit olisivat varmaan hälle ihan painajainen :D :D

      Poista
  4. Mä voin vain kuvitella kuinka hyvä toi pellettitakka on. Meillä on ollut pellettikeskuskattila, siis keskuslämmitys toimi pelleteillä. Vapolta isäntä haki traktorikuorman ja kippas varastoon, siitä piti sangolla nostaa säiliöön. Mutta nyt meillä on maalampö emmekä enää käytä pellettiä missään, mutta puita käytämme, puuhella, sauna, ja joskus keskuslämmityksestä jäänyt (pelletti) kattila.
    Kyllä tuolla tulee ihanan oloista lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vaan aika mukava ja tehokas on ja lämmittää pakkasella ihanasti <3

      Poista
  5. Heei, mistä on tuo ihana rottinkinojatuoli ja "jakkara"?

    VastaaPoista
  6. Meillä on ollut pellettitakka noin viisi vuotta ja olemme erittäin, erittäin tyytyväisiä. Meillä on vesikiertoinen malli joten myös veden lämmitys hoituu. Sähkölaskut pienenivät huomattavasti ja miten ihanaa onkaan istua takan lämmössä talvi-iltaisin. Suosittelen todella lämpimästi kaikille.

    VastaaPoista
  7. Mekin olemme miettineet tuota pellettitakkaa meidän mökille. Mutta en siis ole ikinä nähnyt pellettitakkaa. Lämmitys siellä ei pelaa enää kunnolla, jonka takia täytyi alkaa miettimään lämmitysratkaisuja.

    VastaaPoista
  8. Mielestäni imurointi normaali imurilla ei ole oikein. Imurin hepa ja muut suodattimet menevät helposti tukkoon jo pienestä imuroinnista

    VastaaPoista